Aktierekorder på Wall Street baner vej for kursfest i Europa

Mens Europa var påskelukket, holdt Wall Street aktiefest. Mandag blev der igen slået kursrekorder i USA, og den gode stemning er smittet af på Europa tirsdag morgen.

Amerikanske aktier steg i påsken efter en runde af overraskende stærke økonomiske nøgletal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlo Allegri/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens vi i Danmark brugte mandagen på at runde påskeferien af, var der på Wall Street i USA mere gang i den.

De store aktieindeks slog nemlig kursrekorder og steg alle mere end en procent. Aktiefesten på Wall Street i New York er tirsdag morgen smittet af på stemningen i Europa, hvor der er grønne tal over hele linjen.

Det paneuropæiske Stoxx Europe 600-indeks er oppe 0,7 procent, det tyske DAX 30-indeks er steget 0,8 procent, og det britiske FTSE 100-indeks er 1,1 procent højere. Det danske eliteindeks, C25, halter lidt bag efter sine europæiske artsfæller og kun oppe 0,1 procent.

Det høje humør kommer efter en runde stærke økonomiske nøgletal fra USA i påskedagene. I fredags viste den amerikanske jobrapport – også kendt som kongetallet – at der i marts blev skabt 916,000 job i USA, hvilket var langt mere end ventet. Mandag kom der så tal for den amerikanske servicesektor, der også blæste sokkerne af de fleste analytikere. Tallet for ISM-serviceindekset steg med otte point til 63,7, hvilket er det højeste niveau nogensinde.

»USA fyrer på alle cylindere,« skriver Danske Bank i en kommentar tirsdag morgen. »Vi forventer, at det amerikanske arbejdsmarked vil være virkelig stærkt i år, i takt med at der bliver vaccineret tre millioner om dagen.«

»Det seneste data understøtter fint, at amerikanske aktier er i rekordniveauer,« tilføjer banken.

Læs: Han er 90 år, lever af fastfood og cola og er verdens fjerderigeste mand. Hvad kan vi lære af Warren Buffett?

Den seneste måned har ellers været relativt turbulent på aktiemarkedet. I begyndelsen af marts dykkede aktier verden over af frygt for, at stigende renter i USA ville føre til strammere pengepolitik fra centralbankerne, der ville sætte en stopper for de seneste års kursfest. Men i takt med en hurtig vaccineudrulning i USA og præsident Joe Bidens 1.900 milliarder dollar store coronahjælpepakke er optimismen kommet tilbage til finansmarkedet. Forventningen om, at Biden også får opbakning til infrastrukturpakke på over 2.000 milliarder dollar, har yderligere givet aktiemarkedet vind i sejlene.

Efter mandagens store stigninger på Wall Street er der dog udsigt til, at amerikanske aktier tager en lille slapper tirsdag. Futures peger på fald mellem 0,1 og 0,3 procent, når markedet åbner senere på eftermiddagen i USA.

»Vi må i dag forvente et marked, som skal konsolidere sig oven på de seneste par dages meget stærke performance fra USA. Europa kommer tilbage fra påskeferie, vi er kommet over kvartalsafslutningen med dertil hørende rebalanceringer, og vi står foran en ny regnskabssæson. Alle disse faktorer bør medføre en del volatilitet her i dag, i særdeleshed for de europæiske indekser,« skriver Peter Lorin Rasmussen, chefporteføljeforvalter hos BankInvest, i en kommentar.