Ekspert: Her er taberne i et ellers positivt år for danske aktier

C25 har sat rekorder i løbet af sommeren, hvor de danske aktier har trodset økonomien og i stedet er steget. Det er dog ikke alle selskaber, der har nydt godt af et positivt 2020.

Det danske aktiemarked har haft et overraskende godt år på trods af coronakrisen, men visse selskaber hænger stadig i bremsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Generelt har de danske aktier haft et godt 2020, selv om coronakrisen har sat sine tydelige spor i økonomien. Der er dog betydelige udsving og undtagelser, hvor særligt bankerne og tre store selskaber skiller sig negativt ud.

Det vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen, som udpeger taberne indtil videre i 2020. Et år, der imod alles forventninger som følge af coronakrisen ellers har været positivt for det danske aktiemarked.

Med hensyn til bankerne mener Per Hansen, at sektoren har tre overordnede problemer. Det første er, at coronakrisen skaber usikkerhed om økonomien, hvilket gør investorerne nervøse. Det andet er de meget lave renter, som fortsat ser ud til at blive holdt nede. Og det har bankerne ifølge Per Hansen ikke reageret nok på.

»Når rentemarginalen bliver presset ned, falder bruttofortjenesten, og så er man nødt til at reducere sine omkostninger. Det har bankerne ikke gjort. Derfor reagerer investorerne på, at der ikke er noget modsvar til de lave renter,« siger han.

Det tredje problem er udsigten til en potentiel »dummebøde« til bankerne, som regeringen har foreslået som en del af finansieringen til udspillet om retten til tidlig pension. Derudover vurderer han, at Berlingskes seneste afsløringer af Danske Banks forfejlede gældsindrivelsessystem ikke hjælper. Helt overordnet er bankernes problem dog, at de ikke tjener nok penge.

»Historisk har bankerne ikke været i stand til at levere de afkast, som aktiemarkedet generelt har leveret. De har svært ved at tjene de penge, man skal tjene for at være en attraktiv investering,« siger Per Hansen og tilføjer:

»Det er blevet til aktier, man køber, når de er alt for billige og ikke afspejler de langsigtede indtægtsmuligheder. Når de så gør det, vil folk ud af dem igen.«

Ikke flere chancer

Aktien i servicegiganten ISS er faldet med svimlende 45,3 procent på et år. Det skyldes ifølge Per Hansen en lang række dårlige sager, hvor selskabet ikke har kunnet levere det, som investorerne er blevet stillet i udsigt. Derfor vurderer han, at investorernes tillid til ISS er i bund.

»For det første skal de ikke dumme sig flere gange. For det andet skal de have en organisk vækst på tre til fem procent hele tiden. Den tidligere ledelse har fumlet for meget, hvilket har medført, at man ikke har kunnet holde fast i udbyttet. Og det har skabt frygt hos investorerne,« siger han.

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

»I Lundbeck bliver der ikke leveret noget, der kommer ikke noget nyt. «


Jacob Aarup Andersen tiltrådte tirsdag som ny administrerende direktør for ISS efter knap fem år i Danske Bank.

»Forventningerne til ISS er lige nu på frysepunktet. Det giver Jacob Aarup Andersen større mulighed for at overraske positivt,« siger Per Hansen.

Medicin og cement

De to sidste store tabere i 2020 er ifølge Per Hansen konstruktionsselskabet FLSmidth og medicinalfirmaet Lundbeck, hvis aktier er faldet med henholdsvis 36,2 og 17,6 procent på et år. Begge selskaber er ramt af uheld udefra, men bærer samtidig selv et ansvar for nedturen, mener Per Hansen.

»Grundlæggende er FLSmidth lidt for små. De er i det attraktive mining-segment, men er for små inden for det. Samtidig har de store udfordringer med cement, hvor indtjeningsevnen er for lille, og der venter en grøn omstilling,« siger han og fortsætter:

»Når ATP i deres halvårsrapport skriver, at de har solgt alle deres FLSmidth aktier, er det et kæmpe vink med en tung sæk cement om, at det her kræver omgående handling.«

Lundbecks patent på storsællerten Northera udløber i starten af 2021. Samtidig er dollaren faldet markant, hvilket skader selskabet, da USA er et ekstremt stort marked for dem.

»Hvor er ledelsen? I Lundbeck bliver der ikke leveret noget, der kommer ikke noget nyt. Lundbeck er faldet i søvn igen, som man var, inden Kåre Schultz kom til i 2014,« siger Per Hansen.

C25 ramte bunden 23. marts, hvor kursen var 991. Siden har aktiemarkedet lavet et hurtigt comeback, og C25 ligger onsdag på 1.486, hvilket er højere end toppen før coronakrisen.