Danske aktier stiger igen efter værste dag siden finanskrisen

Efter blodbadet mandag er der igen positive tal på de globale aktiemarkeder. Mærsk stiger mest i det danske indeks. Men analytikere advarer mod, at den gode stemning nok ikke er kommet for at blive.

Mandag var den værste aktiedag siden finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix

Skyerne letter over finansmarkedet tirsdag efter den værste handelsdag siden finanskrisen.

Danske aktier, målt på eliteindekset C25, er fra start oppe med 1,4 procent, ledt an af en stigning på 4,4 procent for Mærsk. Mandag dykkede indekset 5,5 procent, hvilket var det største daglige fald, siden indekset blev dannet i 2016.

Læs: Liveblog: Coronavirus spreder sig over hele kloden. Få overblikket her

Den positive stemning i Danmark ses også i resten af Europa, hvor det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks stiger 1,3 procent, og det tyske DAX 30 indeks klatrer 0,8 procent​. Amerikanske futures peger også på stigninger på over to procent​, når børsen åbner i New York.

I mandagens handel led både europæiske og amerikanske aktier de største daglige fald siden finanskrisen, mens renter dykkede til rekordlave niveauer. Blodbadet blev udløst af en stigende frygt for coronavirussens hurtige spredning i Vesten kombineret med en priskrig på oliemarkedet mellem stormagterne Saudi-Arabien og Rusland.

Læs: Analyse: Olieprisen kollapser – yderligere risiko for verdensøkonomien

I Europa har udbruddet ramt særligt Italien hårdt, og premierminister Giuseppe Conte udvidede mandag aften de strikse udgangsregler for Norditalien til hele landet. Det betyder, at hele Italien er lukket ned nu.

Der er også bekymring for, at coronavirussen vil sprede sig hurtigt i USA, hvor der endnu ikke er udført test i en stor skala.  Den amerikanske præsident, Donald Trump, har – efter længe at have bagatelliseret coronavirussen – nu sagt, at han senere tirsdag vil komme med en økonomisk håndsrækning, der skal afbøde de værste konsekvenser af virusudbruddet for almindelige amerikanere og amerikansk erhvervsliv.

Analytikere siger, at Trumps udmelding har været med til at løfte aktiemarkedet tirsdag, men advarer samtidigt om at, den gode stemning formentligt ikke er kommet for at blive. I stedet forklarer de, at aktiestigningerne tirsdag kan være et såkaldt dead cat bounce.

Udtrykket kommer fra ideen om, at selv en død kat vil opleve et efterhop, hvis den falder fra store højder, men derefter ikke bevæge sig. Man ser ofte i aktiemarkedet, at der kommer et lille hop efter et stort dyk, men at markedet så genoptager nedturen bagefter.

»Investorerne slikker deres sår, og der er stabilisering efter nedturen, men det her ligner mere en kortsigtet stigning, end en meningsfuld vending. Det lugter af en død kat. Stimuli er på vej, men situationen (coronavirus, red.) ude i verden bliver værre,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com.

»Det er bekymrende, at udviklingen i smittede i europæiske lande og USA næsten fuldstændig ligner den i Italien,« tilføjer han.

Der er nu over 9.000 bekræftede tilfælde i Italien, og over 400 døde. I Danmark er 90 danskere smittet med virussen, 770 er i karantæne og ingen er døde.