Det amerikanske aktiemarked slikker sine sår

Det går op og ned på aktiemarkedet for tiden. Trods fortsat panik lukkede det amerikanske marked dog forholdsvist roligt torsdag.

En mexicansk trader med mundbind. I USA kan de puste en smule ud torsdag, hvor aktien har været rolig midt i panikken. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUSTAVO GRAF/AFP/Ritzau Scanpix

På godt en måned er de amerikanske aktier ved at have mistet omkring 30 procent af deres værdi, og dermed har blodbadet på det amerikanske aktiemarked nu udslettet alle gevinster, siden Trump blev præsident.

Torsdag sluttede tingene dog lidt mere roligt end de foregående dage på det amerikanske aktiemarked.

S&P 500-indekset vandt frem med 0,5 pct., mens Dow Jones steg med 1,0 pct. Nasdaq havde det bedst af de tre toneangivende indeks med et plus på 2,3 pct., skriver Børsen.

»Der er meget panik, men der er købere på Wall Street, som leder efter muligheder. Problemet er, at vi ikke ved, hvor vi vil være om to måneder,« sagde Jim Paulsen, chefstrateg hos Leuthold Group, til Bloomberg News.

De seneste ugers blodbad på aktiemarkedet er tæt på at være lige så stort som under finanskrisen i 2008, men de er foregået i et tempo, som har rystet aktieanalytikerne. Hvor kursfaldet under finanskrisen fandt sted over en periode på omkring ni måneder, er kursfaldet denne gang sket over blot godt en måned.

Dansk rutsjetur

De danske aktier tog sig torsdag en rutsjebanetur. Aktierne bølgede mellem plusser og minusser, efter at Den Europæiske Centralbank præsenterede en gigantisk redningspakke.

Eliteindekset, C25, har forsøgt sig med en forsigtig stigning på 0,6 pct. efter at have været i rødt territorium tidligere på morgenen. Danske aktier er stadig nede med 27 pct., siden coronavirus i februar for alvor begyndte at sprede sig i Vesten.

Torsdag lukkede markedet med 0,88 pct. i plus.

Berlingske bragte torsdag en artikel, som sætter den nuværende krise i perspektiv ift. tidligere økonomiske kriser. Her lød konklusionen bl.a.:

Coronakrisen er speciel og minder om intet, vi har set tidligere. Aldrig har finansmarkedet fået så mange tæsk så hurtigt. Aldrig har renterne været så lave på vej ind i en krise.

»Der er intet i historien, du direkte kan sammenligne med. Du kan drage paralleler til oliekrisen i 1973, depressionen i 1930erne og finanskrisen i 2008, og der er forskellige ting, du kan lære fra hver af de kriser,« fortalte Martin Daunton, professor i økonomisk historie på Cambridge Universitet i England, til Berlingske.