Apple detroniseret efter nedtur: Er nu verdens fjerde største virksomhed

Apple har tabt 446 mia. dollar i markedsværdi på tre måneder og er ikke længere blandt verdens tre største virksomheder. Efter nedjusteringen onsdag er virksomheden nu mindre værd end mastodonter som Microsoft og Google.

Salget af iPhones har skuffet i Kina. Foto: AFP/Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Sikke meget der kan ske på bare en måned.

I starten af december var Apple verdens største virksomhed med en markedsværdi på lige under 900 mia. dollar, svarende til 5.890 mia. kroner. Nu har tech-darlingen ikke bare tabt førstepladsen, men er blevet skubbet helt væk fra medaljepodiet.

Ved årets start havde Apple allerede mistet kronen til Microsoft, og efter torsdagens blodbad har iPhone-producenten nu tabt så meget i værdi, at den også er sakket bag Amazon.com og Google-ejeren Alphabet og er landet på en fjerdeplads.

Med en nuværende markedsværdi på 675 mia. dollar har Apple tabt knap 40 pct. i værdi siden sit rekordniveau i starten af oktober, hvilket vil sige, at IT-favoritten har barberet hele 446 mia. dollar af på bare tre måneder. Det svarer til, at Apple har mistet, hvad der cirka svarer til tre gange McDonalds og mere end Facebooks samlede markedsværdi.

Det er en bemærkelsesværdig nedtur for en virksomhed, der i starten af august under stor mediebevågenhed blev det første aktieselskab nogensinde til at runde en billion dollars i markedsværdi.

Dødsstødet kom i torsdagens handel, da aktien styrtede 10 pct., efter Apple advarede om, at salget i julekvartalet var lavere end forventet. Selskabet gav skuffende iPhone-salg i Kina skylden for nedjusteringen, men analytikere peger også på problemer internt hos Apple, som for eksempel ikke at have nok nye, spændende produkter.

»Der er mange, der ser Apple som et godt eksempel på en virksomhed, der er alt for afhængig af ét produkt (iPhone), men det større problem er, at mange modne virksomheder har set Kina som deres kilde til vækst efter at have nået et mætningspunkt i andre markeder,« siger Joshua Mahony, senior markedsanalytiker hos handelsplatformen IG i London, i en kommentar.

Bred nedtur

Apples nedjustering sendte chokbølger gennem hele det finansielle system, og de fleste børser lukkede med røde tal.

Bekymringen blandt investorerne er, at den nedslående udmelding fra Apple bekræfter, at Kinas økonomi er svækket og potentielt kan hive verdensøkonomien og aktiemarkederne ned med sig.

Også Microsoft, Amazon og Alphabet har været ramt af uroen, og har trods føringen over Apple tabt flere milliarder i værdi. Microsoft og Alphabet er begge faldet 15 pct. siden starten af oktober, mens Amazon er dykket 24 pct.