Aktier styrtdykker efter Huawei-anholdelse: »Optrapper spændinger mellem USA og Kina«

Anholdelsen af Huawei-stifters datter sender chokbølger gennem Kina og frygtes at afspore forhandlingerne mellem Washington og Beijing. Ericsson er et sjældent lyspunkt på aktiemarkedet og stiger 1,6 pct.

Investorerne er endnu en gang nervøse for en eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina, efter Huaweis finansdirektør - og datter af selskabets stifter - er blevet anholdt i Canada med henblik på at blive udleveret til USA (Foto: Andrew Harnik/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Harnik

Det er rødt overalt på de internationale finansmarkeder torsdag, og det er ikke i anledning af julen.

Investorerne er endnu en gang nervøse for en gennemgribende handelskrig mellem USA og Kina, efter Huaweis finansdirektør - og datter af selskabets stifter - er blevet anholdt i Canada med henblik på at blive udleveret til USA. Meng Wanzhou er anholdt som et led i en undersøgelse af, om Huawei har solgt teleudstyr til Iran trods et amerikansk påbud.

Hændelsen kommer midt i en 90-dages »våbenhvile« i handelskonflikten mellem Washington og Beijing og frygtes at afspore Donald Trump og Xi Jinping i deres forsøg på at nå en aftale, der kan forhindre straftold på varer.

»Det her er med til at optrappe spændingerne mellem USA og Kina på et tidspunkt, hvor de ellers forhåbentligt skulle være ved at nå en handelsaftale. Når men ser en direktør fra en kæmpe kinesisk virksomhed anholdt og udleveret til USA, så skaber det en barriere for, at de får bedre relationer,« siger Craig Erlam, senior markedsanalytiker hos handelshuset Oanda i London.

Amerikanske aktie-futures suspenderet

Aktiemarkederne i Asian blev ramt hårdt af nyheden, og Japans Nikkei-indeks lukkede med et fald på 1,9 pct., mens Shanghai Composite-indekset dykkede 1,7 pct. I Europa er alle de store markeder også åbnet med store fald, der har efterladt det danske OMX C25-indeks 1,4 pct. i minus og det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks 1,7 pct. i rødt.

I USA var aktie-futures så volatile tidligt i morges dansk tid, at Chicago Mercantile Exchange (amerikansk futures-børs, red.) flere gange suspenderede handlen for at forhindre større fald. Det er yderst sjældent, at CME stopper handler. De amerikanske markeder var lukkede onsdag for at ære den tidligere præsident George H.W.Bush, som døde i fredags, så der er ekstra meget fokus på torsdagens handelsdag.

Craig Erlam vurderer dog, at den suspenderende handel i USA var et resultat en såkaldt »fummelfinger,« hvor en fejlhandel får skabt store udsving i markedet, og ikke fordi investorerne er ved at gå i panik. De amerikanske futures er midt på morgenen dansk tid »kun« nede lidt over 1 pct., hvilket i øjeblikket er inden for rammerne af en normal handelsdag.

»Det er en mekanisme, der er ekstrem sjælden og bliver kun brugt som en slags støddæmper. Det faktum, at Dow Jones futures ikke er faldet mere, fortæller mig, at det formentlig var en fejlhandel der i et marked med lav volume efter onsdagens lukning fik stor effekt. Det vat nok til at få CME til at gribe ind for at forhindre et større chok i markedet,« siger han.

I et hav af røde aktier torsdag, var Ericsson et sjældent lyspunkt. Aktien steg 1,6 pct. i Stockholm - den eneste stigning i det svenske topindeks - på ryggen af et håb om, at Ericsson kan vinde nogle ordrer, der ellers ville være landet hos Huawei. Ericsson var engang verdens største teleudstyrsvirksomhed, men blev overhalet af Huawei i 2012.

Nokia, en anden af Huaweis største konkurrenter, steg 0,5 pct. i Stockholm. Det finske marked er lukket torsdag i anledning af landets uafhængigsdag.