Aktier: Exceptionelle udsving med positiv afslutning i USA

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske aktier kom ud for exceptionelle udsving på Wall Street tirsdag. Dow Jones-indekset svingede tæt på 600 point på begge sider af udgangspunktet, og dagen endte med en mere end 2 pct. stigning efter mandagens største endagssalg i mere end seks år.

Gentagne kraftige sving fra positivt til negativt og tilbage igen gav investorerne anledning til at fiske efter gode tilbud, når kursfaldene satte ind.

Kursudsvingene fortsætter onsdag morgen, hvor den negative tendens har fået overtaget efter en positiv start.

Tirsdag lukkede S&P 500-indekset med et plus på 1,7 pct. til 2695,14. Dow Jones-indekset sluttede med et hop på 2,3 pct. til 24.912,77, mens Nasdaq endte med en indeksstigning på 2,1 pct. til 7115,88.

Omsætningen var usædvanlig høj, idet mere end dobbelt så mange aktier som vanligt skiftede hænder i dagens løb.

Onsdag morgen er pendulet vendt mod det mere negative i futures-markedet. Dow Jones-futuren ligger ved 5.50-tiden med et dyk på 0,4 pct., S&P 500-futuren dropper 0,5 pct., mens Nasdaq-futuren viger omkring 0,6 pct.

Det store spørgsmål i tirsdagens marked var, om de vilde svingninger de foregående to dage var starten på en dybere nedtur, eller om det blot er en mindre korrektion, der baner vejen for en genoptagelse af den gamle opadgående trend, der har stået på gennem ni år.

»Dagens markedsreaktion er en klassiker i et marked, der har søgt efter en bund,« siger markedsøkonom Peter Cardillo fra First Standard Financial i New York til Reuters.

Mange analytikere hævder fortsat, at stærk virksomhedsindtjening med et boost fra Trump-regeringens skattelettelser i sidste ende vil understøtte markedets værdisætning.

Modsat ser andre, at markedet er strakt for langt i et scenarie med stigende obligationsrenter, og hvor centralbankerne trækker de seneste års lempelige pengepolitik tilbage.

»Markederne blev vendt fra at være voldsomt overkøbt til at være dybt oversolgt i løbet af fire handelsdage. Nu har nye købere, som blot har ventet på, at priserne gik ned, vist sig«, siger chefstrateg Adam Sarhan fra 50 Park Investments i New York til Reuters.

Aktiemarkedets barometer over nervøsiteten - VIX-indekset - havde lige så store udsving som selve aktiemarkedet, og efter en 50 pct. stigning fra 32 til 50, vendte indekset snuden nedad til en bund på 22, før en stabilisering satte ind. Slutniveauet var knap 30 svarende til et dyk på 6 pct. over hele dagen.

NI SEKTORER I PLUS

Tirsdagen endte med plus i ni af de elleve sektorer i S&P. Teknologi-, råvare- og forbrugerselskaberne steg alle over 2 pct., mens der var stigning i finans-, industri- og sundhedssektoren på over 1 pct.

Dagens to negative segmenter blev udgjort af ejendomsselskaberne og forsyningsselskaberne. Faldene var på henholdsvis 0,2 pct. og 1,5 pct.

Fra selskaberne fremlagde bilproducenten General Motors regnskab for fjerde kvartal. Et større overskud end ventet efter et godt salg af nogle af de nye modeller sendte aktien 5,9 pct. op.

Efter børstid var Snap, der står bag Snapchat, ude med et overraskende godt regnskab med flere brugere end ventet. Aktien steg ikke mindre end 21 pct. i eftermarkedet.