Aktier dykker efter Hongkong aflyser alle fly: »Det ser ildevarslende ud«

Aktiemarkedet startede mandagen med plusser, men har nu opgivet den positive stemning og vendt snuden nedad efter stridighederne i Hongkong er eskaleret. Situationen er ved at udvikle sig til en markedsbekymring, siger aktiestrateg.

Myndighederne har lukket Hongkongs lufthavn efter demonstranter rykkede ind. Lufthavnen er en af de travleste i verden. Foto: EPA/Jerome Favre/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad der ellers tegnede til at blive en positiv dag på de globale aktiemarkeder, har i løbet af mandagen udviklet sig til at blive endnu en ustabil dag for investorerne.

I Europa har aktier opgivet tidligere kursgevinster og vendt snuden nedad, mens amerikanske futures peger mod en negativ åbning på Wall Street, når handlen dér starter kl. 15:30 dansk tid. Tidligere på dagen pegede futures ellers til en dag med grønne tal i USA. Det danske eliteindeks C25 er nede med 0,5 pct, efter at have været oppe med næsten 1 pct. tidligere på dagen.

Den pessimistiske markedsstemning kommer efter konflikten i Hongkong mandag tog et nøk op, da lufthavnsmyndighederne aflyste alle fly ind og ud af storbyens internationale lufthavn. Hongkongs lufthavn er en af de travleste i verden med cirka 1100 daglige fly til 200 forskellige destinationer.

Endnu en bekymring for investorer

Udmeldingen er kommet efter demonstranter i fire dage har holdt protester i lufthavnen, hvilket har skabt kaos på vejene ind til lufthavnen og på parkeringspladsen. Over de seneste 10 weekender har Hongkong været kampplads mellem politiet og demonstranter, der er stødt sammen i voldsomme protester over et lovforslag, der ville gøre det muligt at udlevere borgere til retsforfølgelse i Kina. Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har tidligere meddelt, at lovforslaget er lagt på hylden, men demonstranterne er vrede over at det ikke formelt er skrottet.

»Vi ved ikke, hvad der nu kommer til at ske. Der er ikke tegn på, at demonstranterne vil trække sig tilbage, og myndighederne står endnu mere fast på deres holdning. Hongkong har på en eller anden måde fløjet under radaren hos de fleste investorer (med mindre du er interesseret i Hang Seng indekset), men jeg tror i stigende grad, at det her har potentiale til at udvikle sig til en større bekymring for markedet. Dagens kursbevægelser fremhæver risikoen,« skriver Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker hos Markets.com. i en kommentar.

Aktiemarkederne sidder allerede på pinde efter den seneste optrapning i handelskrigen mellem USA og Kina. I sidste blev der sendt chokbølger gennem hele finansmarkedet, da Beijing tillod en overraskende stor svækkelse af sin valuta, hvilket fik Donald Trump til at kalde Kina for en valutamanipulator. Der er nu intet, der tyder på en opblødning i konflikten, og flere markedseksperter forventer ikke, at der kommer en handelsaftale før det amerikanske præsidentvalg i 2020. Yderligere har handelsuroen pustet til markeds frygt for, at der kommer en recession, og statsrenter er dykket over hele verden.

»Stridighederne i Hongkong kommer, mens markedet er bekymret for, at handelsforhandlingerne mellem USA og Kina er gået totalt i stå, og i kombination med lavere global vækst ser det ildevarslende ud,« siger Neil Wilson.