Fredagens aktier: FLSmidth sendt til tops og Carlsberg sank til bunds

Ingeniørkoncernen F. L. Smidth var blandt vinderne i dagens aktie-kamp (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Det var en stille fredag på det danske aktiemarked præget af række kursmålsændringer samt konkurrentnyt for FLSmidth og Carlsberg, der endte i hver sine ende af det danske eliteindeks.

På indeksniveau bød fredagen ikke på større bevægelser, og C25-indekset gik på weekend 0,4 pct. højere i 1148,93.

»For at være ærlig, er der ikke så meget, der har præget dagen. Vi har ligget og svinget omkring nul. Der har ikke været noget udslagsgivende i dag,« siger Nikolaj Holmsgaard, der er ansvarlig for aktiehandel ved ABG Sundal Collier.

Han hæfter sig ved, at FLSmidth var blandt dagens vindere efter at have offentliggjort en femårig rammeaftale med minekæmpen Rio Tinto. Det fik investorerne til at sende aktien op til 244,80 kr. efter en stigning på 3,9 pct.

Desuden kom der regnskaber fra tre selskaber, der også leverer ind til markedet for mineudstyr.

Svenske Epiroc skuffede med sine tal, mens finske Outotec havde en god ordreindgang og levede op til forventningerne til indtjeningen, selv omsætningen skuffede.

Endelig leverede Metso positive overraskelser, når det kom til omsætning og indtjening, mens ordreindgangen var på linje med analytikerforventningerne indsamlet af Infront Data.

Carlsberg fik også konkurrencenyt, nemlig fra AB Inbev, der er verdens største bryggeri. Budweiser-ejeren kunne langt fra følge med forventningerne i tredje kvartal. Bryggeriets organisk vækst landede på 2,7 pct., mens analytikerne havde regnet med en fremgang på 4,7 pct.,

Det gav ifølge Nikolaj Holmsgaard investorerne bange anelser for Carlsbergs kommende regnskab for tredje kvartal d. 31 oktober.

»I forgårs var det Heineken, der rapporterede nogle tal, der ikke var super prangende, og i dag var det AB Inbev. Det kan godt være, at det får nogle til at trække følehornene lidt til sig forud for regnskabet torsdag,« siger han.

Carlsberg-aktien endte med et fald på 1,5 pct. til 957,80 kr.

Nedjustering fra Norden

Blandt sidepapirerne bød fredagen på kursklø til D/S Norden, efter at rederiet nedjusterede forventningerne torsdag aften. Aktien faldt 5,8 pct. til 97,20 kr.

Det var dog ikke rederiets sejlende materiel, der lå bag nedjusteringen, men derimod en regnefejl, der betød, at rederiet nu estimerer et justeret årsresultat i intervallet 10 til 45 mio. dollar mod tidligere 25 til 60 mio. dollar.

Analytikerne svinger dirigentstokken

Fredagen bød på flere kursmåls- og anbefalingsændringer, hvor Nordea, der holdte kapitalmarkedsdag i London, fik lagt omtrent 14 pct. til sit langsigtede kursmål for aktien af kollegaen i Danske Bank.

Kursmålet er nu på 58,56 kr. mod før 51,44 kr. Anbefalingen af aktien er fortsat »køb«, og aktien kunne gå på weekend med en stigning på 2,1 pct. til 50,27 kr.

Lundbeck fik snittet kursmålet hos det britiske finanshus Barclays, som ser 290 kr. som retfærdigt mod 310 kr. i tidligere beregninger. Anbefalingen er stadig »overvægt«, og Lundbeck-aktien steg 1,6 pct. til 225,70 kr.

Novozymes blev hævet til »hold« fra »sælg« af SEB. Kursmålet fik også et nøk op til 315 kr. fra 260 kr. Det fik investorerne til at sende aktien op med 2,1 pct. til 316,50 kr.

NNIT var torsdagens højdespringer på fondsbørsen, og trenden fortsatte fredag hvor SEB havde løftet kursmålet 16 pct. til 87 kr., og aktien endte i 88,90 kr. efter en stigning på 8,2 pct.

/ritzau/FINANS