Børsbarometer: Trump har tre uger til at redde aktiefesten – ellers lurer voldsomt kursdyk

En handelsaftale var så godt som hjemme, men i denne uge opstod der rygter om, at den er skudt til hjørne indtil 2020. Den seneste måneds aktieoptur har hængt på netop den aftale, så nu ryster fundamentet under kursfesten.

Det er afgørende for aktierne, hvad Trump foretager sig inden for de næste tre uger. Smækker han yderligere straftold på Kina, vil det fjerne en af hjørnestenene i aktiernes seneste optur, mens en handelsaftale formentlig kan holde kursfesten i live indtil jul. Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Nu gik det lige så godt på finansmarkedet. De seneste uger har amerikanske aktier næsten på daglig basis slået rekorder, mens det danske eliteindeks C25 endelig er kravlet over den tidligere rekord fra 2017.

Men nu er der kommet ugler i mosen. Et af de helt centrale elementer i aktiefesten – en løsning på handelskonflikten mellem USA og Kina – er nemlig begyndt at smuldre. Midt på ugen opstod der rygter om, at Washington og Beijing ikke når at lande en aftale i år, fordi de to lejre ikke kan blive enige om, hvor hurtigt straftolden skal rulles tilbage, og hvordan man skal forholde sig til Hongkong.

Sidstnævnte problemstilling blev yderligere kompliceret i løbet af ugen, da Kongressen i USA godkendte et forslag, der beskytter menneskerettighederne i Hongkong. Det bliver set som en indirekte provokation mod Kina, der i månedsvis har været omdrejningspunktet for voldsomme og voldelige protester i netop Hongkong.

Det er altså langt fra sikkert, at de to stormagter snart underskriver en aftale, selv om Det Hvide Hus i flere uger har sagt, at den er hjemme. Den usikkerhed fik med det samme de rekordhøje aktiemarkeder til at skælve og satte den sidste måneds aktieoptur på pause.

Læs: Danske giganter redder aktierne: Otte møgregnskaber var ikke nok til at spolere kursfest

Det er her vigtigt at understrege, hvor afgørende den aftale er for investorerne og aktiernes nære fremtid. Markedet er de seneste uger braget op på trods af lav indtjeningsvækst hos virksomhederne og masser af geopolitisk uro. Stigningen har været mulig, fordi investorerne i stedet har sat deres lid til, at den potentielle handelsaftale vil fjerne den mørke sky, der hænger over verdensøkonomien og virksomhederne og dermed hjælpe til stærkere indtjening og vækst.

En handelsaftale er altså den kurv, hvori investorerne har lagt alle deres æg og samtidig givet dem en undskyldning for at ignorere alle de andre problemer. Centralbankerne holder selvfølgelig også hånden under markedet, men det er ikke det dominerende tema lige nu.

Hvis aftalen falder til jorden, betyder det, at virksomhedernes indtjening næste år kommer under pres, og så ser aktierne virkeligt dyre ud. Målt på et populært aktieparameter – det såkaldte price-earnings ratio, der måler kurs i forhold til profit – har aktier faktisk kun et par gange siden finanskrisen været dyrere prissat, end de er nu. Det var senest i begyndelsen af 2018, kort før aktierne dykkede ti pct. på bare et par uger.

Risiko for aktietæsk

Ifølge magasinet Fortune står det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks over for en 25 procents korrektion næste år, hvis virksomhedernes indtjening for eksempel falder ti pct. Det skyldes, at markedet i øjeblikket er spændt som en flitsbue og har tårnhøje forventninger til, hvor mange penge virksomhederne kan hive ind næste år. Der er med andre ord ingen plads til skuffelser.

Hos Vanguard, en af verdens største investeringsvirksomheder, er man heller ikke optimististisk i forhold til fremtiden. Der siger chefen for investeringsstrategi, Joe Davis, at de geopolitiske gnidninger formentlig vil fortsætte i det kommende år, og at der ikke kommer nogen meningsfuldt nedtrapning af handelskrigen. Derfor vurderer han, at risikoen for store aktietæsk i øjeblikket er væsentligt større end normalt.

