Blodbadet fortsætter: »Markedet signalerer meget tæt på aktiepanik«

Der er igen blodrøde tal på de internationale finansmarkeder mandag morgen, efter handelskrigen mellem USA og Kina eskalerer yderligere, og Trump lægger sig ud med Mexico. Politisk drama i Tyskland tynger også investorernes humør.

Præsident Trump truer Mexico med straftold med mindre landet får standset ulovlig immigration over grænsen til USA. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til junis første handelsdag, der begynder, hvor vi slap i maj - med røde markeder over hele linjen.

Handelskrigen mellem USA og Kina viser ingen tegn på opblødning, og det har fået investorerne til at flygte over i såkaldte sikre papirer som statsobligationer og guld. Der er stigende frygt for at lavere global handel vil føre til en verdensomspændende recession, der kan hive aktiemarkedet ned med sig. Økonomien i de største lande har ellers klaret sig okay de seneste måneder, men den amerikanske investeringsbank Morgan Stanley advarer nu om, at der kan komme en recession inden for et år, hvis handelskrigen fortsætter.

Kina har tilsyneladende ikke tænkt sig at give efter for USAs krav. I lørdags hævede landet - som varslet - straftolden på 2.493 varer til 25 pct. fra 10 pct. tidligere som modsvar mod Trumps højere toldsatser på kinesiske varer i starten af maj. Derudover har Beijing iværksat en undersøgelse af den amerikanske fragtvirksomhed FedEx, som Huawei hævder med vilje har sendt pakker forkert til USA. Huawei er selv omdrejningspunktet i en teknologisk strid mellem USA og Kina, efter Washington sortlistede virksomheden på grund af nationale sikkerhedshensyn.

Over weekenden har Kina også udsendt en rapport, der konkluderer, at handelskrigen er USAs skyld, og at Kina ikke er bange for at kæmpe i den.

Hvis det ikke var nok ballade, så meddelte Trump i fredags, at han nu også åbner for en handelskrig med Mexico. Præsidenten sagde, at han vil indføre straftold på varer fra hans sydlige nabo fra den 10. juni og fortsætte med at hæve toldsatserne med fem procentpoint hver måned, indtil Mexico får standset den ulovlige immigration. At Trump nu udvider sine toldaktioner så kraftigt, har virkelig pustet til aktiemarkedets frygt, og på den korte bane er det svært at se stemningen vende.

Tættere på hjem har der også været politisk uro over weekenden. I Tyskland er formanden for socialdemokraterne (SPD) Andrea Nahles gået af, hvilket bringer Angela Merkels skrøbelig koalition i fare. Hvis SPD trækker støtten fra koalitionen bliver Merkel nødt til at overleve på en mindretalsregering eller udskrive nyvalg. Begge løsninger er der noget, der skaber usikkerhed på aktiemarkedet.

»Investorerne ønsker at politikerne skruer ned for retorikken, og op for konstruktiv handling. På kort sigt er yderligere aktiesvækkelse ikke urealistisk, og obligationsmarkederne signalerer meget tæt på aktiepanik, skriver Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, i en kommentar.

Både danske og tyske 10-årige statsrenter er i negativt territorium, mens de amerikanske renter er styrtdykket inden for det seneste år. Mandag morgen er renten på 10-årige amerikanske obligationer faldet til omkring 2,1 pct. - tilbage i november var den over 3 pct.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 9.55: Tyskland - endelige PMI-tal for maj
  • Kl. 10.00: Eurozonen - endelige PMI-tal for maj
  • Kl. 16.00: USA - ISM industri-tal for maj

Virksomheder i fokus

  • Danske Bank sælger sin portefølje af estiske privatkunder til LHV Pank for 3,1 mia. kroner. Danske Bank har længe forsøgt at komme af med sine estiske forretninger efter afsløringen af omfattende hvidvask i den estiske filial.
  • Tryg - Barclays hæver kursmålet til 175 kroner fra 165 kroner og gentager sin »ligevægt« anbefaling. Aktien lukkede i en kurs på 359 kroner i onsdags.
  • Rockwool - Morgan Stanley indleder dækning af aktien med en »undervægt« anbefaling og et kursmål på 1.560 kroner. Aktien lukkede før Kristi Himmelfartsferien i en kurs på 1.708 kroner.

Markederne lige nu - Kl. 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: -0,4 pct.
Kinas Shanghai Composite: -0,3 pct.
Japans Nikkei 225: -0,9 pct.
Sydkoreas Kospi: +1,3 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,6 pct.
Tysklands DAX 30: -0,7 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,5 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,5 pct.
Nasdaq: -0,7 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,5 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): -1,2 pct. til 61,27 dollar
Guld: +0,3 pct. til 1.315,55 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,69 kroner
1 pund koster: 8,44 kroner