Efter ny aktieuro: Tid til at købe guld?

Guld er steget til det højeste niveau i seks måneder, og aktieuroen kan hjælpe til at gøre metallet mere attraktivt. Men det er ikke altid en god idé at investere i guld, vurderer uvildig investeringsrådgiver.

Flotte er de og kan »forsikre« mod handelskrig og global uro. Arkivfoto: Reuters/Lisi Niesner/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Apples nedtur. Det største fald i amerikansk industritillid siden finanskrisen. Og skuffende nøgletal fra Kina.

Problemerne har stået i kø for aktiemarkederne i det nye år, og investorerne har trukket følehornene til sig. Men midt i al dysterheden er der et aktiv, der har klaret sig glimrende: guld. Prisen på det eftertragtede metal har de seneste dage klatret op til knap 1.300 dollar per ounce, og guld bliver nu handlet på det højeste niveau i over seks måneder. Det betyder, at guld nu er steget næsten ni pct. siden begyndelsen af oktober, mens globale aktier målt på MSCI World-indekset er dykket 15 pct.

Guldets optur kommer, fordi tumulten på finansmarkederne har fået investorerne til at søge efter såkaldte sikre havne, der kan give stabilitet, mens stormen raser blandt de mere risikable papirer – som for eksempel aktier. Udbuddet af guld er relativt beskedent, så det har både en stærk efterspørgsel og en indre værdi, der historisk har gjort det til et mere sikkert investeringsalternativ.

De første handelsdage i 2019 har vist, at voldsomme udsving på aktier er den nye hverdagskost, så 1.000 kroner-spørgsmålet presser sig på blandt investorerne: Er det nu, man skal hoppe med på guldvognen?

Forsikring mod handelskrig

Hvis man forventer mere usikkerhed i den globale økonomi, kan svaret være »ja«. Ole Hansen, chef for Saxo Banks råvarestrategi, forklarer, at guldets status som relativt sikker investering effektivt gør det til en forsikring mod uro i verden, inklusive en recession i USA eller en fuldbyrdet handelskrig mellem Washington og Beijing.

»Guld har de seneste måneder vist sin evne til at reagere modsat aktier, så hvis man ligger inde med en klat aktier, man er nervøs for, kan alternativet være, at man køber guld. Hvis aktierne falder yderligere, er der også stor chance for, at guld vil stige yderligere, og derfor sikrer du dig mod en forværring af den globale situation, som for eksempel handelskrig og Brexit,« siger han.

Frygten for, at handelskrigen lammer virksomheder globalt, blev kraftigt bragt i forgrunden i torsdags, da Apple nedjusterede sine salgsforventninger på grund af skuffende iPhone-efterspørgsel i Kina. Analytikere tilskrev delvist det skuffende salg effekter fra handelskrigen, og flere virksomheder forventes at følge i Apples fodspor i de kommende måneder. Udsigten til flere nedjusteringer sendte aktiemarkederne i rødt, mens guld steg for niende dag i træk.

»Det er et tegn på, at det ikke kun er kinesiske selskaber, men også amerikanske, som begynder at mærke effekten af den her handelskrig. Så længe den varer ved, desto mindre er optimismen i aktiemarkedet, og jo større er chancen for, at renten kan blive endnu lavere. Og det er det, der taler for, at guldet er ved at finde sin plads igen som en sikker havn,« forklarer Ole Hansen.

Fem pct. stigning i 2019

Lavere renter på statsobligationer er normalt en lækkerbisken for guld. Guld giver ingen dividender og er derfor ikke attraktivt, når renterne stiger. Men når obligationer også begynder at give lave afkast, får det investorerne til at søge gevinster andetsteds. Efter overraskende dårlige industrital fra USA tror markedet ikke længere på renteforhøjelser i USA, men i stedet at Fed-chef Jerome Powells næste træk bliver en rentesænkning.

Derudover er en svækket dollar også med til at booste guld. Fordi guld bliver handlet i dollar, vil en svag amerikansk valuta gøre det billigere for investorer i resten af verden at købe op af metallet. Dollaren har været stærk det seneste år, men de fleste valutastrateger forventer, at den vil tabe pusten i 2019.

Med kombinationen af aktieuro, lavere renter og en svækket dollar tror Ole Hansen, at guld kan stige til 1.350 dollar per ounce i 2019. Det indikerer en stigning på fem pct. fra den nuværende pris omkring 1.300 dollar. Han advarer dog om, at en hurtig løsning på handelskrigen og Brexit kan give aktierne et løft og dermed gøre guld mindre attraktivt.

Bedre med guldselskaber

Investeringsrådgiver hos Miranova Rune Wagenitz Sørensen er dog mere skeptisk over for guld som sikker investering. Han forklarer, at det er bedre at forsikre sig mod de lurende farer ved at være bredt investeret i en global aktieportefølje, fordi du derved bliver eksponeret til guldmineselskaber. Fordelen, påpeger han, ved at eje guldselskaber i stedet for selve metallet er, at guldaktier giver udbytte og har en ledelse bag sig, der går efter at tjene penge.

»Jeg synes ikke, at man behøver at have guld som en del af sin portefølje direkte,« siger han og tilføjer, at det også er en dårlig idé som forsikring mod faldende aktiekurser.

»Jeg er ikke uenig i de risici, der ligger forude, men hvis det allerede nu er indregnet i aktiekurserne, så kan de sagtens stige herfra. Det er rigtig svært at spå om, og det er bedre at lade være med det. Det fører bare til lavere afkast,« siger han.

Rune Wagenitz Sørensen pointerer også, at det de seneste år har været svært at tjene penge på guld. For eksempel nåede guldprisen op på 1.900 dollar i 2011, og den har ikke været i nærheden siden.

Skulle man alligevel være fristet af at investere i det gyldne metal, er der flere måder at gøre det på. Man kan købe fysisk guld, men for private investorer kan det være bøvlet og dyrt at opbevare. En lettere løsning er at købe en såkaldt ETF, der er bakket op af fysisk guld og derfor stiger og falder i tandem. Blandt populære guld-ETFer er SPDR Gold Shares, der er noteret i USA, og iShares Physical Gold, der er noteret i Irland. Begge bliver handlet i dollar, men man kan også købe ETFer, der bliver omregnet til euro, så man undgår risikoen for valutaudsving, som for eksempel iShares Gold EUR Hedged ETF.