Danske C20 Cap i top-fem over verdens største indeksstigninger

De globale aktier lagde ud som lyn og torden i starten af 2015, men sensommeren har været en dyr fornøjelse på mange børser rundt om i verden.

Københavns Fondsbørs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Det danske C20 Cap-indeks er faldet omkring 10 pct. siden begyndelsen af august, men set over hele 2015 er indekset stadig steget 17,3 pct. Og det er nok til en femteplads på listen over verdens største indeksstigninger.

På listens førsteplads ligger det venezuelanske aktieindeks, Venezuela Stock Market Index. Indekset er over årets første otte måneder gået frem med svimlende 288,1 pct. Mens det lyder som fryd og gammen for det olierige land, er situationen knap så festlig, hvis man sammenholder statistikken med en hyperinflation på omkring 70 pct. per år og en elendig kreditværdighed.

Næste indeks på listen er det sydafrikanske JSE, der stiger 24,9 pct. i år, mens Budapest, Argentina indtager de resterende pladser på den globale top 5-liste med stigninger på henholdsvis 19,5 pct. og 17,6 pct.

I den triste ende af listen ligger aktieindeks i Brasilien, Columbia, Peru og Kasakhstan, mens det zambiske Lusaka-indeks agerer bundprop med et fald på 38,9 pct. i 2015.

Lige uden for top ti ligger det store Hang Seng-indeks i Hongkong, der har været voldsomt presset hen over sommeren. Usikkerhed om den økonomiske vækst i Kina har trukket indekset ned til et samlet fald på 24 pct. i 2015 med røde tal i 14 af de sidste 15 handelsdage.