Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det blev udråbt som aktiemarkedets helt store test, men heller ikke denne gang er regnskabssæsonen endt med at skræmme investorerne.
Indtil videre har europæiske selskaber præsenteret uventet høj vækst på både omsætning og indtjening, hvilket har hjulpet til at skubbe regionens aktier tæt på rekorder. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er siden nytår steget knap ti procent og er dermed nu kun seks procent fra sin højeste kurs nogensinde. Samtidig har både det britiske og franske indeks, henholdsvis FTSE 100 og CAC 40, slået kursrekorder, mens Tysklands DAX er et mulehår derfra.
»En stor drivkraft er den overraskende stærke indtjening. Europas 11 procent profitvækst i fjerde kvartal overgår væksten i S&P 500 og gør investorernes lave forventninger til skamme,« siger Ben Laidler, global markedsstrateg hos den engelske handelsplatform eToro.
»Værdiansættelserne ligger stadig under gennemsnittet og er med til at give ekstra støtte, sammen med lavere naturgaspriser og genåbningen i Kina,« tilføjer han.
Til sammenligning er indtjeningen hos virksomheder i det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks faldet med knap tre procent i fjerde kvartal, hvilket også er med til at forklare, hvorfor europæiske aktier er kommet langt bedre fra start i 2023. S&P 500 er siden nytår oppe med seks procent, altså fire procentpoint mindre end Stoxx Europe 600.
Overraskende modstandsdygtige
Inden regnskabssæsonen gik i gang, havde analytikere travlt med at nedjustere deres forventninger til resultaterne for fjerde kvartal. En blanding af høj inflation, høje renter, lav forbrugertillid og en økonomisk afmatning frygtedes at ramme virksomhedernes bundlinje og lægge fundamentet for en recession i løbet af 2023.
Det var i øvrigt samme cocktail af ulyksaligheder, der også fik analytikerne til at bekymre sig om regnskaberne for andet og tredje kvartal. De bekymringer endte dog med at være ubegrundede, idet virksomheder viste sig at være overraskende modstandsdygtige over for modvindene.
Og også i denne regnskabssæson er det altså indtil videre gået bedre end ventet. Ifølge dataudbyderen Refinitiv har cirka en fjerdedel af virksomhederne i Stoxx Europe 600-indekset aflagt regnskab, og af det kan vi konkludere to ting: 1. Krisen er afblæst, indtil videre, i hvert fald, og 2. Analytikerne har nedjusteret deres prognoser for meget.
Profitten for de europæiske selskaber er over en bred kam steget 11,3 procent i fjerde kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2021, og 62 procent af virksomhederne har slået analytikernes forventninger. I et »typisk« kvartal, er det »kun« 53 procent af virksomhederne, der overgår prognoserne ifølge Refinitiv.
Stadig turbulens forude
Det er især finanssektoren, der er kommet ud af regnskabssæsonen med flotte tal. Forventninger for bankerne var relativt høje, inden de første resultater tikkede ind, men finanshusene har med en 44-procents stigning i indtjening formået at klare sig langt bedre end ventet. Det er også den sektor, der ifølge Refinitivs data har oplevet det største løft i bundlinjen i fjerde kvartal, hjulpet godt på vej af stigende renter.
Det afspejler sig i høj grad også i bankaktierne. Det europæiske bankindeks er siden nytår steget 18 procent, ført an af blandt andre UniCredit, Jyske Bank og Commerzbank.
Men selvom regnskabssæsonen har vist sig at give medvind i stedet for modvind, betyder det ifølge Ben Laidler ikke, at markedsturbulensen er slut.
»Der er stadig masser af sorte skyer i horisonten. Risikoen for en recession er fortsat høj, og den seneste styrkelse af euroen giver modvind for Europas mange eksportører,« siger han.
Euroen er over det seneste halve år steget otte procent over for dollaren, ud fra en forventning om at Den Europæiske Centralbank (EBC) vil hæve renten mere end den amerikanske modpart, Federal Reserve. Den præmis fik i fredags yderligere vind i sejlene, efter at Isabel Schnabel, medlem af ECBs styringsråd, i et interview med Bloomberg sagde, at investorerne undervurderer risikoen ved den høje inflation og ikke er forberedt på centralbankens respons.
»Hvad kan gå galt nu? ECB. Højere ECB-renter og en potentiel kovending i energipriserne er de største risici mod opturen i europæiske aktier,« skriver Ipek Ozkardeskaya, markedsanalytiker hos Swissquote, i en kommentar.