Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lad os være ærlige.
De seneste år har ikke været gunstige for den schweiziske storbank Credit Suisse. Banken er rullet fra skandale til skandale og er blandt andet endt som midtpunkt i en mozambiquisk korruptionssag, har fået en dom for at tillade narkohandlere at hvidvaske penge, lækket kundedata til pressen og spioneret mod en tidligere ansat.
I den mindre kulørte ende, er det store tab i forbindelse med investeringer i to fallerede fonde, kundeflugt og et horribelt 2022, der har gjort den europæiske storbank til en paria på det finansielle verdenskort.
Kreditvurderingsbureauet Fitch nedjusterede sidste år bankens kreditvurdering og har advaret om, at denne kan blive yderligere nedsat. Det er et rigtig dårligt sted at være for en bank, idet en lavere kreditvurdering gør det sværere og dyrere at rejse ny kapital.
Tirsdag væltede så endnu et skelet ud af skabet. Credit Suisse oplyste i årsrapporten, at den har fundet en række »væsentlige svagheder« i bankens regnskaber for 2021 og 2022 og konkluderer derfor, at den »interne kontrol over finansiel rapportering« ikke har fungeret effektivt.
Svaghederne drejer sig om bankens risikostyring, hvilket har fulgt til en mangelfuld proces til at vurdere risici. I forvejen var publiceringen af årsrapporten fem dage forsinket, efter at de amerikanske børsmyndigheder havde hejst nogle advarselsflag.
»Credit Suisse er en katastrofe. Den ene fiasko efter den anden,« siger Neil Wilson, chef markedsanalytiker hos Markets.com.
»Risikostyringen har været chokerende, og man kan ikke stole på banken længere,« tilføjer han.
Nerverne sidder uden på tøjet
Meddelelsen fra Credit Suisse kommer på et tidspunkt, hvor finansmarkedet allerede er nervøst på grund af bankkollapset i Silicon Valley Bank i sidste uge. På få dage krakkede den amerikanske bank, og dette skabte med det samme bekymring om, hvorvidt andre banker kunne gå ned.
I Europa pegede pilen hurtigt på Credit Suisse, der bliver vurderet til at være en af kontinentets svageste banker. Det schweiziske finanshus er i færd med en større omstrukturering og fyringsrunde, efter det sidste år endte med et tab på 7,29 milliarder schweizerfranc – det største siden finanskrisen i 2008.
»Hvis nogen europæisk bank kunne gå ned, ville det være Credit Suisse, selvom risikoen stadig er meget lav. Hvis det skete, ville det dog være langt større end SVB,« mener Neil Wilson.
Frygten for en ny bankkrise i USA eller Europa har over de seneste dage ført til massive kurstæsk til banksektoren. Det paneuropæiske Stoxx Europe Bank 600-indeks er faldet næsten ti procent i løbet af den seneste uge og med Credit Suisse blandt de hårdest ramte. Mandag dykkede aktien ti procent og fortsætte tirsdag nedad til sin laveste kurs nogensinde.
Et af Credit Suisses problemer har været, at kunderne i kølvandet på de mange skandaler har hævet penge i stor stil og dermed har sendt banken på slingrekurs. I fjerde kvartal 2022 flød mere end 110 milliarder schweizerfranc ud af banken, og problemet fortsatte ind i begyndelsen af 2023.
I et forsøg på at dulme nerverne blandt nervøse kunder og aktionærer, fortalte bankens topchef, Ulrich Koerner, tirsdag til Bloomberg, at der de seneste dage er strømmet penge ind i banken trods uroen over Silicon Valley Bank.
»Vi oplevede en indstrømning af penge i går, hvilket jeg vil sige er godt,« sagde Koerner.