Kurstæsk til Europas aktiemarkeder – bankaktier rasler ned

To amerikanske banker er på under en uge kollapset. Det har sendt chokbølger gennem det finansielle system, og særligt bankaktier står for skud.

Krakket af Silicon Valley Bank har gjort investorerne i Europa nervøse.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Av, av, av.

Der er ikke meget optimisme at spore på aktiemarkedet mandag morgen. Efterdønningerne af kollapset i den amerikanske bank Silicon Valley Bank fortsætter og trækker især bankaktier ned i dybet.

Det paneuropæiske Stoxx Europa 600-bankindeks dykker næsten seks procent og har nu mistet over ti procent i værdi på bare to handelsdage. Værst er det gået ud over blandt andre den tyske Commerzbank, der mandag falder 12 procent, mens den schweiziske gigant Credit Suisse er røget ned i sin laveste kurs nogensinde.

Herhjemme er Danske Bank faldet med seks procent, mens Jyske Bank får barberet fem procent af sin kurs. Begge bankers aktier er dog fortsat i solidt plus i 2023.

Flere bankkollaps på vej?

Panikken kommer, efter at den amerikanske startup-bank Silicon Valley Bank i sidste uge kollapsede på grund af likviditetsproblemer. En uheldig kombination af pressede kunder, der trak deres penge ud i stor stil og store tab på obligationsporteføljer, gav banken et enormt hul i sin balance og derfor forsøgte den at rejse frisk kapital. Men det forsøg mislykkedes, og fredag overtog de californiske finansmyndigheder kontrollen med banken.

Over weekenden kom endnu en bank, Signature Bank, under myndighedernes kontrol, og de to kollaps har rejst bekymringer om, hvorvidt andre banker står i samme situation. Derfor annoncerede den amerikanske regering søndag aften, at den vil garantere alle kunders indskud og give nødstedte banker en livline, hvis de mangler likviditet.

Den udmelding så tidligt mandag ud til at dulme nerverne på finansmarkedet, men i løbet af formiddagen er nervøsiteten igen sat ind. Udenfor banksektoren ser vi derfor også store fald blandt de brede aktieindeks. I Danmark falder eliteindeks, C25, 2,6 procent, og i Tyskland er DAX-indekset nede med over tre procent.

Samtidig styrtdykker renterne, især i USA. Den tiårige amerikanske statsrente er mandag nede med 15 basispunkter og er siden torsdag faldet næsten et halvt procentpoint. Renterne er også faldet kraftigt på det danske marked.