Lad den vilde tumult begynde: Aktieguru tror, at »superboble« brister nu

Den anerkendte investor Jeremy Grantham siger, at markedet er inde i en »superboble«, der snart vil briste og føre den til største destruktion af velstand i USAs historie. Wall Street er dog ikke helt så pessimistisk og ser opkøbsmuligheder flere steder.

Aktiehandlere kommer snart på overarbejde, hvis den britiske aktieguru Jeremy Grantham får ret. Han mener, at markedet er inde i en »superboble«, der snart vil briste og sende især amerikanske aktier i dørken. Arkivfoto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tal da lige om en lyseslukker.

Mens investorerne forsøger at holde styr på de daglige rutsjebaneture, forudser den britiske aktieguru Jeremy Grantham, at vi står over for et aktiekollaps af dimensioner, der vil få selv finanskrisen og coronapanikken til at blegne.

I en analyse for kapitalforvalteren GMO advarer han om, at særligt det amerikanske aktiemarked er kommet ind i en »superboble«, der nu er lige ved at briste. I værste fald betyder det, at vi står over for et yderligere 50 procents krak.

»Tjeklisten for en superboble, der har været igennem alle dens faser, er nu krydset af, og den vilde tumult kan begynde når som helst,« skriver han.

»Når pessimismen vender tilbage til markederne, står vi over for den potentielt største velstandsnedgang i amerikansk historie.«

Ifølge aktielegenden har der kun tre gange før været »superbobler« på aktiemarkedet – i 1929 og 2000 i USA og i Japan i 1989. Derudover er fænomenet opstået på det amerikanske og japanske boligmarked i henholdsvis 2006 og 1989.

»Hvad der er endnu farligere for os alle er, at den aktuelle aktieboble, som sidste år allerede var ledsaget af ekstremt lave renter og høje obligationskurser, nu har fået selskab af en boble i boliger og en begyndende boble i råvarer,« siger han.

»Det er første gang, at der i USA er bobler samtidig på tværs af alle aktivklasser,« tilføjer han.

Aktier i korrektion

Advarslen fra Grantham kommer oven i en masse uro på det globale aktiemarked. Siden nytår er der blevet barberet 7.700 milliarder dollar af aktier verden over, og det danske eliteindeks, C25, og det toneangivende amerikanske S&P 500 er nu i korrektion. En korrektion er teknisk defineret som et fald på mindst ti procent fra den seneste top.

Balladen skyldes en række faktorer, primært udsigten til renteforhøjelser i USA som resultat af stigende inflation. I december kom den amerikanske inflation op på syv procent, hvilket var det højeste niveau siden 1982.

Selv efter den seneste turbulens er aktier dog stadig højt prissat. C25-indekset er for eksempel oppe med 66 procent over de seneste fem år, mens S&P 500 er steget med hele 93 procent.

Hvad er en superboble?

Netop de voldsomme kursstigninger over de seneste år bekymrer Jeremy Grantham. Han argumenterer for, at der er en række karakteristika, som tidligere superbobler har til fælles.

Her peger han specifikt på den kursfest, der begyndte i marts 2020, da den amerikanske centralbank lovede at gøre alt for at redde finansmarkedet og økonomien gennem coronapanikken. S&P steg efterfølgende 100 procent på bare 354 handelsdage, hvilket ifølge det amerikanske medie CNBC var den hurtigste optur siden i hvert fald Anden Verdenskrig.

»Vi oplever den mest sprudlende, ekstatiske, endda skøre investoradfærd nogensinde i amerikansk aktiehistorie. Det amerikanske marked har i øjeblikket, efter min mening, købt sig fuldstændig ind i ideen om, at aktier kun kan stige, hvilket helt sikkert er essensen af en boble,« skriver Grantham i sin analyse.

Udover en vanvittig aktiespurt peger han på to andre kendetegn ved en superboble:

1. En flugt ud af de mest spekulative aktier og over i mere sikre kvalitetsaktier. Det har vi set på det seneste, hvor særligt meget højt prissatte aktier er væltet ned i værdi. Det skete også i 1929 og 2000, påpeger Grantham.

2. Generel skør investoradfærd, som over de seneste par år er blevet tydeliggjort gennem de vilde udsving i kryptovalutaer, de såkaldte meme-aktier som GameStop og AMC, aktier i elektriske biler (Grantham nævner ikke Tesla specifikt, men det står mellem linjerne) og de såkaldte NFTer, non fungible tolkens.

»Jo højere man kommer op, jo lavere er det forventede fremtidige afkast. Du kan grovæde hele din kage nu eller nyde den stykke for stykke ind i en fjern fremtid, men du kan ikke gøre begge dele. Jo højere man kommer op, jo længere og større smerte skal du igennem for at komme tilbage til trenden – i det aktuelle marked er det omkring 2.500 for S&P 500,« siger han.

S&P 500 bliver i øjeblikket handlet i en kurs omkring 4.400.

Vampyrens død

Selvom vi i 2022 allerede har haft et temmelig turbulent aktiemarked, mener Grantham ikke, at boblen er bristet endnu. I stedet står vi midt i »vampyrfasen«, som er sidste skridt, inden det hele vælter ned.

»Du dolker det (aktiemarkedet, red.) med covid, du skyder det med slutningen på QE og løftet om højere renter, og du forgifter det med uventet inflation,« skriver han.

QE er forkortelsen for quantitative easing, der dækker over de store opkøbsprogrammer, som den amerikanske centralbank iværksatte både under finanskrisen og den første coronanedlukning.

»Og stadig lever bæstet videre. Indtil, lige som du begynder at tro, at det her bæst er udødeligt, falder det endeligt om og dør. Jo før, jo bedre for alle,« tilføjer han.

Derfor anbefaler han, at man i øjeblikket holder sig langt væk fra amerikanske aktier og i stedet kigger nærmere på billigere markeder. Det kan blandt andet være aktier i vækstlandene, de såkaldte emerging markets, eller i Japan.

Optimisme på Wall Street

På Wall Street er analytikerne splittede over, hvordan markedet kommer til at opføre sig den kommende tid, men ingen er dog lige så pessimistiske som Grantham. Hos Goldman Sachs tror bankens globale aktiestrateg, Peter Oppenheimer, for eksempel, at aktiefesten stadig er i live, og at den seneste nedtur er midlertidig. Derfor har han netop anbefalet, at man holder godt øje med de daglige udsving, og at yderligere fald »skal ses som en opkøbsmulighed.«

En anden amerikansk storbank, Citi, foreslår også, at man køber op, særligt uden for USA. Herunder blandt andet britiske og japanske aktier.

Deutsche Bank er ligeledes mere optimistisk på aktier uden for USA og har for nylig nedjusteret sin anbefaling på amerikanske aktier til neutral fra overvægt. Til gengæld har den tyske bank så hævet anbefalingen på asiatiske aktier, minus Japan, til overvægt fra neutral, ud fra en forventning om, at kinesiske aktier vil stråle den kommende tid.