Dyster advarsel fra USAs største bankchef: Forbered jer på en »orkan«

Topchefen i USAs største bank, Jamie Dimon, advarer nu finansverdenen om, at en økonomisk orkan er på vej til at ramme på grund af pengepolitiske stramninger og krigen i Ukraine. »Du må hellere forberede dig,« siger han.

J.P. Morgans topchef, Jamie Dimon, kom onsdag aften med en mørk advarsel: Den økonomiske orkan er på vej til at ramme os, og I må hellere gå i gang med at forberede jer, lød det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michel Euler/Reuter/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Jamie Dimon taler, lytter Wall Street.

Som mangeårig topchef for USAs største bank, J.P. Morgan, er Dimon efterhånden blev lidt af et finanskoryfæ, der kan sætte dagsordenen, når det gælder investeringer og finansmarkeder. Og den gennemslagskraft demonstrerede han til fulde i denne uge.

Ved en finanskonference onsdag aften i New York leverede Dimon en dyster advarsel for verdensøkonomien, som han mener står over for en brat opbremsning. Det skriver flere internationale finansmedier.

»Jeg har før sagt, at der er stormskyer, men det retter jeg. Det er en orkan,« sagde Dimon til sit publikum fuld af analytikere og investorer.

»Vi ved ikke, om det bliver en lille orkan eller superstormen »Sandy«. Du må hellere forberede dig. Hos J.P. Morgan forbereder vi os, og vi kommer til at være meget konservative med hensyn til vores balance.«

Orkanen »Sandy« fik lagt store dele af den amerikanske østkyst ned i 2012 og var en af de mest ødelæggende storme nogensinde i USA.

»Orkanen er lige derude«

2022 har indtil videre været turbulent for aktiemarkedet og ikke mindst de tidligere højtflyvende it-aktier. Det it-tunge Nasdaq-indeks er dykket over 20 procent siden nytår, mens det bredere, toneangivende S&P 500-indeks er nede med knap 15 procent. Til at starte med var det bekymringer om høj inflation og dertil stigende renter, der sendte aktiemarkedet nedad, men senere har krigen i Ukraine og frygten for en recession givet kurslussinger.

De seneste uger har der dog været spirende optimisme på markedet om, at bunden er nået, men den optimisme fik Dimon hurtigt dræbt.

»Lige nu er der solskin, tingene går fint, og alle tror, at Fed (den amerikanske centralbank, red.) har styr på det,« sagde han til konferencen. »Orkanen er lige derude, nede ad vejen, og den kommer vores vej.«

Noget til historiebøgerne

Den forestående orkan skyldes primært to forhold ifølge Dimon. For det første at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, i denne måned begynder at stramme pengepolitikken yderligere ved at tage hul på afviklingen af sin enorme balance. Under coronakrisen lancerede Federal Reserve et rekordstort opkøbsprogram, der pumpede milliarder af dollar ud i økonomien måned efter måned, og nu skal disse lempelser rulles tilbage. Det sker ved, at Fed nedbringer sin balance hver måned og dermed effektivt trækker penge ud af finanssystemet.

Øvelsen kaldes på finanssprog kvantitative stramninger, eller quantitative tightening på engelsk, også kendt som QT. Det er modsat kvantitative lempelser, eller quantitative easing – de store opkøbsprogrammer – som har været en afgørende faktor i de seneste mange års aktieoptur.

»Vi har aldrig oplevet QT som det her før, så du kigger på noget, du om 50 år kan skrive historiebøger om,« advarede Jamie Dimon.

Samtidig pointerede han, at andre dele af de seneste års ultraløse pengepolitik, herunder negative renter, har »givet bagslag« og været en »kæmpe fejltagelse«.

Den amerikanske centralbank er allerede i fuld gang med at stramme pengepolitikken ved at sætte renten op. I maj serverede den sin største rentestigning i over 20 år, da den hævede renten med 50 basispunkter. Den forventes at gøre det samme ved mødet 15. juni og igen til mødet 27. juli. De store rentestigninger kommer som led i centralbankens forsøg på at tøjle den galopperende inflation, der i øjeblikket ligger omkring det højeste niveau i 40 år.

Olieprisen på himmelflugt

Det andet forhold, der bekymrer Jamie Dimon, er krigen i Ukraine, og især at den påvirker råvarepriserne. J.P. Morgan-chefen vurderer, at olieprisen kan stige til mellem 150 og 175 dollar pr. tønde, hvilket er et niveau, der førhen er blevet kædet sammen med store økonomiske konsekvenser.

En anden amerikansk storbank, Bank of America, advarede i sidste uge om, at en oliepris i dette leje kan skubbe verden ud i en større energikrise og recession. I øjeblikket koster en tønde Brent-råolie 114 dollar, hvilket er 50 procent højere end ved nytår.

»Vi indfører ikke de rette tiltag for at beskytte Europa mod det, der vil ske med olie på kort sigt. Og vi tager ikke de rette tiltag for at beskytte jer alle mod, hvad der vil ske med olie i de næste fem år,« sagde Dimon til konferencen.

Bemærkelsesværdig udmelding

Jamie Dimon er langtfra den eneste finansekspert, der de seneste måneder har advaret mod kombinationen af høje råvarepriser og pengepolitiske stramninger. Men måden, han gør det på og hans rolle som chef for USAs største bank, gør alligevel udmeldingen »bemærkelsesværdig«, vurderer Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank.

»Man kan godt tænke lidt over, hvorfor han gør det. Der kan være forskellige årsager til, at han kommer med sådan en advarsel. Den ene er, at han måske prøver at hjælpe Federal Reserve lidt,« siger han og uddyber:

»Det er lidt en misforståelse, at Fed kan få inflationen til at falde. Det kan den kun, hvis den får dit huslån til at blive dyrere, eller du ikke køber et hus eller en bil, for Fed kan ikke trylle mere hvede eller olie frem. Men den kan ramme efterspørgslen, og det skal gøre ondt på dine aktiver, før du laver om på dine vaner. I det lys kan Dimons kommentarer måske hjælpe forbrugerne til at agere lidt mere forsigtigt.«

En anden af Dimons bevæggrunde kan ifølge Lars Skovgaard Andersen være, at han gerne vil signalere, at han er på forkant med en eventuel økonomisk krise. Op til finanskrisen fastholdt bankerne, at der var styr på risikostyring, og siden har de måttet padle tilbage på nogle af optimistiske udtalelser. I foråret 2006 forventede de store Wall Street-banker for eksempel BNP-vækst på 3-3,5 procent i de efterfølgende år.

»Så det kan være for at vise, at man er ydmyg over den situation, vi er i, og man har fokus på kapitalbevarelse, at man er lidt mere forsigtig. Det er vi også i Danske Bank,« siger han.

Og har Dimon så ret? Det vil kun tiden vise, men indtil videre er Wall Street splittet. Efter Dimons bombastiske kommentarer var for eksempel Bank of Americas topchef, Brian Moynihan, ude og give Dimon igen med vejrmetaforerne.

»Vi er i North Carolina,« sagde Moynihan med reference til Bank of Americas hovedkvarter i den amerikanske sydstat. »Vi får orkaner hvert år.«