Lars Tvede tror på »Guldlok«: Spår 100 procent aktiegevinst

Den danske storinvestor Lars Tvede tror, at aktieopturen kan fortsætte mange år endnu. Særligt inden for råvare- og værdiaktier, som han planlægger at købe op af i sin nye hedgefond, der går i luften onsdag.

Rigmand og iværksætter Lars Tvede går onsdag i luften med sin nye hedgefond Atlas Global Macro. Han planlægger at købe råvarer, mineselskaber og værdiaktier som noget af det første. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Globale aktier er allerede steget næsten 40 procent det seneste år, men aktiefesten er slet, slet ikke slut endnu.

Sådan lyder det fra den danske storinvestor og finansmand Lars Tvede, der forudser, at aktier over de næste syv til otte år kan stige 100 procent. Mens investorer over hele verden i øjeblikket ellers bekymrer sig om stigende inflation og højere renter, vurderer Tvede, at det såkaldte »Guldlok-scenario« kan fortsætte længe endnu.

»Der er udsigt til, at verdensøkonomien virkelig kører på alle cylindre her i år, og det vil sige, at vi nærmer os en overophedning af økonomien. Men så længe inflationen ikke kommer over tre procent, er det faktisk statistisk set gavnligt for indtjeningen i virksomhederne. Så hvis centralbankerne ikke går aggressivt ind og stopper festen, så fortsætter vi jo i en goldilocks-økonomi (Guldlok, red.) med negative realrenter, fuld fart på vækst og indtjening, samtidig med at der er masser af penge i omløb,« siger han til Berlingske.

I fortællingen om Guldlok og de tre bjørne skal grøden ikke være for varm, heller ikke for kold, men lige tilpas. Inden for finansverdenen dækker det over, at økonomien lige præcis ikke bliver så varm, at centralbankerne begynder at sætte renten op eller strammer op på deres store opkøbsprogrammer.

»Det går selvfølgelig ikke, hvis centralbanker synes, at inflationen stiger for meget, for så begynder de at hæve renterne og reducerer pengeforsyningen. Så kan staterne ikke betale deres gæld tilbage, og så får vi en statsgældkrise. Det tror jeg bare ikke er et sandsynligt forløb, så langt øjnene kan se,« siger Lars Tvede.

Aktiefesten begynder på ny

Tvedes spådom kommer efter en periode, hvor aktiemarkedet ikke rigtig har vidst, hvilket ben det skulle stå på. Det meste af maj er det gået lidt op, så lidt ned og først i denne uge kommet tilbage til toppen fra april.

»Maj og juni er traditionelt svage måneder, men jeg tror, at aktiemarkedet begynder at stige inden for relativt kort tid. Om det er dage, uger eller måneder er svært at sige, men jeg tror, at det her bull-marked starter på en ny tur opad,« siger Lars Tvede.

Et bull-marked betyder på aktiesprog, at kurserne stiger. Det modsatte af bull er et bear-marked, hvor markedet rasler nedad.

»Jeg vil gætte på, at den næste krise bliver en ejendomskrise, og den kommer i slutningen af det her årti, det vil sige i 2028, 2029 eller 2030. Den bliver meget, meget voldsom, men frem til det tror jeg, der er et tidspunkt, hvor aktiemarkedet ligger dobbelt så højt, som det gør nu,« siger storinvestoren.

Forudså coronakrisen

Lars Tvede har før ramt plet i sine spådomme om finansmarkedet. I februar sidste år skrev han i en Facebook-post, at han havde solgt alle sine aktier, fordi han var bekymret for, hvordan coronapandemien ville udvikle sig. Et par dage efter begyndte aktiemarkedet at styrtdykke. Kort efter shortede han det amerikanske aktiemarked og satte altså penge på, at markedet ville falde yderligere, hvilket det i den grad gjorde.

Nu forudser han, at det særligt er to dele af finansmarkedet, der kommer til at buldre derudad de kommende år: Råvarer – og dertil relaterede aktier som mineselskaber. Og de såkaldte værdiaktier, der ofte ikke er så højt prissat – herunder forsikring, banker, forsyningsselskaber og telekom.

»Det er sektorer, der er billige historisk og billige i forhold til resten af markedet. Det er ikke en historie, der kun er spændende nogle uger eller måneder. Fordi de er kommet så langt bagud i værdisætning, kan historien sagtens være god i en del år,« siger Lars Tvede.

Klar til det store råvareboom

Det er også de to områder – råvarer og værdiaktier – han særligt kommer til at købe op af i sin nye hedgefond Atlas Global Macro, der går i luften onsdag. Tvede har indtil videre rejst cirka 1,5 milliarder kroner til fonden og planlægger desuden selv at investere 200 millioner kroner af sine egne penge over de næste tre år.

»Råvarer er jo en kæmpe historie for mig, måske fordi jeg siden år 2000 og frem havde en forrygende forretning ud af det råvareboom, der var i verden dengang,« siger han.

»Det, vi ser nu, er, at der er pumpet så mange penge ud i verden med ekspansiv finanspolitik og ekspansiv pengepolitik for at hjælpe servicesektoren ovenpå igen efter corona. Det hjælper til en overophedning i råvaresektoren, og der er mangel på mange ting,« tilføjer han.

Er det for sent?

Den mangel har allerede hjulpet til at presse priserne på mange råvarer i vejret. For eksempel er kobber steget næsten 30 procent siden nytår, mens trætømmer er eksploderet over 60 procent.

»Det, vi ser nu, er på mange måder et replay af 2000, hvilket gør, at jeg nærmest får røde knopper på kinderne, for det var simpelthen så sejt at være investor dengang. Der så vi knap en firedobling i råvarepriserne. Det er ikke, fordi jeg forventer, at vi ser helt det samme, men hvis vi skal have en overgang væk fra fossile brændstoffer til alternativ energi, så kommer vi til at skulle bruge åndssvagt meget metal. Der er eksempelvis masser af kobber i vindmøller, solpaneler, elbiler, ladestandere og så videre,« siger Lars Tvede.

De store stigninger rejser dog spørgsmålet, om det ikke allerede er for sent at købe sig ind i det store råvareboom anno 2021? Det mener Lars Tvede ikke.

»Dér, hvor man umiddelbart kan tænke, at det er kommet for langt op, er kobber, men hvis man sammenligner med det run, vi har set tidligere, så kan kobber komme meget længere op. Og det gælder også andre metaller samt mineselskaber, der jo er decideret billige aktier,« vurderer storinvestoren.