Børsbarometer: Euforisk aktiemarked gør børsdrømme til virkelighed

Første kvartal i år har været det bedste for børsnoteringer siden 2000. De rekordhøje aktiekurser lokker nye virksomheder til børserne, men man skal passe på som investor. Ifølge data fra Nasdaq kan en børsdrøm nemt ende i et investormareridt.

Deliveroo er en af de virksomheder, der er gået på børsen i første kvartal. Aktien er dykket 36 procent siden børsnoteringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Aktiefesten anno 2021 bliver ved med at lokke nye deltagere til. Antallet af private investorer er eksploderet. Der er blevet lanceret over 100 nye ETF'er allerede. Og så strømmer private virksomheder til børserne.

I første kvartal i år har 86 virksomheder haft deres børsdebut i Europa, hvilket langt overgår niveauet fra de seneste år ifølge en ny opgørelse fra revisions- og konsulenthuset PwC. I første kvartal af 2020 var der for eksempel kun 16 børsnoteringer i Europa, og faktisk er 2021 det bedste første kvartal for børsnoteringer siden 2000.

Andet kvartal ser også allerede lovende ud for nye børsbabyer, siger PwC, så 2021 har alle forudsætninger for at blive stærkt noteringsår.

Børsbonanza og aktieeufori

Vi kan læse flere ting ud af virksomhedernes iver for at komme på børsen. For det første er det et signal om, at de er optimistiske omkring fremtiden. Når en privat virksomhed lader sig børsnotere, er det oftest for at rejse kapital til at vokse, ansætte flere medarbejdere og (videre)udvikle produkter. Det giver ingen mening at overgive ejerskab af sin virksomhed til en horde af afkasthungrende investorer, medmindre man ser rimelig lyst på sin fremtid. Oppe i helikopterperspektivet er det godt nyt for samfundet, fordi det er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst. Eller det er i hvert fald håbet. Det er langtfra alle børsnoteringer, der er succeser. Det vender vi tilbage til.

Den anden grund til 2021s børsbonanza er, at aktiemarkedet har været tæt på euforisk. Ud over lidt renteuro i begyndelsen af marts er de store indeks i USA og Europa bare steget og steget, og aktierekorder er nærmest blevet hverdag. Lige i øjeblikket er der lidt turbulens igen på grund af bekymringer om stigende inflation, men det er et andet kapitel til en anden dag.

Når humøret er højt på aktiemarkedet, er det nemmere for børsdebutanterne at rejse mange penge. Pengene sidder lidt løsere hos investorerne, og de høje værdiansættelser på eksisterende aktier er et godt afsæt for en børsnotering. De negative renter har også sendt mange investorer på jagt efter afkast, så nye, spændende aktier er altså en efterspurgt vare.

I begyndelsen af 2020 blev mange børsdrømme knust, da coronavirussen brød løs. Aktiemarkedet styrtdykkede, og usikkerheden om fremtiden var enorm. Derfor udskød mange virksomheder at gå på børsen, til der var mere ro på – som nu.

Fra børsdrømme til investormareridt

Det er altså et godt tidspunkt at gå på børsen, men er det så også et godt tidspunkt at købe debutanterne på? Generelt – og det er i meget brede penselstrøg her – kan man sige, at børsbabyer er en dårlig investering.

En opgørelse lavet af Nasdaqs cheføkonom, Phil Mackintosh, i april viser, at tre år efter deres børsnotering har to tredjedele af virksomhederne klaret sig dårligere end det brede aktiemarked. 64 procent af virksomhederne har endda underperformet med mere end ti procent. Uber er et godt eksempel her. Siden debuten på New York Stock Exchange i maj 2019 er aktien oppe med tre procent, mens det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks er steget 44 procent i samme periode.

Til gengæld er der store gevinster at hente hos den sidste tredjedel. Her ser man ofte aktier, der tre år efter deres børsstart er steget over 300 procent ifølge Nasdaqs analyse.

De store nytilkommere til det europæiske aktiemarked i 2021 har også været en blandet landhandel. Værst er det gået for Deliveroo, der er dykket 36 procent siden takeawayfirmaet gik på børsen 22. marts. Bedst er det gået for støvlemærket Dr. Martens, der er hoppet 22 procent.

Så hvis du har en god fornemmelse for, hvem der bliver de kommende kurskometer, kan en børsbaby altså være en rigtig god investering. Har du ikke – not so much.

En anden betragtning er, at værdiansættelserne på aktier generelt er høj i øjeblikket. Ikke kun på børsnoteringer, men også på det »gamle« aktiemarked. Det er der mange grunde til – stimulans i spandevis fra centralbanker og regeringer, et stort økonomisk opsving efter genåbningerne og optimisme over vaccineudrulningerne. Men efter en virkelig stærk start på året skal der nu mere til at imponere investorerne og sende aktierne yderlige opad. Til gengæld skal der ikke så meget til at sende dem nedad. Det gælder også for børsbabyerne.

Tre observationer fra mine kilder

Inflationsfrygt skræmmer investorerne

Inflationen i USA steg langt mere end ventet i april, og det har skabt frygt for en overophedning af den amerikanske økonomi og dertilhørende højere renter. Aktier er dykket, efter at rapporten kom ud onsdag, og navnlig de amerikanske it-aktier har fået klø. Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, beskriver markedsstemningen som en fuldstændig »kapitulation«:

»Jo mere inflationen tynger, jo mere pres vil vi se på aktier.«

Det danske aktiemarked har var været lukket torsdag og fredag, så nedturen er endnu ikke så udtalt i C25.

Pundet i hopla efter skotsk valg

Den britiske valuta er steget til cirka 8,70 kroner over den seneste uge, efter at valget i Skotland dæmpede bekymringer om en eventuel skotsk løsrivelse. Det Skotske Nationalistparti vandt ikke en majoritet, og det bliver derfor nu sværere for Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, at trumfe en folkeafstemning igennem. Det tolker markedet som positivt for pundet, siger Jane Foley, valutastrateg hos Rabobank. Hun advarer dog samtidig om, at spørgsmålet formentlig vender tilbage næste år og kan skabe fornyet turbulens for pundet.

Elon Musk sender bitcoin i dørken

Bitcoin er dykket over ti procent i løbet af den seneste uge og har fået barberet næsten 10.000 dollar af sin værdi. Matt Weller, chef for markedsresearch hos Forex.com, siger, at nedturen for bitcoin er kommet, efter at Elon Musk sagde, at man ikke længere kan købe en Tesla med kryptovalutaen. Tesla havde ellers tidligere sagt, at de ville acceptere bitcoin som betaling for deres elbiler. Musk forklarer sin U-vending med, at bitcoin er klimasyndere, fordi de kræver så meget strøm at holde kørende.