Håb om vaccine skaber grøn europæisk aktiebølge

De europæiske aktier steg markant mandag, hvilket ifølge ekspert skyldes håbet om, at en coronavaccine er på vej.

De britiske aktier steg ligesom resten af Europas aktier markant mandag efter at have mødt modvind i sidste uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Facundo Arrizabalaga/AFP/Ritzau Scanpix

De europæiske aktiemarkeder fik mandag en god start på ugen med lutter grønne tal på blandt andet de store indeks i London, Frankfurt og Paris. Også danske C25 lukkede med en stigning på 0,6 procent siden fredag.

Den grønne bølge kommer efter sidste uge, der var præget af modvind for de europæiske aktier. Ifølge aktiechef i Formuepleje Otto Friedrichsen er fremgangen i høj grad et udtryk for håbet om, at der kommer en coronavaccine inden for en overskuelig fremtid.

»Omdrejningspunktet for stigningerne er håbet om en vaccine, fordi den vil være med til at ændre risikobilledet på aktiemarkedet,« siger han.

Banker, industri og energi

Donald Trump holdt søndag pressemøde, hvor han fortalte, at USA er begyndt at behandle coronapatienter med blodplasma fra personer, der er blevet raske efter at have haft virussen. Derudover fortalte han, at USAs lægemiddelmyndighed, FDA, kan være med til at accellerere godkendelsesprocessen, hvis et selskab kommer med en vaccine. En vaccine, som to store aktører har meldt positivt nyt om.

»Trump har en klar interesse i at nå en vaccine inden valget, så han kan råde bod på den nuværende problematiske situation i USA,« siger Otto Friedrichsen.

Og hvis det lykkes, vil det ifølge Formueplejes aktiechef have stor positiv indflydelse på de europæiske aktier, fordi der igen vil komme gang i samfundet.

»En vaccine vil medføre, at handlen med techselskaber og vækstselskaber, hvor værdiansættelsen er meget høj, bliver flyttet over til noget af det, der virkelig har været udfordret såsom banker, energiselskaber og industriselskaber, hvor Europa er stærkt repræsenteret,« siger han.

Otto Friedrichsen peger samtidig på et andet afgørende kriterie for, om man vil se en varig ændring, i forhold til at investorerne sælger ud af vækstselskaberne og i stedet køber ind i de førnævnte sektorer.

»Det, at man kan have en forventning om, at vi har ramt det laveste renteniveau, vil være en meget vigtig katalysator i forhold til, at folk flytter deres penge over i banker, energi og industri.«

Britiske FTSE 100 lukkede mandag med en stigning på 1,7 procent, mens tyske DAX og franske CAC 40 lukkede med stigninger på henholdsvis 2,4 og 2,3 procent.

På danske C25 har mandagen været særligt god for ISS, der er steget med tre procent, og Vestas, som steg med 2,5 procent. Omvendt er Bavarian Nordic og Genmab faldet med henholdsvis 2,3 og 1,6 procent.