Efter fænomenal start på 2019: Kinesiske aktier kan fortsætte himmelflugt

Kinesiske aktier er steget helt op til 28 pct. i år, men der kan stadig vrides flere gevinster ud af deres aktiemarked - Morgan Stanley og J.P. Morgan har begge netop anbefalet at købe op.

I Kina symboliserer røde aktiekurser, at markedet er steget - i modsætning til resten af verden. Det er fordi, rød betyder glæde og held i Kina. Foto: STR/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: STR

Det kinesiske aktiemarked kunne næsten ikke være kommet bedre fra start i 2019.

De største indeks er alle steget mellem 12 pct. og 28 pct. og fået indhentet en del af tabene fra det herrens år 2018, hvor kinesiske aktier var dem, der klarede det allerværst i hele verden.

Lynspurten siden nytår vækker imidlertid minder fra 2015, hvor de kinesiske indeks tordnede højere, da private investorer flokkedes til markedet og effektivt skabte en aktieboble. Boblen brast pludseligt i juni det år, og på bare en måned faldt aktier over 30 pct. i værdi.

Men til trods for arrene fra 2015 og den fænomenale start på 2019 anbefaler aktiestrateger stadig at købe kinesiske aktier. Den amerikanske storbank Morgan Stanley har netop hævet sit kursmål på alle de kinesiske indeks og forventer nu yderligere stigninger på 10 pct. og 12 pct. for henholdsvis MSCI China og CSI300 indekserne inden årets udgang. Får banken ret, vil de to indeks have klatret 31 pct. og 43 pct. i hele 2019.

Som grundlag for de højere kursmål, nævner Morgan Stanley blandt andet beslutningen fra MSCI i sidste uge om at firedoble de kinesiske aktiers vægt i sin globale indeksfamilie. Det betyder, at der naturligt vil flyde flere internationale midler ind i kinesiske aktier fra investorer, der køber sig ind i MSCIs populære indeks. Derudover nævner investeringsbanken, at de finansielle hjælpepakker fra regeringen har vist sig at være mere slagkraftige end forventet, samtidigt med at det lysner i forhandlingerne mellem USA og Kina om en handelsaftale.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Også J.P. Morgan - en anden af USAs største investeringsbanker - holder sig varm på Kina. I bankens seneste strategirapport har den hævet sin anbefaling på Kina til overvægt fra neutral, ud fra nogle af de samme argumenter som Morgan Stanley.

»Enten så bunder kinesisk vækst ud i respons til stimuluspakkerne, eller også vil regeringen gøre mere for at forhindre en hård økonomisk landing,« skriver J.P. Morgans aktiestrateger i rapporten.

Et uforudsigeligt marked

Netop bekymringer om en hård landing var i 2018 med til at svække ikke kun kinesiske, men også globale aktier, fordi landet er så stor en del af verdensøkonomien. Tirsdag sagde premierminister Li Keqiang, at væksten i 2019 vil falde til 6-6,5 pct., hvilket er det laveste siden 1990. For at afbøde afmatningen præsenterede han også en række tiltag, der skal sætte fut i arbejdsmarkedet og virksomhederne, inklusiv skattelettelser.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank, er enig i, at tiltagene fra Beijing er med til at gøre kinesiske aktier attraktive, men advarer samtidig om at markedet stadig kan være meget svingende.

Han nævner blandt andet overvægten af private investorer i markedet, der er hurtigere på aftrækkeren end institutionelle investorer, som dominerer aktieverdenen i Europa og USA. Ifølge Bloomberg kommer cirka 80 pct. af al handel på Kinas aktiemarked fra private investorer hvilket er med til at gøre Kinas finansielle markeder særligt følsomme over for uforudsigelige rutchebaneture som i 2015.

Grunden til at kineserne er vilde med aktier, er ifølge Danske Bank strategen, at de traditionelt ikke har handlet obligationer eller fået renter i bankerne, og dermed har måttet lede andetsteds for at få et afkast. I et forsøg på at komme volatiliteten til livs har myndighederne nu bedt flere af de statsejede, børsnoterede selskaber om at udlodde store udbytter, hvilket mindsker incitamentet til at sælge aktier, når der kommer lidt skvulp.

»Det er en hel ny tendens, og det er en af de ting, der kan dæmpe udsvingene i markedet. Men det er stadig noget vi må leve med, og du kan være sikker på, at vi hiver stikket på kinesiske aktier, hvis vi synes, det går for hurtigt,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Han har dog stadig en overvægt-anbefaling på emerging markets, primært på grund af potentialet i Kina.