Her er regningen for årets aktienedtur: Danskernes formue skrumper med milliarder

2022 er kommet rigtig skidt fra start på aktiemarkedet, og særligt hårdt er det gået ud over danske aktier. Det kan mærkes i danskernes aktieformuer, der er skrumpet over 60 milliarder kroner i årets første to måneder.

Danskernes aktieformue er svundet ind i 2022. En blanding af rentestigninger og krigen i Ukraine gør ondt på investorerne.   Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikke et år 2022 allerede har været.

Krig i Ukraine, en eksplosion i olieprisen, nye coronanedlukninger i Kina og en kraftig stigning i renterne gør det svært at begribe, at vi stadig kun er ved at afrunde første kvartal. Også på aktiemarkedet har det været et begivenhedsrigt år indtil videre, og særligt i Danmark har 2022 vist at være usædvanligt dårligt.

Præcis hvor hårdt det er gået ud over danskernes aktieformuer, afslører nye tal fra Nationalbanken, der blev offentliggjort mandag morgen. Data dækker til og med udgangen af februar og viser, at der i årets to første måneder blev barberet 63 milliarder kroner af danske husholdningers egne aktiebeholdninger. Det vil sige, at den samlede aktieformue er skrumpet til 589 milliarder kroner fra 652 milliarder kroner i slutningen af 2021 og nu ligger på det laveste niveau siden maj 2021.

»2022 er startet rigtig skidt på aktiemarkederne – for at sige det mildt. Stigende inflation og udsigten til rentestigninger har gjort ondt på investorerne, som samtidig har skullet forholde sig til den russiske invasion af Ukraine samt konsekvenserne heraf for blandt andet oliepris og den økonomiske vækst. Samlet set har det fået aktiemarkederne til at falde yderligere i februar, hvor danskernes aktieformuer naturligt nok også tog et betydeligt dyk,« siger Philip Jagd, aktiechef i Sampension, i en kommentar.

De 63 milliarder kroner, der er forduftet fra danskernes aktieformuer, dækker kun over værdipapirer registreret hos den danske værdipapircentral, VP Securities, og indregner ikke beholdningen af udenlandske aktier. Regner man dem med, vil tallet være noget større.

En broget marts

Danske aktier har imidlertid været et af de værste steder at have investeret i i 2022. Fra nytår til udgangen af februar faldt eliteindekset, C25, ti procent, hvilket gjorde det til det dårligste af Vestens store indeks. Marts har været mere broget på aktiemarkedet, ikke mindst på grund af krigen i Ukraine og den amerikanske centralbanks beslutning om at hæve renten for første gang siden 2018.

De første uger af krigen gjorde danske aktier faktisk et comeback, fordi investorerne flokkedes mod kvalitetsaktier med lav gæld og stabil indtjening, som Danmark er kendt for i investeringsverdenen.

Siden er C25-indekset faldet lidt tilbage igen og har nu mistet 11 procent i værdi i 2022. Globale aktier er derimod steget de seneste uger på grund af håbet om en fredsaftale mellem Rusland og Ukraine.

»Når alt kommer til alt, har det største chok over krigen og dens konsekvenser dog indlejret sig i markedet, og kursen på en del aktier indregner en klar vækstnedgang. Derfor ligner udsvingene i marts et aktiemarked, der er ved at etablere en bund, og i fravær af yderligere råvareprisstigninger og forsyningskædeproblemer kan aktiemarkedet meget vel trække højere,« siger Philip Jagd.

»Men de lidt større udsving skal vi nok vænne os til, fordi krigen kan skifte karakter, Kina kan lukke nye storbyer ned, og centralbankerne er helt sikkert ikke færdige med at stramme op for at bremse det inflationspres, der lige nu udhuler købekraften hos mange forbrugere,« tilføjer han.