Aktierne lider værste kvartalsstart siden finanskrisen: »Grimt er den eneste måde at beskrive det på«

Aktiemarkedet er dykket voldsomt i oktobers første dage, og faldet vækker minder fra finanskrisen i 2008 og 2009. Skuffende amerikanske nøgletal og Trumps toldoffensiv mod Europa gør investorerne nervøse.

Aktierne er kommet rigtigt dårligt fra start i fjerde kvartal. Foto: Drew Angerer/AFP/Ritzau Scanpix   Fold sammen
Læs mere

Aktiemarkedet er kommet dårligt fra start i fjerde kvartal. Så dårligt, at de to toneangivende amerikanske indeks, Dow Jones Industrial Average og S&P 500, efter en større markedsnedtur onsdag nu har haft den værste kvartalsstart siden henholdsvis 2008 og 2009 – hvilket var midt i finanskrisen.

Begge indeks er dykket omkring tre pct. i løbet af oktobers to første handelsdage og har trukket de globale aktiemarkeder ned med sig. Det danske eliteindeks, C25, er for eksempel faldet godt 3,5 pct. i oktober, mens det britiske FTSE 100-indeks onsdag havde sin værste handelsdag siden januar 2016 – altså værre end dagen efter Brexit-afstemningen i juni 2016.

»Grimt er den eneste måde at beskrive det på. Det er ikke helt frit fald eller panik endnu, men meget grimt,« siger Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com, i en kommentar.

»Investortilliden er smuldret efter nogle svage amerikanske nøgletal, mens snak om en rigsretssag og geopolitiske uroligheder i Hongkong og Nordkorea heller ikke hjælper. Europæiske investorer kæmper også med den reelle risiko for et no deal-Brexit og bekymringer om en ny toldkrig med USA, efter at WTO (World Trade Organization, red.) støttede Washington i Airbus-sagen,« tilføjer han.

De første dårlige nyheder i denne uge kom tirsdag, da det såkaldte ISM-indeks viste, at aktiviteten i den amerikanske industrisektor i september faldt til det laveste niveau siden 2009. Investorer holder tæt øje med ISM-indekset, fordi det historisk har været en god indikator for, i hvilken retning aktiemarkedet går, som grafen i dette tweet også viser:

ISM-indekset for servicesektoren, der kom ud torsdag eftermiddag, var også svagere end ventet og sendte med det samme aktiemarkedet nedad igen. S&P 500 var kort efter åbningen nede med en pct.

»Betragter man ISM-indekset for både servicesektoren og industrien samlet set, så indikerer de, at væksten i amerikansk økonomi er bremset markant op,« skriver Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

»ISM-tallene kan godt gøre os lidt bekymrede for, at det ikke bare er investeringsvæksten, der er ramt, men at privatforbruget nu også er under pres,« tilføjer han.

Derudover kom der onsdag skuffende tal for det amerikanske arbejdsmarked, der yderligere pustede til frygten for, at verdens største økonomi er ved at tabe fart og i værste fald er på vej ned i en recession. Senere samme dag afgjorde WTO en langvarig strid om ulovlig statsstøtte til den franske flyproducent Airbus og gav Washington medhold i sagen. Det gav præsident Donald Trump lov til at indføre told på en række europæiske varer, hvilket har øget bekymringerne om, at handelskrigen med Kina er ved at brede sig til Europa.

Bemærkelsesværdigt nok steg aktierne for nogle af de virksomheder, der bliver ramt af tolden, inklusive Airbus selv. Torsdag eftermiddag steg aktien 4,5 pct., fordi tolden på ti pct. er lavere end det, investorerne havde frygtet, og det, Boeing havde krævet.

Advarselslamper blinker og maner til forsigtighed

De seneste dages turbulens på aktiemarkedet har fået Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank, til at træde mere varsomt. I sin månedlige strategirapport vurderer han, at der nu er større risiko for at blive skuffet over aktieafkastet end for, at der kommer positive overraskelser. Alligevel holder han fast i, at det er for tidligt at sælge helt ud.

»Fortsætter rækken af nedslående vækstindikatorer (måske endda til at omfatte serviceerhvervene), er det sandsynligt, at afkastpotentialet på aktierne bliver forringet til meget lavt med risiko for negative afkast,« skriver han.

»Foreløbig fastholder vi et gult afkastbarometer på de globale aktiemarkeder og dermed forventningen om beherskede, positive aktieafkast på et års sigt i et miljø med store kursudsving og periodevis hård turbulens«, tilføjer han.

Europæiske aktier er steget 12 pct. siden nytår, mens det amerikanske S&P 500-indeks har givet et afkast på 16 pct. Det danske C25-indeks er steget 11 pct.

Sydbank opererer med et »afkastbarometer«, der går fra rødt til grønt. I øjeblikket er det eneste sted, Jacob Pedersen er »grøn«, amerikanske aktier. Han er »gul« på Europa, fjernøstlige og globale aktier, mens det eneste sted, han er »rød«, er på Latinamerika.