Fra historiske højder til starten på en nedtur? Her er tre scenarier for aktier ved rentemødet i USA

Den amerikanske centralbank sætter efter al sandsynlighed renten ned onsdag aften. Det er normalt godt for aktiemarkedet, men investeringsstrateger regner med, at investorerne bliver skuffede denne gang.

Aktiemarkedet holder tæt øje med denne mand onsdag aften: Jerome Powell, chef for den amerikanske centralbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix

Der er en god og en dårlig nyhed for aktiemarkedet.

Den gode er, at det går rigtig godt i øjeblikket. Så godt at de toneangivende indeks i USA tidligere på ugen nåede historiske højder, mens de store børser i Europa klatrede til de højeste kurser i over et år.

Den dårlige er, at det formentlig ikke fortsætter. Der er nemlig møde i den amerikanske centralbank onsdag aften dansk tid, og investeringstrateger regner med, at aktierne uanset udfaldet vil falde efterfølgende.

Det vil ske, selv om den fremherskende forventning er, at Federal Reserve – som centralbanken også bliver kaldt – sætter renten ned for tredje gang på bare tre måneder. Lave renter fungerer normalt som en adrenalinindsprøjtning til aktiemarkedet, men der er flere grunde til, at det trick formentlig ikke virker denne gang.

Kort sagt er der tre hovedscenarier for onsdagens møde, og aktier forventes at falde i dem alle tre. Her er en oversigt.

Rentebeslutningen bliver offentliggjort kl. 19 dansk tid (en time tidligere end normalt, fordi USA ikke er skiftet til vintertid endnu), efterfulgt af et pressemøde kl. 19:30.

Scenario 1: Centralbanken sætter renten ned og signalerer, at der IKKE er flere rentenedsættelser på vej

Det er det mest sandsynlige scenario. Markedet har ifølge CME Group indregnet en 97 pct. sandsynlighed for en rentenedsættelse på 0,25 procentpoint, og det er yderst sjældent, at Federal Reserve »tør« gå imod markedet. Det springende punkt er derfor, om centralbankchef Jerome Powell & Co. antyder, at der vil komme flere rentenedsættelser senere på året eller i 2020.

Læs: Børsbarometer: Aktierekorder i vente? Indre konflikt holder markedet i limbo

Tine Choi Danielsen, chefstrateg hos PFA, regner med, at centralbanken vil holde sine muligheder åbne, og derfor ikke vil male sig op i et hjørne ved at love mere lempelse.

»En skuffelse ligger lige til højrebenet. Lige nu er det priset ind, at de skal fortsætte med at nedsætte renten udover i denne uge, og der er flere, som forventer, at der kommer en enkelt eller to i løbet af næste år,« siger hun.

»Og så tager man gevinster hjem. Aktiemarkedet har klaret sig fremragende i år, og når vi er deroppe og har købt os ind i forventningen om, at der kommer en lempelse, er det helt naturligt for investorerne at tage noget gevinst. Men det er vigtigt at se det som gevinst, og ikke frygt for en større nedtur,« tilføjer hun.

Det var også præcis, hvad der skete i juli og september. Op til begge møder steg aktierne markant i håbet om, at Federal Reserve ville trykke på renteknappen. Begge gange fik markedet indfriet sine forventninger, men centralbanken skuffede ved ikke at love endnu lavere renter, og aktierne dykkede efterfølgende, som denne graf viser,

GRAFIK

Aktier er faldet de seneste to gange efter den amerikanske centralbank har sat renten ned.

Bernard Aybran, der er investeringschef hos Invesco Asset Management i Paris, er enig i, at markedet formentlig bliver skuffet onsdag aften.

»Efter den store stigning vi har set for nylig, kan vi derfor godt forvente et fald på aktiemarkedet,« siger han.

Scenario 2: Centralbanken sætter renten og signalerer, at der ER flere på vej

Hvis Federal Reserve indikerer, at den er klar til lempe igen i december eller januar, kan det blive opfattet på to måder.

