Derfor udebliver aktiejublen efter it-mastodonternes rekordstore profit

Pengene væltede ind hos de store amerikanske it-selskaber i forårskvartalet, og regnskaberne var langt bedre end ventet. Alligevel er investorerne slukørede, og aktiefesten gået i stå.

It-mastodonterne udgør næsten 25 procent af det toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500. Derfor er deres regnskaber vigtige for det brede aktiemarked. Arkivfoto: Denis Charlet/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De slog alle forventninger, havde de bedste regnskaber nogensinde og skovlede tilsammen 57 milliarder dollar ind i forårskvartalet.

Regnskaberne fra de amerikanske it-giganter Apple, Microsoft og Alphabet, der kom ud tirsdag aften, var overraskende gode, men alligevel udebliver jublen på aktiemarkedet.

Apple-aktien er onsdag morgen i førhandlen nede med to procent, mens Microsoft kun stiger 0,3 procent. Microsoft-aktien faldt over tre procent umiddelbart efter, at regnskabet kom ud, men har siden rettet sig. Investorerne er dog mere positive på Alphabet, der onsdag morgen steg over tre procent.

Samtidig er det it-tunge Nasdaq-indeks i rødt, hvilket følger efter et 1,2 procent dyk tirsdag.

Når godt ikke er godt nok

Den lunkne modtagelse fortæller ifølge analytikere to ting om aktiemarkedet: For det første, at investorerne begynder at være bekymrede for, om den tårnhøje vækst efter genåbningen kan fortsætte. Og for det andet, at prissætningen på aktier – og især it-aktier – er spændt som en flitsbue.

»Forventningerne har været bygget op – og især i det her segment, som har trukket markedet op på det seneste,« siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg hos Danske Bank.

De fem mest værdifulde virksomheder i USA er alle it-giganter og tæller ud over Apple, Microsoft og Alphabet også Facebook og Amazon, der begge aflægger regnskab i denne uge. Samlet har de fem en markedsværdi på cirka 10.000 milliarder dollar og udgør næsten 25 procent af det toneangivende S&P 500-indeks, efter at deres aktier er eksploderet under og efter pandemien.

Kursfesten har hjulpet til at skubbe både S&P 500 og Nasdaq op i rekordniveauer og er altså afgørende for den bredere stemning på aktiemarkedet. Siden nytår er Alphabet-aktien steget med 50 procent, Facebook med 35 procent, og Microsoft er steget 29 procent, mens Amazon og Apple er kravlet cirka ti procent højere. Fælles for de fem er, at de alle har slået kursrekorder de seneste uger.

»Så der har været rigtig meget baked in the price, og derfor skal virksomhederne sætte den lige i skabet, og selv det er ikke nok. Så selv efter nogle stærke regnskaber er der mange investorer, der tænker 'jeg skal videre' og sælger så aktien. Nu begynder man i stedet at holde øje med, hvad der sker med renterne, og hvis de stiger, vil det være godt for valueaktier,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Value er betegnelsen for aktier, der er lavt prissat, og dækker derfor ikke it-aktier. De falder i stedet under kategorien vækst eller growth.

Jeffrey Halley, senior markedsanalytiker hos handelsplatformen Oanda, er enig i, at it-aktier nu er så dyre, at de næsten kun kan skuffe.

»Vi har Facebook senere i dag og også Amazon i denne uge, og det er tydeligt, at en enorm mængde gode nyheder allerede er indregnet i prisen på amerikanske it-aktier. Så intet mindre end regnskaber på niveau med Alphabet kan stoppe investorerne fra at tage profit,« skriver han i en kommentar.

»Men et fald i de store it-navne vil der nok blive købt ind i,« tilføjer han.

Det vil sige, at hvis it-aktierne får kursklø, vil investorerne stå klar til at købe dem op til den lavere pris.

Alphabet stråler

Ud af de tre mastodonter, der kom med regnskab tirsdag aften, skiller Google-ejeren Alphabet sig ud som den klare vinder. Virksomheden endte kvartalet med et overskud på 18,5 milliarder dollar – mere end dobbelt så meget som samme periode sidste år. Stigende reklameindtægter efter coronagenåbningen hjalp det stærke resultat på vej, og analytikerne tror ikke, at de gode nyheder stopper her.

Ifølge Bloomberg-data forventer det samlede analytikerkorps, at Alphabet-aktien kan stige 15 procent over det kommende år til en kurs på 3.021 dollar. I øjeblikket bliver den handlet til 2.638 dollar.

»Optimismen i øjeblikket gør, at mange virksomheder stadig øger deres reklameindsats, og det nyder platforme som Google og Facebook godt af. Så det undrer mig ikke, at de klarer det så godt, som de gør. Der er nogen, der har været bekymret for regulering, men de leverer, og det er virkelig genåbningshistorier,« siger Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank.

Han er også begejstret for potentialet i Microsoft, men er mere skeptisk over for Apple-aktien på den korte bane.

»Apple var virkelig en vinder af covid-19. Mens vi sad derhjemme, hvad skulle vi så bruge vores penge på? Vi brugte dem på at opgradere vores telefoner og alt muligt andet grej, men det er svært at fastholde det momentum. Kombineret med, at de måske ikke helt kan få de dimser, de skal bruge til deres telefoner, rejser det spørgsmålet om, hvor meget der kommer til at være af mersalg i iPhones. Apple er en fin historie, men måske ikke den bedste lige nu,« tilføjer Danske Bank-strategen.

Apple sagde i forbindelse med sit regnskab, at virksomheden oplever chipmangel, der vil tage tage toppen af iPhone-salget de kommende måneder.

Analytikerne er dog samlet stadig positive over for Apple-aktien ifølge Bloomberg-data. 35 analytikere har aktien på »køb«, otte på »hold«, mens tre anbefaler at sælge.

Microsoft-aktien får 40 købsanbefalinger og tre »hold«. Der er ingen, der anbefaler at sælge.