Børsbarometer: Her er årets bedste danske aktier – og de har særligt én ting til fælles

Over 20 procent. Så meget er det danske eliteindeks, C25, steget i år. Men kigger man under overfladen, er der selskaberne imellem store forskelle på deres aktiepræstationer i 2021.

Transportgiganter som Mærsk og DSV er blandt de danske aktier, der har nydt godt af genåbningen efter coronakrisen. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

September er altid sådan lidt et underligt vadested i aktiemarkedet. Regnskabssæsonen er slut, vi har endnu ikke fået finanshusenes aktieprognoser for næste år, og der er heller ikke nogle spændende kvartalstals vi kan se frem til.

Det er også en af grundene til, at september traditionelt er årets allerværste aktiemåned.

Lige i år er vi selvfølgelig underholdt af den daglige debat om stigende inflation og centralbankernes potentielle reaktion, men ikke desto mindre står vi alle sammen og venter på den næste katalysator, der bestemmer, om aktiefesten fortsætter, eller korrektionen lurer.

Men mens vi venter på det, er der ingen grund til at spilde tiden. I stedet er det et glimrende tidspunkt at tage status på enkelte lommer af markedet, og herunder særligt hvordan det er gået for danske aktier.

Helt kort: 2021 har været en knaldgodt år indtil videre. Eliteindekset, C25, er oppe over 20 procent, og kursen ligger lige omkring rekordniveauer.

Lidt mindre kort: Kigger man under overfladen, ser man, at de aktier, der har klaret sig allerbedst, er en blandet landhandel – dog med en enkelt ting til fælles. Det vender vi tilbage til.

Top 5

Du har – måske ikke overraskende – Bavarian Nordic på førstepladsen, som er steget 90 procent siden nytår. Der kom ekstra ild i aktien i slutningen af august, da regeringen valgte at støtte Bavarian med 800 millioner kroner til at udvikle en dansk coronavaccine. Inden den udmelding var aktien »kun« oppe 40 procent i år, hvilket ikke engang var nok til at placere den på top fem.

På andenpladsen kommer DSV. Aktien er hoppet godt 60 procent, efter transportgiganten leverede ikke bare en, men to opjusteringer i den seneste regnskabssæson. Kombinationen af mangel på kapacitet og tårnhøj efterspørgsel på varer i kølvandet på corona har sendt fragtrater i vejret, og den bølge rider DSV fortsat højt på. Samme historie gør sig gældende for Mærsk, men med stigning i år på 37 procent, når shippinggiganten ikke med i top fem. I stedet ender Mærsk på en syvendeplads.

Demant indtager tredjepladsen blandt Danmarks bedste aktier i 2021. Verdens næststørste producent af høreapparater er steget over 50 procent siden nytår, i takt med at efterslæbet fra nedlukningen sidste år er ved at blive indhentet. Under nedlukningen kunne mange kunder ikke komme til audiolog, men vaccinerne og genåbningen gør nu, at kunderne igen kan komme afsted til aftalerne.

Nummer fire er ingen mindre end hele Danmarks aktiedarling, Novo Nordisk. Aktien er steget 48 procent i år og har nydt særligt godt at en godkendelse af fedmemildet Wegovy, som også banede vej for en opjustering i starten af august. Novo er dermed stadig Danmarks mest værdifulde børsnoterede virksomhed med en markedsværdi på 1.500 milliarder kroner.

På femtepladsen ligger en aktie, vi normalt ikke skriver så meget om på disse spalter  – Rockwool. Danskernes bygge- og renovationstrang har skabt en glubende efterspørgsel på isolering – et af Rockwools kerneprodukter – hvilket har skudt aktien 47 procent i vejret i år.

Hurra for genåbningen

Så ja, umiddelbart en blandet landhandel. Men hvis vi lige ser bort fra Bavarian Nordic og Novo Nordisk (der har fået medvind fra meget selskabsspecifikke nyheder), er der faktisk en grundlæggende historie, der følger de andre vinderaktier, herunder også Mærsk: De er alle en del af genåbningshistorien efter corona, og de er alle det, man vil på aktiesprog vil kalde cykliske aktier.

Altså aktier, der følger den økonomiske cyklus, og har det allerbedst, når økonomien brager derudad. Og det må vi altså bare sige, at den har gjort i 2021. Det økonomiske comeback har været historisk stærkt, og virksomhederne har tjent langt flere penge, end vi havde regnet med, da vi gik ind i 2021.

Men det helt store spørgsmål er, om det tema vil fortsætte? Vil cykliske aktier stadig være de store vindere for resten af året? Eller er det tid til en rotation, hvor de mere defensive aktier, som Chr. Hansen, Coloplast og GN Store Nord, vil komme til at stråle?

Det er der blandt strateger absolut ingen enighed om i øjeblikket. Spørger man de professionelle, kan det blive fugl eller fisk, og det hele afhænger af, hvad der sker med centralbankerne de kommende måneder. Signalerer de et farvel til de store opkøbsprogrammer og et goddag til renteforhøjelser, vil cykliske aktier, herunder især bankerne, stå stærkt til at forblive favoritter. Generelt er stigende renter et dårligt tegn for danske aktier, fordi de er enormt højt prissat.

Lægger deltavarianten – eller en anden afart af corona – i stedet en dæmper på økonomisk vækst, kan der komme en ny rotation på aktiemarkedet. Lidt i samme stil som vi så i juli, hvor bekymringen for stigende inflation i stedet blev afløst af frygten for en afmatning i nogle økonomiske nøgletal. Den rotation var i øvrigt kærkommen for danske aktier, der efter en vinter i mørket igen kom i overhalingsbanen.

Bliver nøgletallene tilpas svage, kan det afholde centralbankerne fra at stramme op i pengepolitikken, og så er renteforhøjelser virkelig langt ud i fremtiden. Det er godt nyt for de mere defensive og »dyre« aktier, herunder mange af de danske.