Danske aktier er de værste i hele Europa: Derfor lider vi mest i blodbad

Aktier over hele Europa har fået tæv i denne uge, men det er gået hårdest ud over Danmark. Hvorfor? Investeringsekspert forklarer, at vi simpelthen er blevet et offer for vores egen succes blandt udenlandske investorer.

Coronavirussen spreder sig hurtigt uden for Kina, blandt i Italien. Her er lægefagligt personale i Wuhan i Kina i gang med at tage deres beskyttelsesdragter på. Fold sammen
Læs mere
Foto: China Daily/Reuters/Ritzau Scanpix

Danske aktier får bank i denne uge og har lagt sig på den uheldige førsteplads som Europas værste aktieindeks.

Siden weekenden er eliteindekset, C25, dykket 7,7 procent efter store fald mandag, tirsdag og onsdag. Til sammenligning er det brede paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks i samme periode faldet 6,7 procent, mens Tysklands DAX 30 er nede 7,3 procent, og Frankrigs CAC 40 har tabt 6,7 procent i værdi.

Selv det Italienske FTSE MIB-indeks er faldet mindre end det danske med et dyk på 6,8 procent. ​Italien har ellers været epicentret for udbruddet af coronavirus i Europa, og er nu oppe på 322 tilfælde. Frygten for, at coronavirussen spreder sig hurtigt globalt og rammer økonomien, er drivkraften bag det seneste blodbad på aktiemarkedet.

Læs: Lige pludselig kommer det tæt på – og coronavirus i Italien kan blive en økonomisk gamechanger

Men hvorfor falder danske aktier så mere end i resten af Europa? Ifølge Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank, skyldes det simpelthen, at vi er blevet et offer for vores egen succes.

Det danske indeks er nemlig kendetegnet ved at være sammensat af solide kvalitetsaktier, som for eksempel Novo Nordisk, og det er noget, investorerne har flokkedes om den seneste tid.

»Når udlandet har skullet have eksponering mod Europa, har de købt danske aktier, fordi de stadig har været bekymret for handelskrigen og dens betydning for Europa,« forklarer Lars Skovgaard Andersen.

»Men i øjeblikket vil investorerne gerne ud af Europa, og hvis man kun har danske aktier eller en overvægt i danske aktier, så er det dem, der bliver solgt. Så vi lider under, at udlandet nedbringer sin aktieandel i Europa generelt, og derfor falder danske aktier så meget,« siger han.

Gør ondt at være aktiedarling

Så det er altså ikke, fordi udlandet specifik har noget imod Danmark, at de sælger ud nu?

»Nej, tværtimod er det, fordi de har været rigtig glade for Danmark, og det gør ondt nu. Vi har mange gode egenskaber, så vi har været en darling, og det gør bare ondt, når investorerne letter deres eksponering mod Europa,« siger Danske Bank-strategen.

Men hvis vi har gode aktier, burde de så ikke hellere købe dem nu end sælge dem fra?

»Der er ingen, der i øjeblikket har lyst til at købe aktier, men til gengæld mange, der gerne vil sælge. Vi er mange, der sidder og kigger på, hvornår man skal købe igen, men hvorfor gøre det nu, hvis du kan få det billigere i morgen? Der skal skabes en eller anden bund, og så skal der fornuft ind i markedet igen. Når det begynder at stabilisere sig, kan det hurtigt hoppe den anden vej for danske aktier, fordi de jo så er oversolgte,« siger Lars Skovgaard Andersen.

Hvad kan så skabe en stopper for aktiefaldet?

»Det kan være de mærkeligste ting. Men jeg tror, at nogen af dem, der kan hjælpe til at stabilisere, kunne være centralbankerne. Ikke at de skal gøre noget nu, men de kan sige noget, der kan få markedet til at vende. Jeg tror, at centralbankerne – særligt i USA – har ment, at investorerne måske var blevet lidt for overmodige, at det ikke gør noget, at vi lige får en lille huskekage en gang imellem. Vi har haft aktiemarkeder, der bare kører derudaf. Det er ikke sundt, når vi tror, at vi kan gå på vandet, og det finder vi ud af i dag. Hvis du går på vandet, så falder du i, og det har vi godt af at lære en gang imellem.«