Men alt er dog ikke tabt endnu. Det viser markedsreaktionen i denne uge også. For selv om aktierne for første gang i flere uger begyndte at vakle på grund af handelsusikkerheden, gik markedet ikke i panik. Investorerne tror (håber?) altså på, at der efter to års intense forhandlinger mellem USA og Kina er for meget på spil for begge parter til, at de smider det hele på jorden.

Det springende punkt lige nu er, hvad Trump gør inden for de næste tre uger. 15. december står en ny runde straftold på en række kinesiske varer nemlig til at træde i kraft, og Trump har svoret, at han vil føre dem ud i livet, hvis kineserne ikke er med på en handelsaftale inden. Gør han det, vil det formentlig sparke en handelsaftale til hjørne og sende chokbølger gennem aktiemarkedet. Bliver USA og Kina derimod enige om en aftale, eller udskyder Trump straftolden, kan kursfesten fortsætte indtil jul.

Det skal du holde holde øje med i næste uge

  • Mandag er en stille dag. Et af de få højdepunkter er det tyske investortillidsindeks, IFO
  • Tirsdag rammer er række data fra USA, inklusiv forbrugertillid, industridata fra den lokale centralbank i Richmond og flere forskellige rapporter om boligmarkedet.
  • Onsdag står igen primært i amerikanernes tegn på datafronten, fordi en masse nøgletal, der normalt bliver publiceret torsdag, er rykket en dag frem på grund af Thanksgiving. Det betyder, at vi blandt andet får tal for varige forbrugsgoder, nytilmeldte ledige og BNP-tal for tredje kvartal.
  • Torsdag bliver formentlig en stille dag på finansmarkederne, fordi de amerikanske markeder er lukket af Thanksgiving. I Europa får vi data for erhvervstilliden i november og inflationstal for Tyskland.
  • Fredag er inflationsdata for euroområdet i november i fokus, ligesom der kommer BNP-tal for Danmark for tredje kvartal.

Tre observationer fra mine kilder

Præsidentvalget i USA kan spolere aktiefest
Der er knap et år til, at amerikanerne skal vælge deres næste præsident, men det er allerede noget, der optager investorerne. Henrik Henriksen, chefstrateg hos Velliv Pension med 250 mia. kr. under forvaltning, siger, at usikkerheden om, hvem der vinder, kan være med til at holde aktiemarkedet i skak det kommende år. Ud fra et aktiesynspunkt, vil det være bedst, hvis den business-venlige Trump vinder igen, næstbedst hvis Demokraternes Joe Biden bliver valgt, og værst hvis den demokratiske Elizabeth Warren får sejren, forklarer Henriksen. Warren går nemlig ind for en højere formueskat og øget regulering af blandt andet finans- og IT-sektoren.

Ikke meget plads til at træde ved siden af
Med aktier tilbage på rekordniveauer er der nu på flere områder større forventninger til både handelskrigen, vækststabilisering og virksomhedernes indtjening, siger Otto Friedrichsen, aktiechef hos Formuepleje, med 83 mia. kroner under forvaltning. Det betyder, at »bufferen« for at træde ved siden af er blevet mindre, og der skal ikke komme mange dårlige nyheder fra virksomhederne, før de står til kontant afregning i aktiemarkedet. Det så vi blandt andet under den danske regnskabssæson, hvor de negative kursreaktioner for flere selskaber var væsentligt større, end de plejer, fordi markedet og flere selskaber er dyrere prissat i øjeblikket, forklarer Friedrichsen.

Novozymes opgraderet til »køb«
2019 har ikke været et nemt år for Novzoymes med flere nedjusteringer og et direktørskift. Men nu tror den amerikanske storbank Citigroup, at rækken af dårlige nyheder er slut. Den opjusterer derfor sin anbefaling af den danske enzymvirksomhed til »køb« og hæver sit kursmål til 360 kroner – en 12 procents potentiel stigning fra den aktuelle kurs på 320 kroner. Citigroup siger, at Novozymes har gode forudsætninger for at nå sine nye finansielle mål og igen tjene penge på at være verdens førende enzymvirksomhed inden for bioteknologi.