Danske aktier tager revanche – stiger kraftigt efter børsåbning

Det danske eliteindeks C25 stiger markant fredag morgen. Særligt Mærsk og ISS er i hopla.

En halv time efter åbningen var det danske eliteindeks, C25, oppe med mere end fire procent. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fredag morgen er der optimisme blandt investorerne, og det danske eliteindeks, C25, åbner med store stigninger.

En halv time efter åbningen er indekset oppe med mere end fire procent. Det er særligt Mærsk, Royal Unibrew, ISS og FLSmidth, som ligger i top med stigninger på op til 14,5 procent.

De danske aktier stiger sammen med de øvrige aktier i Europa.

»En række selskaber har set deres aktiekurser falde med mere end 50 procent. Det er nogle af de selskaber, som nu tager revanche i en modreaktion,« siger Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Den danske rengøringsgigant ISS er fredag oppe med 14,5 procent.

»Det kan måske virke lidt besynderligt, at ISS stiger mest på en dag, hvor de sløjfer udbytte og guidance og meddeler, at en investering i nyt IT kan blive meget dyrt. Men forløberen har været en meget brutal kursnedtur, og det er den modreaktion, som får investorerne til at købe,« siger Per Hansen.

Centralbanker dæmper markedsudsving

Også i Asien er der for første gang i syv dage plus over hele linjen på de asiatiske aktiemarkeder.

I USA har de amerikanske aktier på en måned mistet omkring 30 procent af deres værdi, og dermed har blodbadet på det amerikanske aktiemarked nu udslettet alle gevinster, siden Donald Trump blev præsident.

Torsdag sluttede tingene dog lidt mere roligt end de foregående dage på det amerikanske aktiemarked. S&P 500-indekset vandt frem med 0,5 procent, mens Dow Jones steg med 1,0 procent. Nasdaq havde det bedst af de tre toneangivende indeks med et plus på 2,3 procent​.

Ifølge Andreas Østerheden, der er chefstrateg hos Nordea, ser det »endelig« ud til, at centralbankerne har været i stand til at dæmpe markedsudsvingene.

»Men der er søreme også sket meget på den front de seneste dage. Ikke mindst var den danske nationalbank torsdag ude at forsvare kronekursen ved at hæve renten 0,15 procentpoint. Der er også annonceret likviditet til bank- og realkreditinstitutterne,« siger han.

Selv om mange investorer nok er lettede over at se, at markederne er begyndt at stabilisere sig efter flere uger med rekordstore udsving, mener Andreas Østerheden, at det er vigtigt at have for øje, at det stadig kan blive værre.

»For eksempel når de økonomiske skader opgøres, og ikke mindst den fortsatte usikkerhed om spredningen af virussen, som investorerne fortsat får information om, hvor Italien endnu kæmper med at knække smitten,« siger han.