Mareridtsmandag for Danmarks mest værdifulde virksomhed: Dykker 205 milliarder i værdi

Leveringsproblemer på det lovende fedmemiddel Wegovy fik mandag medicinalgiganten Novo Nordisks aktie til at styrtdykke på børsen.

Novo-investorer hæfter sig ved, at kursfaldet kun er et midlertidigt benspænd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt at flyve, dybt at falde.

Efter at have ført det danske eliteindeks C25 an med en stigning på knap 80 procent siden årets start blev medicinalkæmpen Novo Nordisk mandag sendt i dørken af investorerne, som på én dag kappede 11,7 procent af aktiekursen.

For Novo Nordisk, der med længder er Danmarks mest værdifulde børsnoterede virksomhed, er det ifølge den finansielle nyhedstjeneste Marketwire lig med et værditab på 204,5 milliarder kroner. Til sammenligning er der i C25 ud over Novo Nordisk kun Ørsted, DSV, A.P. Møller - Mærsk og Coloplast, der i det hele taget er mere end 200 milliarder kroner værd.

Faldet er det største for Novo Nordisk på en enkelt dag siden oktober 2016, hvor aktiekursen blev sendt til tælling efter meldinger om et prispres i USA og en nedjustering af selskabets egne finansielle forventninger til regnskabsåret.

I denne omgang er det også det vigtige marked USA, som volder problemer.

Fredag kom det således frem, at der er leveringsproblemer på det ellers meget lovende fedmemiddel Wegovy, som har drevet det meste af den store kursstigning, Novo Nordisk har været gennem i løbet af 2021.

»Det er selvfølgelig skidt, at man kommer med den her melding i fredags, særligt fordi efterspørgslen var så høj. Det er altid rart at kunne smede, mens jernet er varmt, og kan man ikke det, risikerer man at miste nogle potentielle patienter,« fortalte senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen mandag Berlingske, efter at Novo-aktien var åbnet i blodrødt.

En af Novo Nordisks leverandører har midlertidigt stoppet både fremstilling og levering af produktet, hvilket betyder, at danskerne først kan levere Wegovy i det niveau, man selv sigter efter, i anden halvdel af 2022.

Fedmemidlet har været et stort hit, siden det blev lanceret i sommeren 2021. Det er langt mere effektivt end lignende produkter på markedet, fortalte Søren Løntoft Hansen mandag formiddag.

»Wegovy har i kliniske studier vist en meget markant vægtreducerende effekt. Sådan i størrelsesordenen 16-18 procent af kropsvægten, hvilket er markant mere end andre fedmemidler,« siger Søren Løntoft Hansen.

Investor: Det er ikke super alvorligt

Med fredagens meldinger in mente var det forventet, at aktien ville reagere negativt i mandagens marked. I løbet af weekenden har en række af de toneangivende storbanker som Citi, JPMorgan, Deutsche Bank og Danske Bank, der alle følger Novo Nordisk tæt, været ude og sænke deres anbefaling af aktien.

Børsen talte mandag med flere af Novo Nordisks investorer, som hæfter sig ved, at der kun lader til at være tale om midlertidige benspænd.

»De sidder på markedet uden konkurrence, og det æder seks måneder af den periode, hvor de er alene, så det er mange milliarder, vi snakker om. Lad os sige, at de taber mellem tre og seks milliarder på toplinjen. Det er mange penge, men procentuelt rykker det ikke markant. Det er irriterende og uheldigt, men det er ikke super alvorligt,« siger den private investor Peter Bækgaard, der har ejet Novo Nordisk-aktier siden starten af 1990erne, til Børsen.

Han mener, at den langsigtede case er »fuldstændig intakt«.

Investeringsøkonom hos handelsplatformen Nordnet Per Hansen vurderer hos Finans, at investorernes reaktion er i den hårde ende. I løbet af mandagens handel var aktien en overgang nede med 15 procent, inden den altså steg en smule igen og lukkede dagen med et fald på 11,7 procent.

»Jeg tror, at den her nyhed har skabt fokus på prisfastsættelsen af Novo Nordisk. Det har nok været et wakeupcall for nogle investorer, som lidt havde overset, hvor dyr aktien er blevet,« siger Per Hansen til Finans.

På trods af mandagens voldsomme kursfald er aktien i Novo Nordisk fortsat steget omkring 60 procent siden årets start.

Her kan kun A.P. Møller - Mærsk i C25 være med, da transportkæmpen er steget knap 70 procent i år.

I den anden ende af C25 ligger selskaber som Ørsted og Vestas, der begge har tabt mere end 30 procent i løbet af 2021.