Aktietumulten fortsætter efter sammenbrud i handelskrig

Det er rødt over hele linjen mandag morgen, efter USA og Kina over weekenden ikke kom nærmere en aftale, der kan slutte handelskrigen mellem de to lande. Uber kom dårligt fra land på børsen i New York, og faldt næsten 8 pct. på sin første handelsdag.

Den amerikanske præsident Donald Trump har endnu engang udløst tumult på aktiemarkederne. Foto: Reuters/Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen,

Og velkommen til ugens første handelsdag, hvor handelskrigen mellem USA og Kina stadig er det dominerende tema.

Der kom ikke nogen løsning på konflikten over weekenden, hvor der nu i stedet er der stigende frygt for, at de to parter er kommet så langt fra hinanden, at der slet ikke kommer en aftale. Søndag krævede USA, at kineserne laver konkrete ændringer i deres lovgivning, mens Beijing svarede igen med, at Kina ikke vil indgå aftaler, der skader landets interesser.

Nu venter vi bare på, at Kina kommer med et modangreb mod Trumps seneste beslutning om at have straftold på en række kinesiske varer. Forhandlingsdelegationerne fra USA og Kina har aftalt at mødes igen i Beijing, men der er ikke fastsat en dato. Der er også snak om, at Trump og hans kinesiske modstykke Xi Jinping vil mødes til G20-mødet i Japan i juni.

Usikkerheden om handelskrigen har slået pusten ud af de globale aktiemarkeder, der i sidste uge endte med nogle af de største fald, vi har set i 2019. Mandag fortsætter den dårlige stemning, da de asiatiske børser er sunket dybt ned i rødt territorium. Futures i Europa og USA er tilsvarende i minus. Derfor tyder det alt i alt på at blive en negativ start på ugen.

»Der er tre mulige udfald herfra. Den første er, at en aftale kommer igennem hurtigt. Den anden er, at der efter yderligere omfattende forhandlinger kommer en aftale endelig igennem. Og den tredje er, at forhandlingerne bryder fuldstændig sammen og en kæmpe handelskrig bryder ud. Der er vi dog ikke nået til endnu. Basisscenariet er, at der kommer en aftale. Det kommer bare til at tage længere tid, end markedet har priset ind over de seneste par måneder,« skriver Jasper Lawler, researchchef hos London Capital Group, i en kommentar.

Læs: Sælg aktier i maj og forsvind? Trump udløser ny markedsuro

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Uber fiasko

Uber fik også en dårlig start på sit børseventyr i fredags. Den kontroversielle taxi-tjeneste faldt 7,6 pct. på sin første handelsdag, til trods for at prisen på 45 dollar allerede var lagt i den lave ende af udbudskursen. Der har i USA været en tendens til, at virksomhederne stiger den dag de bliver børsnoteret, så Ubers kursfald har skabt forundring. Selv konkurrenten Lyft, der er faldet næsten 30 pct. siden sin børsdebut, formåede at stige på sin første handelsdag.

Det er en relativt stille dag for økonomiske nøgletal, så det bliver formentligt regnskaber og handelskrigen, der får lov til at styre stemningen på markedet resten af mandagen.

Virksomheder i fokus

  • Netcompany køber det  hollandske selskab Q Delft B.V. for 5 mio. euro. Prisen kan stige baseret på selskabets finansielle præstationer i fremtiden.
  • Lån & Spar, Parken og H+H kommer med regnskab
  • Ambu - ABG Sundal Collier har sænket anbefalingen til »hold« fra »køb« og skåret kursmålet til 155 kroner fra 275 kroner. Ændringerne kommer efter Ambu fyrede topchef Lars Marcher i sidste uge, hvilket i fredags førte til et 22 pct. kursfald.

Markederne lige nu - Kl. 8:25

Asien
Hong Kongs Hang Seng: Lukket
Kinas Shanghai Composite: -1,3 pct.
Japans Nikkei 225: -0,8 pct.
Sydkoreas Kospi: -1,4 pct.

Europe (futures)
Euro Stoxx 50: -0,03 pct.
Tysklands DAX 30: -0,1 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,04 pct.

USA (futures)
S&P 500: -1,1 pct.
Nasdaq: -1,2 pct.
Dow Jones Industrial Average: -1 pct.

Råvarer:
Olie (Brent): +0,5 pct. til 71 dollar
Guld: -0,3 pct. til 1.283,95 dollar

Valuta:
1 dollar koster: 6,65 kroner
1 pund koster: 8,65 kroner