Aktier står i stampe inden afgørende centralbankmøde

Den amerikanske centralbank starter sit todages rentemøde i dag, samtidig med at den Europæiske Centralbank går i gang med sit årsmøde i Sintra. Der er derfor lagt op til flere dage med hints om renter og pengepolitik, der kan være afgørende for aktiemarkedet.

Denne mand - Jerome Powell, chefen for den amerikanske centralbank - kan afgøre om aktiemarkedets fremtid på den korte bane. Foto: Reuters/Yuri Gripas/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

God morgen,

Og velkommen til en tirsdag morgen, hvor aktiemarkedet sidder fast i en venteposition inden det nøje overvågede rentemøde i den amerikanske centralbank. Bankens todages møde starter tirsdag, og afgørelsen får vi onsdag aften dansk tid.

Der er ingen, der forventer, at amerikanerne faktisk ændrer renten denne gang, men det er altafgørende, hvad den signalerer, at den har til hensigt at gøre senere på sommeren. Efter de seneste måneders ballade med handelskrigen er presset steget for en rentesænkning, og de finansielle markeder har nu indregnet en lavere rente allerede fra juli. Det er en kæmpe kovending i forhold til for bare seks måneder siden, hvor forventningen var, at den amerikanske centralbank ville hæve renten op til hele fire gange i 2019.

Hvad der kommer ud af ugens møde, er altoverskyggende for aktiemarkederne. De seneste ugers aktieoptur har nemlig primært været drevet af håbet om lavere renter, og der er ikke meget plads til skuffelser. Skulle centralbankchef Jerome Powell derfor komme ud med en hårdere meddelelse end ventet, står aktiemarkedet formentlig foran en ny nedtur.

Den Europæiske Centralbank er også på dagsordenen i denne uge. Tirsdag starter ECBs årsmøde i Sintra i Portugal, hvor nøglemedlemmer fra andre centralbanker rundt omkring i verden mødes for at diskutere pengepolitik og den generelle økonomiske udvikling. Mødet i Sintra blev nærmest verdenskendt i 2017, da ECB-præsident Mario Draghi sendte chokbølger gennem finansmarkedet ved at sige, at økonomien var i bedring og inflationen på vej op. Hans tale blev fortolket som, at pengepolitikken snart skulle strammes. Det blev den også delvist med udfasningen af det store opkøbsprogram, men renterne er stadig på det laveste niveau nogensinde.

Denne gang er udsigterne nogle helt andre. Inflation er lav, og der er tegn på en afmatning i europæisk økonomi. Derfor er investorerne nysgerrige efter, hvad Draghi vil sige i sin tale tirsdag, og om han vil signalere et nyt opkøbsprogram eller en rentesænkning. Stay tuned – det bliver meget spændende.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan også rykke markedet i dag

  • Kl. 10.00: Eurozonen – ECB-præsident Mario Draghi holder åbningstalen ved årsmødet i Sintra
  • Kl. 11.00: Tyskland – ZEW-tillidsindeks og forventningsindeks for juni
  • Kl. 11.00: Eurozonen – Handelsbalance for april
  • Kl. 14.30: USA – Påbegyndt boligbyggeri og byggetilladelser i maj
  • Kl. 16.00: Danmark – Det Økonomiske Råd kommer med »Vismandsrapport«
  • Kl. 16.00: Eurozonen – Mario Draghi og chefen for Bank of England Mark Carney diskuterer pengepolitik i Sintra

Virksomheder i fokus

  • Bagmandspolitiet ransagede sidste onsdag Nordeas danske hovedkvarter i forbindelse med hvidvaskanklager, skriver Børsen.
  • Ambu kom mandag aften med en nedjustering af sine forventninger og ændrede på de finansielle mål for næste år. Analytikere forventer, at aktien får klø, når markedet åbner.
  • IC Group leverede også en nedjustering mandag aften og har nu skruet forventninger til regnskabsåret 2018/2019 ned. Nedjusteringen skyldes fortsat tilbagegang i både Tiger of Sweden og By Malene Birger.
  • Vestas har fået en ordre på 445 MW i Brasilien, der er virksomhedens største nogensinde i det sydamerikanske land.