Bitcoin ramt af brandudsalg – taber 30.000 kroner i værdi på én dag

Bitcoin bliver sønderbanket fredag og falder knap ti procent eller mere end 30.000 kroner pr »mønt«. På bare en uge har kryptovalutaen nu tabt cirka 100.000 kroner i værdi.

Bitcoin kostede i sidste uge knap 65.000 dollar – nu er den faldet til 49.000 dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Av av av.

Det gør rigtig ondt at eje bitcoin i øjeblikket. Fredag er den populære kryptovaluta dykket næsten ti procent, eller cirka 5.200 dollar, så én mønt nu »kun« koster 49.174 dollar. I danske kroner svarer det til, at bitcoin er faldet 32.240 kroner på en enkelt dag til 302.880 kroner.

»Bekymringer over regulering, frygt over den høje værdiansættelse og høj optimisme på nogle i forvejen overkøbte niveauer har alt sammen skabt et øget salgspres,« skriver Fawad Razaqzada, markedsanalytiker hos ThinkMarkets, i en kommentar.

»Bitcoin og andre kryptoer var også blevet overophedet under hypen omkring Coinbases børsnotering, hvilket nu har udløst en klassisk 'køb rygtet, sælg nyheden'-reaktion,« tilføjer han.

Coinbase er USAs største børs for handel med kryptovaluta og blev børsnoteret på Nasdaq i sidste uge til en pris på 250 dollar. Aktien har siden været helt oppe på knap 430 dollar, men er siden faldet til 293 dollar. Børsnoteringen gjorde samtidig stifteren, den 38-årige Brian Armstrong, til mangemilliardær og en af verdens rigeste.

Op til børsnoteringen bragede bitcoin derudad og nåede 14. april op på næsten 65.000 dollar, eller 403.000 kroner. På det tidspunkt var valutaen eksploderet over 750 procent på ét år, og næsten 15.000 procent på fem år. Siden rekordkursen i sidste uge, er bitcoin blevet slået 25 procent tilbage, svarende til cirka 100.000 kroner.

Himmelflugten og de store udsving i bitcoin har fået mange investorer, analytikere og regulatorer til at frygte, at der er en spekulativ boble under opsejling.

»Strengere lovgivning er formentlig den største risiko for bitcoin og kryptoindustrien i øjeblikket og investorerne følger tæt med i, hvad de amerikanske lovgivere har at sige,« siger Ipek Ozkardeskaya, markedsanalytiker hos Swissquote.

Efter at Præsident Joe Biden overtog Det Hvide Hus i januar, er det endnu ikke klart, hvordan hans administration forholder sig til kryptovalutaer. Finansminister Janet Yellen kan ifølge Tech Crunch både se positive og negative ting ved brugen af kryptovaluta, men forventes ikke at være lige så meget imod som hendes forgænger, Steven Mnuchin.

Stadig lys fremtid

Efter nedturen på 25 procent den seneste uge, er det store spørgsmål, om brandudsalget i bitcoin fortsætter. Fawad Razaqzada fra ThinkMarkets er optimistisk for fremtiden og siger, at der er lyse udsigter længere fremme, primært fordi der er et begrænset udbud og en stigende efterspørgsel. Bitcoin er meget tidskrævende, energitunge og dyre at »udvinde«.

»Bitcoin er fundamentalt understøttet på grund af den stigende efterspørgsel, i takt med at store virksomheder begynder at varme op til kryptovalutaer. Så selvom prisen skulle falde lidt mere herfra, er det usandsynligt, at det vil være i stil med det store fald, der startede i slut-2017, hvor bitcoin mistede mere end 80 procent af sin værdi ved udgangen af 2018. Bitcoin er blevet meget mere stabil siden,« siger han.

»Faktisk vil der være mange, der vil se det seneste fald som en stor mulighed for at komme med ombord, efter at være gået glip af opturen fra nogle meget lavere niveauer,« tilføjer han.

Blandt virksomheder, der er varmet op til kryptovalutaer, er blandt andre PayPal og Visa.