Bitcoin brager frem til årsrekord og generobrer $9.000

Kryptovalutaer får et skub højere mandag efter forlydender om, at Facebook snart vil lancere en digital valuta - måske så tidligt som denne uge. Aktiemarkedet er roligt, mens vi venter på den amerikanske centralbanks renteafgørelse på onsdag.

Bitcoin fortsætter med at stige, og har nu generobret 9000 dollar. Foto: AFP/Jack Guez/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen,

Og velkommen til en mandag, hvor der er relativt stille på de globale aktiemarkeder, men hvorimod det virkelig rører på sig i kryptoland. Den populære kryptovaluta Bitcoin er her til morgen steget næsten 10 pct. og bliver handlet i en kurs på over 9.000 dollar for første gang siden maj 2018.

Optimismen kommer efter rygter om, at Facebook er tæt på at lancere sin egen digitale valuta, hvilket har styrket håbet om, at kryptovalutaerne er på vej til at blive en normal og accepteret del af finansverdenen. Kryptovalutaer som Bitcoin har ellers ofte fået en hård medfart, fordi de ikke er reguleret og ofte stiger og falder kraftigt inden for et kort tidsrum. Det har fået den etablerede del af finansverden til at kalde valutaerne for spekulative aktiver, der frygtes at udvikle sig til bobler, der brister og koster investorerne mange penge.

Bitcoin er steget cirka 190 pct. siden sin bund i december, hvor den var nede at vende under 3.500 dollar. Nogle analytikere har peget på, at opsvinget i 2019 er kommet i kølvandet på handelskrigen mellem USA og Kina, fordi det har svækket den kinesiske yuan. Kina har strenge kapitalkrav, så det er ikke lige til at købe for eksempel dollar eller den japanske yen, og derfor søger mange kinesiske investorer over i bitcoin for at beskytte sig mod potentielle yderligere fald i deres egen valuta.

Bitcoin er dog stadig langt fra sin historiske rekord i 2017. I december det år blev den nemlig handlet i knap 20.000 dollar, da investorerne flokkedes til kryptovalutaer i et opsving, der blev sammenlignet med tulipanboblen i Holland i 1630'erne.

Mandag kan an også læse, at den amerikanske handelsminister, Wilbur Ross, har dæmpet håbet om, at præsident Donald Trump og hans kinesiske modstykke Xi Jinping vil nå frem til en handelsaftale ved G20-topmødet senere på måneden. Handelskrigen raser stadig på fuldt blus, og der er dagligt forskellige meldinger om, hvorvidt de to sider er ved at nærme sig en aftale. I sidste uge truede Trump med at lægge yderligere straftold på kinesiske varer, hvis ikke Xi vil mødes med ham under G20-mødet.

Usikkerheden over handelskrigen har øget forventninger til, at den amerikanske centralbank snart sænker renten. Banken, også kendt som Federal Reserve, holder rentemøde i denne uge, men det forventes ikke, at renten bliver sænket allerede. Det er dog helt afgørende for aktiemarkedets fremtid, hvad Fed indikerer i forhold til pengepolitikken på kort sigt.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 14.30: USA - Empire fremstillingsindeks for juni
  • Kl. 19.00: Eurozonen - ECB Præsident Mario Draghi holder tale ved bankens årlige konference i Sintra, Portugal.

Virksomheder i fokus

Markederne lige nu - Kl. 8:34

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,5 pct.
Kinas Shanghai Composite: +0,2 pct.
Japans Nikkei 225: +0,03 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

Europa (futures)
Euro Stoxx 50: +0,2 pct.
Tysklands DAX 30: +0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: +0,1 pct.

USA (futures)
S&P 500: +0,2 pct.
Nasdaq: +0,3 pct.
Dow Jones Industrial Average: +0,2 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,1 pct. til 62,08 dollar
Guld: -0,2 pct. til 1.342,25 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,66 kroner
1 pund koster: 8,38 kroner