Mandagens aktier: Lundbeck helt i bund på milliardopkøb i rødt marked

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Lundbecks melding om at ville købe amerikanske Alder Biopharmaceuticals i en handel, der er værdisat op til 1,95 mia. dollar - eller omkring 13 mia. kr., får i de første handler investorerne til at sende aktien ned.

Aktien falder helt til bunds i eliteindekset med et fald på 3,6 pct. til 228 kr. mandag morgen, i et marked der samlet i C25 falder 0,5 pct. til indeks 1140,69.

Lundbeck er i negativt rampelys med sit køb. Selskabet overtager i forbindelse med opkøbet lægemiddelkandidaten Eptinezumab, som er en intravenøs infusionsterapi til forebyggelse af migræne.

De amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, kommer med en tilbagemelding omkring midlets eventuelle markedsføringsgodkendelse i februar 2020.

Lundbeck fremsætter som en del af aftalen et købstilbud til alle Alder Biopharmaceuticals' aktionærer på 18 dollar per aktie, og samtidig tilbydes aktionærerne et ikke-omsætteligt værdipapir på 2 dollar per aktie. De 18 dollar per aktie svarer til en præmie på lige knap 79 pct. i forhold til lukkekursen på 10,06 dollar fredag.

Bestyrelsen hos Alder har enstemmigt godkendt handlen og vil nu anbefale aktionærerne at takke ja til tilbuddet fra Lundbeck. Det danske selskab vil finansiere handlen gennem eksisterende likviditet samt banklån, fremgår det.

Købet forventes at udvande både driftsresultatet (EBIT) og de frie pengestrømme i 2019, men handlen vil ikke påvirke udbyttepolitikken, fastslår Lundbeck og oplyser, at transaktionen ventes afsluttet i løbet af fjerde kvartal, hvis alle betingelser overholdes.

DRONER OG OLIE I OVERSKRIFTERNE

Weekendens droneangreb på olieraffinaderier giver positiv fokus til Maersk Drilling, mens A.P. Møller-Mærsk er under pres - måske lige så meget på grund af skuffende data for Kina, der kan indikere en opbremsning i økonomien.

Mærsks B-aktie falder med 2,6 pct. til 8086 kr. efter et plus på 4,2 pct. fredag, som gjorde den til topscorer i C25.

Maersk Drilling hopper derimod helt op i toppen af eliteindekset med et plus på 2,2 pct. til 408,80 kr. i de første handler.

Olieprisen er steget omkring 10 pct. oven på droneangrebet, der ramte flere steder og midlertidigt har reduceret produktionen med 5,7 mio. tønder råolie om dagen.

Det oplyste det saudiske olieselskab Saudi Aramco søndag. Det svarer til over halvdelen af landets olieproduktion og næsten 6 pct. af verdens daglige olieforsyning.

FALDENDE MARKEDSANDELE HOS VA

Der er også informationer om Demant og GN for investorerne at forholde sig til, da de to høreapparatskoncer har fået nyt fra USA, der ikke just er opløftende.

For mens schweiziske Sonova vandt markedsandele hos den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA), der tilpasser høreapparater til militærveteraner, så faldt de to danske koncerner tilbage.

Demant og GN's markedsandele skrumpede hos den amerikanske salgskanal VA i august, mens Sonova øgede sin markedsandel - målt på værdi (andelen af det samlede salg) - til 43,7 pct. fra 42,4 pct. måneden før.

Demant og GN Hearing faldt begge til henholdsvis til 16,7 pct. i august fra 17,3 pct. måneden før og 18,4 pct. fra 18,5 pct.

Demant-aktien mindskes med 1,5 pct. til 199,05 kr. mandag morgen, og GN falder med 0,3 pct. til 284,70 kr.

Flere finanshuse har set lidt nærmere på en række danske selskaber siden sidst.

Genmab, der stiger 1,2 pct. til 1382 kr. i de første handler, har fået løftet kursmålet til 1719 kr. fra 1529 kr. hos finanshuset Guggenheim Securities. Anbefalingen fastholdes samtidig i positivt terræn på »køb«.

Ørsted er blevet sænket til »hold« fra »køb« af den britiske storbank HSBC. Kursmålet på 680 kr. fastholdes dog.

Ørsted-aktien har klaret sig flot i løbet af 2019, hvor den samlet er steget med næsten 50 pct. Mandag falder aktiekursen med 1,1 pct. til 639,40 kr.

/ritzau/FINANS