Coronaramt økonomi får guldet til at gløde

Prisen på guld er steget voldsomt og har de seneste dage slået nye rekorder. Årsagen skal blandt andet findes i en usikker økonomi og globale politiske spændinger.

(Arkivfoto) Prisen på guld slår rekord og slår den tidligere rekord, der fandt sted under finanskrisen i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lisi Neiser/Ritzau Scanpix

Frygten for den globale økonomi, mens coronakrisen raser, har fået investorer til at lægge deres penge i det dyrebare metal.

Prisen for såkaldt spotguld er ifølge Financial Times nu oppe på 1.980 dollar pr. troy ounce (31,1 gram) svarende til ca. 13.175 kroner. Vi skal tilbage til finanskrisen i 2011 for at finde så høje guldpriser, som markedet tilbyder lige nu.

Rekorden fra september 2011 lå på 1944,71 dollar pr. troy ounce.

Cheføkonom i Sydbank Søren Vestergaard Kristensen vurderer, at coronakrisen har været med til at skabe usikkerhed blandt investorer.

»Grundlæggende er vi i en ret risikofyldt situation, og hvor investorer i guld kan finde noget sikkerhed. Muligheden for obligationer bliver mere udvandet i takt med, at de lave renter har bidt sig fast – i mange tilfælde negative renter. Det er også gået op for investorerne, at negative renter er kommet for at blive, hvilket har været med til at presse prisen op,« siger han og fortsætter:

»I normale scenarier, hvor aktiemarkedet er i modvind, vil tanken for mange investorer være, at guld kan fungerer som stødpude.«

Det skyldes, at det i udgangspunktet ikke koster at investere penge i guld, forklarer cheføkonomen, primært fordi der kun er en vis mængde af guld.

Wesley Valdez er chef for Tavex A/S, der formidler investeringsguld,. Han mener også, at coronakrisen har skabt et usikkert marked.

»Guldprisen drives af usikkerhed. Og usikkerheden er meget stor lige nu,« siger han og fortsætter:

»Verdens største økonomi, USA, har lige nu meget store problemer med at få styr på coronasmitten. Titusindvis af amerikanere er døde. USA har lånt billioner af dollar for at sikre arbejdspladser og forsørgelse til almindelige amerikanere. I stort set hele verden står vi over for en økonomisk nedgangsperiode, som er meget værre end under finanskrisen,« siger han.

Wesley Valdez vurderer samtidig, at forholdet mellem Kina og USA har hjulpet med at banke prisen på guld i vejret.

Den amerikanske dollar er desuden blevet mindre værd. Ifølge The Dollar Index har valutaen ikke været mindre værd siden 2018. Men ifølge Financial Times er dollaren langsomt holdt op med at falde, mens prisen på guld også er begyndt at falde lidt igen i tirsdagens handel.