Danske aktier i plus tirsdag efter værste nedsmeltning siden 2016

Investorerne tager en pause fra coronapanikken tirsdag morgen, hvor aktier i Europa og USA er tilbage i grønt. Det danske eliteindeks, C25, laver et mildt comeback efter sit værste fald i næsten fire år.

Milliardær og aktieinvestor Warren Buffett tror stadig på aktier på trods af truslen fra coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/AFP/Ritzau Scanpix

Efter coronavirussen skabte panik på aktiemarkedet efter weekenden, er investorerne tirsdag igen i bedre humør.

De europæiske aktier er åbnet med plusser over hele linien, og i Danmark er eliteindekset, C25, steget 0,9 pct. Den positive åbning kommer, efter at danske aktier mandag dykkede 3,8 pct. og derved havde den værste handelsdag siden juni 2016.

Blandt de bedste danske aktier tirsdag er Ambu, DSV Panalpina og Lundbeck, der alle er oppe cirka 1,5 pct.

I USA peger markedsfutures også på en positiv handelsdag, når handlen åbner kl. 15.30 dansk tid.

Trods det mere optimistiske humør tirsdag er investeringsstrateger dog stadigt bekymrede for, at coronavirussen vil påvirke aktiemarkedet i længere tid.

»Der er ingen tvivl om, at de finansielle markeder er ved at forstå, at netop denne krise sandsynligvis vil vare længere, end mange havde regnet med for et par uger siden,« siger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets i London.

»På nuværende tidspunkt ser det ikke ud til at de finansielle markeder vil holde op med at være nervøse på den korte bane, hvilket betyder, at investorerne bliver nødt til at vænne sig til en længere periode med usikkerhed og volatilitet,« tilføjer han.

Mandag fik frygten for, at coronavirussen rammer verdensøkonomien investorerne til at sælge ud af aktier og købe sig ind i mere sikre papirer som obligationer og guld. Det amerikanske Dow Jones-indeks faldt mere end 1000 point, mens renterne faldt mod rekordlave niveauer.

Markedstumulten blev udløst af en række nyheder over weekenden, at coronaudbruddet har spredt sig hurtigt i Italien, Sydkorea og Iran. Tirsdag morgen er der især kommet negativt fokus på Japan, hvor myndighedernes ekspertpanel på den frygtede virus advarer om, at Japan er på kanten af et større udbrud. Ifølge Financial Times har panelet oplyst, at Japans 160 coronasmittede befinder sig i 16 forskellige områder, og at kilderne til smitten i flere tilfælde ikke er fundet.

»Vi er ved en korsvej. Lokal overførsel af smitten foregår allerede,« siger Shigeru Omi, som er leder af Japans sundhedsmyndigheder og tidligere direktør i WHO.

Tirsdag morgen er antallet af smittede personer verden over flere end 80.000, mens sygdommen har krævet 2.699 liv.

Opdateret kl. 9:50