Danske aktier ser rødt igen: Coronavirus ryster fortsat aktiemarkedet

Efter en positiv start på tirsdagen er aktier over hele Europa tilbage i rødt. Danske aktier er blandt de hårdest ramte og har nu tabt knap seks pct. i værdi på to dage.

Stationen i Seoul bliver desinficeret. Udbruddet af coronavirus har bredt sig hurtigt i Sydkorea. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM CHUL-SOO/EPA/Ritzau Scanpix

Plusserne på det danske aktiemarked holdt ikke længe tirsdag, og det danske eliteindeks har igen vendt snuden nedad.

Omkring middag er C25-indekset faldet 1,9 pct. og fortsætter derved den store nedtur fra mandag. På bare to dage har danske aktier nu tabt knap seks pct. i værdi og er tilbage på samme niveau som i begyndelsen af februar.

Den dårlige stemning har bredt sig til hele indekset med det største fald hos A.P. Møller - Mærsk, der er dykket tre pct.

I sidste uge slog danske aktier ellers kursrekorder efter en stærk regnskabssæson og tegn på, at udbruddet af coronavirus var ved at blive inddæmmet. Over weekenden stod det imidlertid klart, at virussen spreder sig hurtigt i Italien, Sydkorea og Iran, hvilket skabte panik på finansmarkedet. Mandag faldt C25-indekset 3,8 pct., hvilket var den største daglige nedtur siden juni 2016 – lige efter Brexit-afstemningen i Storbritannien.

Todelt frygt

I en bekymrende udvikling tirsdag er myndighederne på Tenerife netop begyndt at teste hundredvis af turister for virussen, efter at en italiensk turist blev syg på den populære ferieø.

»Frygten hos investorerne er todelt: På den ene side bliver de økonomiske væksteffekter større end tidligere antaget. På den anden side er frygten, at landene ikke er i stand til at stoppe smitten, og at det udvikler sig til en global epidemi,« skriver Andreas Østerheden, chefstrateg hos Nordea, i en kommentar.

»I Kina har de indtil videre formået at begrænse smitten, og de har sat vækstfremmende tiltag i værk. Løber smitten ikke løbsk i resten af verden, vil lavere renter igen stimulere den økonomiske aktivitet,« tilføjer han.

Negativ stemning

På de europæiske aktiemarkeder breder den negative stemning sig også tirsdag, selv om alle de store indeks ellers begyndte dagen i positivt territorium. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er nede med en pct. Italienske aktier er igen blandt de hårdest ramte.

»De brutale tab, vi så i går, lokkede nogle få købere ud af busken, men at aktieindeksene nu er tilbage i rød, antyder, at stemningen stadig er dårlig. Coronaviruskrisen i Italien er øverst på investorernes dagsorden,« siger David Madden, markedsanalytiker hos CMC Markets i London.

»Investeringshumøret er skrøbeligt, da der er risiko for enorme forstyrrelser i hele Europa, så investorerne tager ingen chancer,« tilføjer han.