Markedspanikken er sat på pause – men eksperter frygter mandag morgen

Aktiemarkedet i Europa lukkede med plusser fredag, men det var ikke nok til at gøre hele ugen positiv. Analytikere frygter, at det kun er en pause i markedstumulten, og vi i næste uge igen kan se store fald.

Staten New York i USA har nu bedt alle ikke-essentielle virksomheder om at sende deres medarbejdere hjem i et forsøg på at inddæmme coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bennett Raglin/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Efter en hæsblæsende uge på finansmarkedet er der fredag mere ro på, og markedspanikken er skiftet ud med plusser i Danmark og resten af Europa.

I Danmark lukkede eliteindekset, C25, med en stigning på 1,5 pct. ført an af en 12 pct. optur for ISS og et 9,5 pct. hop for Royal Unibrew. I Tyskland og Frankrig er de store indeks også gået på weekend i fint humør og er steget henholdsvis 3,7 pct. og fem pct.

Den lettere stemning på aktiemarkedet kommer, efter at centralbankerne og regeringerne i Europa og USA i løbet af ugen annoncerede massive redningspakker for at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronavirussen. Den Europæiske Centralbank, ECB, præsenterede for eksempel et nyt opkøbsprogram på 750 milliarder euro, mens den amerikanske centralbank har sat renten ned til nul og genstartet sit redningsprogram til at købe virksomhedsobligationer.

»Det er for tidligt at kalde det bunden, og jeg vil blive meget overrasket, hvis det faktisk er det, vi ser. Men det er altid opmuntrende at se købere komme tilbage, i takt med at centralbanker verden over oversvømmer markederne med likviditet,« siger Craig Erlam, senior-markedsanalytiker hos Oanda i London.

Læs: Børsbarometer: Hvor langt skal aktierne ned? Og er det nu, jeg skal købe?

Trods de mere positive toner fredag, har det ikke været nok til at slette alle sporene fra endnu en uge, der har været præget af usikkerheden over coronavirussen. Det danske indeks endte med et ugentligt fald på en pct., hvilket betyder, at det nu har tabt 25 pct. i værdi siden coronavirussen for alvor begyndte at sprede sig i Europa.

Nervøs for mandag

I USA er markedet fredag volatilt og ligger og svinger mellem positivt og negativt territorium.

»Jeg er allerede nervøs for markedsåbningen på mandag. Der kan ske en masse over de kommende dage, og det er meget følsomme markeder. Vi ser stadig virusspredningen accelere i mange lande, og fyringerne er først lige begyndt,« siger Craig Erlam.

En af hans, og mange andre analytikeres, store bekymringer er, hvordan virussen udvikler sig i USA de kommende dage og uger. Europa er foran USA på smittekurven, og frygten er, at USA har været for langsom til at inddæmme virussen, og derfor vil opleve store menneskelige og økonomiske konsekvenser.

De første nedlukninger på statsniveau er kommet – for eksempel i Californien – og jobmarkedet er allerede begyndt at vise de første svaghedstegn. I denne uge steg antallet af nytilmeldte ledige til knap 300.000 og ramte det højeste niveau i to år.

»Nytilmeldte ledige kan ramme millioner i næste uge som en afspejling af den skade covid-19 (coronavirus, red.) har gjort på økonomien. Massefyringer og hjemsendte medarbejdere vil have en skadelig virkning på detailsalget og bredere økonomisk aktivitet. Mange virksomheder står til at rapportere om store tab i første kvartal, og det vil blive ekstremt svært for opturen i aktier at fortsætte,« siger Kathy Lien, strateg hos BK Asset Management i New York.

Læs: Prisen for et menneskeliv er coronakrisens store tabu: »Snart er nogen nødt til at sætte sig ned og regne lidt«

De store redningspakker fra regeringer og centralbanker er altså ifølge investeringseksperterne ikke nok til at genskabe stabiliteten i finansmarkedet. For at komme derhen, og dermed også se et varigt aktieopsving igen, er det helt afgørende, at der begynder at komme gode nyheder om selve coronavirussen, lyder det.

»Vores forventning er stadig, at nedlukningerne vil virke til at inddæmme virussen, som vi har set det i Kina og Sydkorea, og at økonomisk aktivitet vil rette sig op i andet halvår. Men vi befinder os i ukendte farvande, og risikoen er, at noget går galt, og at vi står over for en længere recession,« skriver Allan von Mehren, chefanalytiker hos Danske Bank, i en kommentar.

»Sygdommen kunne komme tilbage i efteråret eller en bølge af konkurser kunne ødelægge det globale finansielle system, og dermed den globale økonomi,« tilføjer han.