Aktier går »grassat« efter USAs centralbank skuffer med lille renteændring

Den amerikanske centralbank leverede onsdag aften den første rentenedsættelse siden 2008, men det var ikke nok til at gøre aktiemarkedet tilfreds. Markedet faldt med det samme i USA og er også svagt i Europe torsdag morgen.

Puha, det var ikke helt, det vi havde håbet på. Billedet viser handelsgulvet på New York Stock Exchange onsdag, da den amerikanske centralbank sænkede renten mindre end håbet. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

For første gang siden finanskrisen satte den amerikanske centralbank onsdag aften renten ned med 0,25 procentpoint, men det var ikke nok til at gøre aktiemarkederne glade.

Investorerne havde nemlig håbet på en endnu større rentenedsættelse eller, at centralbankchef Jerome Powell signalerede, at det var første skridt i et længere forløb med nedsættelser. I stedet sagde Powell, at onsdagens renteændring snarere er en justering af bankens position, og investorerne kan derfor ikke regne med mere sukker til de næste centralbankmøder.

Aktierne i USA bankede med det samme nedad, og lukkede med store fald. Det toneangivende S&P 500 indeks var nede med 1,8 pct. på et tidspunkt, men lukkede med et fald på 1,1 pct. Det IT-tunge Nasdaq indeks og Dow Jones Industrial Average dykkede begge 1,2 pct. Samtidigt steg dollaren til en kurs på 6,76 kroner, hvilket er den højeste kurs i over to år.

Torsdag morgen viser futures i Europa også, at markedet åbner med fald her.

Michael Hewson, analytikerchef hos CMC Markets, beskriver reaktionen, som at markedet »gik grassat« gik efter rentemødet.

»Alle dem der havde regnet med, at Fed (centralbanken, red.) ville gøre mere, endte med at blive skuffede. Men givet hvor stærk nogle af de seneste nøgletal for USA har været, burde det ikke have overrasket nogen. Hvis man kan sige noget, var det her det mindste Fed kunne gøre, uden at udløse en endnu mere negativ markedsreaktion,« skriver han i en kommentar.

De seneste data fra USA har ikke givet et billede af en økonomi, der havde brug for en rentenedsættelse. Arbejdsløsheden er lav, væksten i privatforbruget er tiltaget, og samlet set har økonomien det ganske fint. Når Powell & Co. alligevel vælger at skære renten med 0,25 procentpoint er det på grund af bekymringer om en afmatning andre steder i verden, primært i Kina og euroområdet, et afdæmpet inflationspres og usikkerheden i forbindelse med handelskrigen i USA. Rentenedsættelsen blev på den måde mere italesat som et forebyggende indgreb, end et forsøg på at puste liv i amerikansk økonomi.

Pres fra Trump

Den amerikanske præsident Donald Trump har længe været efter centralbanken og kritiseret den for at have for høje renter. Trump er bange for, at de høje renter ødelægger økonomisk vækst og derved mindsker hans chancer for at blive genvalgt i 2020. Præsidenten var derfor ikke tilfreds med størrelsen på onsdagens rentenedsættelse og skældte i en Tweet bankfolkene i Washington ud.

Aktiemarkedet i USA steg i sidste uge til friske rekordniveauer netop på grund af håbet om en virkelig blød amerikansk centralbank. I Europa nåede indeksne op i de højeste kurser i flere år, men tabte pusten da centralbanken også dér skuffede investorerne. Den Europæiske Centralbank signalerede ellers på det kraftigste, at den vil sætte renten ned i september og genoptage sit aggressive opkøbsprogram, men markedet havde håbet på den helt store bazooka allerede her til sommer.

Nu ser investorerne frem til den næste test, der kan være med til at bestemme om onsdagens nedtur bliver en engangsfornøjelse eller starten på en større nedtur. På fredag kommer den amerikanske jobrapport - også kendt som »kongetallet« - som traditionelt har været et af de parametre den amerikanske centralbank kigger på, når den fastsætter rentepolitik. Et stærkt tal kan yderligere forstærke Powells argument om, at der ikke er behov for flere rentenedsættelser, og det kan sende aktier yderligere nedad. Vi er altså tilbage i en situation, hvor markedet reagerer negativt på positive nyheder og omvendt, fordi det primært er drevet af centralbankerne.

»Der er risici derude for aktiemarkederne i de kommende uger, for vi ved simpelthen ikke, hvor Fed er på vej hen. Vi kan komme til at se et stort fald her fra,« skriver Neil Wilson, markedschef hos Markets.com i London.