Enten bliver aktiemarkedet lykkeligt for, at renten kan blive endnu lavere, og derfor fortsætter kurserne opad. Eller også bliver investorerne bekymrede over at centralbanken allerede nu kan sige, at det er nødvendigt med flere rentenedsættelser. Når en centralbank sænker renten, er det som udgangspunkt, fordi der er optræk til en afmatning i økonomien, og det er ikke godt for virksomheders indtjening og dermed aktiemarkedet.

Markedet vil altså i dette scenario skulle veje to enorme drivkræfter op mod hinanden – centralbankstøtte i forhold til en svagere økonomi. Federal Reserve sagde efter mødet i september, at den kun vil sætte renten yderligere ned, hvis økonomien havde det værre. Tine Choi Danielsen forventer derfor, at aktiemarkedet i denne omgang vil læne sig op ad mulighed nummer to og dermed blive skræmt over, at centralbanken vurderer, at fortsatte rentenedsættelser er nødvendige.

»Hvis de siger, at de kommer med en rentenedsættelse mere, så er det fordi, de er blevet mere bekymrede for vækstbilledet, og eftersom både Brexit og handelskrigen er aftagende som risikofaktorer lige nu, så må det jo være den indenlandske vækst. Der vil jeg blive bekymret for, om Federal Reserve ser et eller andet, som jeg ikke har fået øje på,« siger PFA-strategen.

Federal Reserve siger selv, at rentenedsættelserne er en slags forsikring mod uro i verden – som handelskrig og Brexit – og altså ikke fordi, der er en recession på vej. Centralbanken har flere gange før – tilbage i 1995 og 1998 – foretaget, hvad man på engelsk vil kalde »insurance cuts,« men har hver gang stoppet ved tre rentenedsættelser. De gange, hvor den har sat renten ned fire eller flere gange i træk, er det fordi, der har været en recession på trapperne.

»Så man skal kigge på, hvad der dominerer i budskabet fra centralbanken. Vi kan ende i en situation igen, hvor »bad news is good news,« og hvis nonfarm payrolls (den månedlige arbejdsmarkedsrapport, red.) skuffer fælt på fredag, kan aktier stige, fordi markedet så regner med at Federal Reserve vil komme med endnu en rentenedsættelse.«

Scenario 3: Centralbanken holder renten i ro

Der er stort set ingen, der regner med dette udfald. Derfor kan det også skabe chokbølger i finansmarkedet, fordi de fleste investorer har justeret deres porteføljer ud fra en forventning om lavere renter.

»Jeg tror ikke, at det her kommer til at ske, men lad os kigge på, hvad der sker, hvis centralbanken ikke lytter til markedet. Først ville vi nok få en Tweet fra præsidenten (Donald Trump, red.) om, at centralbanken er idioter. Og så kan vi forvente en meget slem reaktion på aktiemarkedet,« siger Bernard Aybran.

Læs: Trumponomics: Når opfinderen er sin egen værste fjende

Konklusion

Aktierne står altså potentielt til at falde i alle tre scenarier. Spørgsmålet er så, om det er en lille korrektion eller starten på en større nedtur, og hvad man skal gøre som investor.

Tine Choi Danielsen forklarer, at det er væsentligt at se på, hvorfor markedet falder. Er det af frygt for, at en recession er på vej, eller er det en lille skuffelse over, at centralbanken ikke kan love flere rentenedsættelser? PFA regner ikke med, at der kommer en recession inden for de næste 12 måneder, og derfor siger hun, at man kan se et markedsdyk som en mulighed for at gå på shopping på aktiemarkedet.

»Hvis man ikke ligger der, hvor man gerne vil ligge med sine aktieinvesteringer, er der god grund til at benytte tilbagefaldet til at købe op. Med det sagt, skal man selvfølgelig huske på, at vi skal nok ikke forvente at få 20 pct. i aktieafkast det kommende år, som vi har set i år,« siger hun.