Danske Bank-aktien efter kurssmæk: »Overreaktion« og stadig et godt køb

Danske Bank-aktien har fået barberet ti procent af på bare to dage efter en duo af dårlige nyheder. Onsdag lysner det for den hårdtprøvede bankaktie, og flere analytikere kalder kurssmækket for en overreaktion.

Fra sorteper til højdespringer. Efter et ti-procents kursfald på to dage, er Danske Bank-aktien onsdag den mest stigende i det danske C25-indeks. Foto: Reuters/Jacob Grønholt-Pedersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Grønholt-Pedersen/Ritzau Scanpix

Det har været en hård disciplin at være Danske Bank-aktionær i denne uge.

Først faldt aktien over to procent i mandags, da det blev meldt ud af den administrerende direktør Chris Vogelzang stopper efter kun knap to år på posten. Mistanke om brud på hvidvaskreglerne – et velkendt tema for Danske Bank – var årsagen til det overraskende og pludselige exit.

Vogelzang selv har sagt, at han trods sigtelsen fra de hollandske myndigheder føler sig tryg.

Derefter dykkede aktien næsten otte procent tirsdag eftermiddag, efter Børsens nyhed om at to amerikanske myndigheder på vegne af offentligt ansatte amerikanske pensionsopsparere har slæbt banken og den tidligere direktør Thomas Borgen i retten i forbindelse med hvidvasksagen i Estland. Myndighederne har foreløbig rejst et erstatningskrav på ti millioner kroner, men det ventes angiveligt at stige til et stort trecifret millionbeløb.

Duoen af dårlige nyheder har altså sendt aktien ned ti procent på kun to dage.

Men onsdag er det begyndt at lysne.

Danske Bank stiger næsten fire procent og stryger til tops i det danske eliteindeks, C25. Ifølge Mikkel Emil Jensen, senioranalytiker hos Sydbank, overreagerede investorerne på tirsdagens nyhed, og ser ikke det amerikanske søgsmål som en større bekymring. Det store fald i starten af ugen skal også ses i lyset af, at Danske Bank-aktien siden nytår var steget over 20 procent som en del af et større opsving i europæiske bankaktier. Til sammenligning er Nordea oppe 27 procent, mens det brede paneuropæiske Stoxx Europe 600 Banks indeks er steget 16 procent.

»Vi ser umiddelbart dagens (tirsdag, red) kursreaktion som overgjort og fastholder i den forbindelse vores købsanbefaling,« skriver Mikkel Emil Jensen i en kommentar tirsdag aften.

»I vores optik, er det endnu et civilt søgsmål i rækken af søgsmål fra investorer, som forsøger at få en bid af kagen, hvis Danske Bank dømmes til at betale erstatning. Det totale erstatningskrav er ganske vist i milliardklassen, men bevisbyrden er hård, og vi vurderer fortsat, at den største risiko findes i en potentiel bøde fra det amerikanske justitsministerium,« tilføjer han.

Nervøsiteten hersker

Der er med andre ord ikke tale om en afslutning på de store efterforskninger af hvidvasksagen, som lige nu foregår hos det amerikanske justitsministerium, Department of Justice, eller hos børstilsynet, SEC. Det er de efterforskninger, investorerne de seneste år har været bekymret for, og som ofte bliver nævnt som en risiko ved at købe aktier i Danske Bank.

Selvom tirsdagens nyhed altså ikke var af værste skuffe, viser kurssmækket alligevel, at investorerne er nervøse for Danske Bank de kommende kvartaler, siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet. Han kalder ligesom Mikkel Emil Jensen, de seneste dages tiprocents fald for en »overreaktion.«

»På den gode side tæller, at indtjeningsudsigterne er forbedrede; at renten er moderat på vej op; at omkostningsreduktioner vil vise sig de kommende kvartaler og skaber endnu bedre regnskaber og at banken er solidt kapitaliseret,« skriver han i en kommentar.

»Prisfastsættelsen på mellem 0,56-0,58 gange den forventede egenkapital ultimo 2021 vidner om investorer, som fortsat frygter fremtiden og ikke tør købe ind på at bankens økonomi er på vej frem,« tilføjer han.

En prisfastsættelse på under én gang den forventede egenkapital signalerer, at investorerne mener, at Danske Bank er mindre værd end alle sine aktiver lagt sammen. Det kan være fordi de frygter store bøder, dårlige regnskaber eller andre begivenheder der kan true bankens indtjeningsgrundlag.

Ud af 27 analytikere der dækker Danske Bank, har 12 aktien på køb, ni har den på neutral og fem har den på sælg. En analytiker – Danske Banks egen bankanalytiker – har ikke nogen anbefaling på aktien.