Danske aktier taber pusten igen: Smittetal er markedets næste store test

Aktiemarkedet er tilbage i minus igen, men ikke med så store tab, som vi tidligere har set i coronakrisen.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Efter to dage med plusser på verdens børser er aktiemarkedet torsdag tilbage i rødt territorium.

Det danske eliteindeks er åbnet med et tab på 0,5 procent, ført an af fald på 2,6 procent​​ og 2,0 procent​ for henholdsvis Tryg og ISS. I resten af Europa er der også dårlig stemning med Tysklands DAX 30-indeks nede 2,6 procent​ og det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks nede 1,9 procent.

Amerikanske futures peger også på tab omkring to procent,​ når markedet åbner i New York kl. 14.30 dansk tid.

Et kontor i Maryland i USA bliver desinficeret for potentiel coronavirus. Smitten spreder sig hurtigt i USA og gør investorerne nervøse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rob Carr/AFP/Ritzau Scanpix.

Tirsdag og onsdag var der ellers begyndt at være tegn på optimisme på aktiemarkedet. I Danmark havde C25 sin bedste dag, siden indekset blev oprettet i 2016, mens aktier i USA fejrede deres bedste handelsdag siden 1933.

Den kortvarige optimisme kom, efter at Demokraterne og Republikanerne blev enige om en gigantisk hjælpepakke for at redde amerikansk økonomi, og den amerikanske centralbank, Federal Reserve, lovede at købe obligationer, så længe det er nødvendigt, for at afbøde konsekvenserne af coronakrisen.

Læs: Amerikansk storbank: Her er de »faldne engle«-aktier, du skal købe nu

Men investeringsstrateger er trods de enorme redningsaktioner stadig bekymrede for, at aktiemarkedet de kommende uger vil være dikteret af antallet af nye coronasmittede. I USA spreder virussen sig hurtigt, og næsten 70.000 amerikanere er nu smittet. I Danmark er der bekræftet godt 1.800 smittede og 34 døde.

»Med et stigende antal lande, der er lukket ned, og virussen, der spreder sig hurtigt i USA og Europa, er det meget svært at være optimistisk med hensyn til fremtiden for verdensøkonomien,« siger Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos researchplatformen Trading Candles.

»Man skal derfor ikke blive overrasket over, at børserne vender snuden nedad igen, selv om vi har haft nogle historiske comeback tidligere på ugen, for prognoserne for den globale økonomi og virksomhedernes indtjening er barske,« tilføjer han.

Torsdag holder investorerne skarpt øje med data for nytilmeldte ledige i USA. I sidste uge blev der registreret 281.000 nye ledige – et tal, der forventes at eksplodere til cirka 1,5 mio. eller mere.