Mandagens aktier: Toldmelding og sløje nøgletal vendte grønt til rødt

WASHINGTON, DC - DECEMBER 02: U.S. President Donald Trump walks out of White House December 02, 2019 in Washington, DC. The president is traveling to London for meetings with fellow North Atlantic Treaty Organization leaders on the 70th anniversary of the military alliance, which French President Emanuel Macron recently described as having 'brain death.' Chip Somodevilla/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Fold sammen
Læs mere
Foto: CHIP SOMODEVILLA

Trods en klart positiv start på mandagens handel endte de danske aktier i rødt på ugens første dag, efter at toldmeldinger og sløje nøgletal fra USA annullerede den gode stemning, der ellers fra morgenstunden var induceret af gode tal fra Kina.

Flere af de mere cykliske aktier holdt dog skindet på næsen efter PMI-tallene fra Kina, der viste sig bedre end ventet. Blandt sidepapirerne var Chemometec igen i vælten, efter at selskabet har udpeget en ny direktør og sat flere ord på den korte og kryptiske meddelelse, som blev sendt ud fredag eftermiddag og medførte en syngende kurslussing.

Samlet endte C25-indekset 0,3 pct. lavere i 1214,66 efter et gevaldigt dyk ud på eftermiddagen, da USAs præsident, Donald Trump, varslede en genindførsel af told på import af stål og aluminium fra Brasilien og Argentina.

Ondt blev til værre, da det amerikanske ISM-indeks for industrisektoren senere på eftermiddagen viste sig klart værre end ventet i november med et overraskende fald.

Stærke kinesiske tal trak cyklisk segment op

Blandt flere af de cykliske aktier holdt det gode humør ved mandagen ud, efter at nøgletal fra Kina lørdag og natten til mandag viste sig noget bedre end ventet.

Caixin-målingen af PMI viser et indeks for fremstillingssektoren på 51,8 i november mod en aflæsning på 51,7 måneden før. Økonomerne havde omvendt ventet et fald til 51,5 i november, viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

De officielle data viste sig lørdag også at være bedre end ventet. Her steg PMI-indekset for fremstillingssektoren til 50,2 i november fra 49,3 i oktober.

»Vi ser blandt andet Mærsk stige pænt efter nøgletallene fra Kina. Der er generelt lidt positiv stemning i det cykliske segment på baggrund af de tal,« siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Mærsks A-aktie steg 1,1 pct. til 8900 kr., og B-aktien gik 0,4 pct. frem til 9514 kr., selv om humøret blev forværret ud på eftermiddagen.

Med fremme var også FLSmidth, der nød godt af det positive fokus på cykliske aktier og steg med 0,8 pct. til 251,10 kr.

Det samme gjorde Vestas, som desuden var understøttet af nyheden om endnu en stor ordre i USA - denne gang på 149 megawatt (MW) til et unavngivent projekt og en unavngiven kunde.

Vindmølleaktien steg med 2 pct. til 658 kr. og endte øverst i C25.

Pandora trykket af IT-problemer på Black Friday

Smykkeselskabet Pandora faldt omvendt med 3,2 pct. til 264,20 kr. Det kunne primært tilskrives en historie om, at selskabet havde it-udfordringer i løbet af fredagens black friday på det store amerikanske marked.

»Der var nogle problemer på black friday i USA, og det er selvfølgelig ikke det mest heldige tidspunkt,« konstaterer Ole Kjær Jensen.

Pandora var fredag ramt af problemer med et elektronisk kassesystem, der typisk også kan løse opgaver inden for administration, lagerstyring, bogføring og lignende.

Det sendte også fredag aktien i bunden af C25-indekset. Her faldt aktien med 5,1 pct.

Demant faldt desuden med 1,5 pct. til 204,40 kr. Det skete, efter at Danske Markets sænkede sin anbefaling af aktien til »hold« fra »køb« og kursmålet til 215 kr. fra 230 kr.

Chemometec kom lidt igen efter rodet fredag

Blandt sidepapirerne var der comeback til fredagens mest omtalte aktie - Chemometec - som har fået udpeget en ny topchef og sat flere ord på den kryptiske meddelelse om ledelsesskifte fra fredag, hvor selskabet også anmodede om børspause.

Chemometec har valgt at sige farvel til Michael Eising, som indtil fredag var administrerende direktør, og han skal erstattes af Steen Søndergaard, fortalte selskabet søndag.

Baggrunden for skiftet er, at bestyrelsen vil have en topchef, der er mere synlig på arbejdspladsen, fortæller bestyrelsesformand Preben König.

Chemometec har hjemme i Allerød, mens Michael Eising ifølge CVR-registreret har bopæl i Monaco.

»Det er noget, man forholder sig til hen ad vejen. Første periode gik det, som det skulle, men her på det seneste har vi skønnet, at det er en nødvendighed, at man er mere synlig og har en større nærhed til de daglige operationer,« siger han til Ritzau Finans.

Han forklarer desuden, at baggrunden for den meget kortfattede og noget kryptiske meddelelse var, at Chemometec-bestyrelsen havde fået nys om, at der var viden om planerne om et direktørskifte uden for bestyrelseskredsen.

Derfor anmodede bestyrelsen fredag om børspause, hvilket skabte panik på markedet og sendte Chemometec-aktien ned med 20,4 pct. Mandag hentede den en smule af det tabte hjem igen med en stigning på 0,5 pct. til 206 kr.

NKT var desuden understøttet af, at amerikanske JPMorgan har løftet sit kursmål for den aktie til 145 kr. fra 100 kr. Anbefalingen »neutral« fastholdes. Aktien - der også er af cyklisk karakter - steg med 1,3 pct. til 144,50 kr.

/ritzau/FINANS