Fredagens aktier: Novo op efter FDA-nyt på dag med fokus på banker

Der var rift om bankerne fredag, efter at Jyske Bank viste en mulig vej til bedre indtjening ved at sænke grænsen for, hvornår indlånskunderne bliver ramt af negative indlånsrenter. Og sidst på dagen tiltrak Novo sig positiv opmærksomhed, da selskabets diabetespille - oral Semaglutid - blev godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Der var rift om bankerne fredag, efter at Jyske Bank viste en mulig vej til bedre indtjening ved at sænke grænsen for, hvornår indlånskunderne bliver ramt af negative indlånsrenter. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fokus var allerede fredag morgen på Jyske Banks meddelelse om at indføre negative renter på indlån på »blot« 750.000 kr. Trækket kan blive kopieret af bankerne over en bred kam.

»De danske banker har brug for at fikse deres forretningsmodel, og der rejser Anders Dam (Jyske Banks direktør, red.) sig som markedsleder i dag og gør det, som de alle sammen har brug for. Jeg tror, at det her vil blive kopieret på tværs af sektoren,« siger aktieanalytiker Mads Thinggaard fra ABG Sundal Collier til Ritzau Finans.

NOVO FÅR GODKENDT DIABETESPILLE

Aktierne i Novo Nordisk steg sent fredag eftermiddag efter meddelelsen fra de amerikanske sundhedsmyndigheder om, at selskabets diabetespille - oral Semaglutid - er blevet godkendt i USA.

Før meldingen kostede aktien omkring 354 kr., mens sluttede fredagen i 358,50 kr. Set over dagen var aktien 2,6 pct. højere end torsdag.

Oral Semaglutid vil blive markedsført under navnet Rybelsus. Det bliver det første GLP-1-middel i pilleform på det amerikanske marked. De øvrige GLP-1-midler på markedet, herunder Novos Victoza og Ozempic, kommer begge i injektionsform.

STORE INDLÅN SKAL KOSTE PENGE

For nylig indførte Jyske Bank negative satser på indlån over 7,5 mio. kr., men per 1. december kan kunder med et indlån på »blot« 750.000 kr. nu se frem til at blive ramt ved at skulle betale 0,75 pct. i negativ rente for at få pengene opbevaret i banken.

Hvis trækket som ventet kopieres af andre, vil det give en pæn vitaminindsprøjtning til indtjeningen hos mange banker.

»Nogen banker vil have meget glæde af det, blandt andet Sydbank, som så at sige får en gratis omgang her, som vil betyde en væsentlig forøgelse af deres indtjening, som de kan takke Anders Dam for,« siger Mads Thinggaard.

Han har regnet sig frem til, at Sydbank ved at følge trækket kan få et løft i sin underliggende indtjening på hele 9 pct., mens Spar Nord kan booste sin indtjening med op til 6 pct. og Jyske Bank med 4 pct.

I den trio steg Sydbank-aktien også mest med 11,2 pct. til 116,40 kr., efterfulgt af Jyske Bank, der steg 5,3 pct. til 218,60 kr. Lidt efter fulgte Spar Nord med en stigning på 4 pct. til 60 kr.

Fremgangen skal også ses i lyset af, at Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans, torsdag aften skrev, at de to banker i sidste måned stak hovederne sammen for at tale om en mulig fusion. Sydbanks topchef, Karen Frøsig, skal dog ifølge flere aviser være imod løsninger, hvor Sydbank ikke er den fortsættende bank.

Blandt de øvrige banker steg Danske Bank med 1,1 pct. til 98 kr., mens Nordea haltede efter med en stigning på beskedne 0,2 pct. til 48,65 kr.

Selve C25-indekset gik på weekend med en stigning på 0,3 pct. til 1150,31 - snert op ad lukkeniveauet fredag i sidste uge på 1147,91.

DIREKTØRSKIFTE I RESOUND

I bunden af C25 faldt GN med 2,1 pct. til 280,40 kr. Selskabet siger med øjeblikkelig virkning farvel til Jakob Gudbrand, der træder tilbage som topchef i Hearing af »personlige og familiære grunde«. Han erstattes af Gitte Pugholm Aabo, som er bestyrelsesmedlem hos GN.

Kollegaen Demant, der fortsat slås med it-problemer, lukkede i bunden af C25 2,9 pct. lavere i 182,40 kr.

Uden for C25 bragede NKT frem med 21,71 pct. til 118,80 kr., efter at selskabet blev valgt som foretrukken leverandør til de potentielle Dogger Bank-havvindmølleparker Creyke Beck A og B.

Det danske selskab har indgået en såkaldt PSA-aftale som hovedleverandør og installation af on- og offshore højspændingskabler i det, der kan blive en milliardkontrakt. NKT forventer, at den endelige ordre har en kontraktværdi på cirka 360 mio. euro, hvad der svarer til 2,7 mia. kr.

»Det er en stor ordre, og markedet har sukket efter store ordrer til NKT i en periode,« siger Danske Banks chefhandler, Mads Zink.

»Det giver noget lettelse, og det er derfor, det giver så stor en reaktion, for aktien har været i modvind et stykke tid,« lyder vurderingen.

/ritzau/FINANS