Aktier: Ambu bankes ned i rødt marked

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Damir Sagolj

Ambu-aktien fortsætter mandag fredagens nedtur, hvor aktien blev sendt ned med 20,4 pct. efter en uventet udskiftning på direktørposten, på en dag hvor markedet presses af fortsat nervøsitet om handelsforholdet mellem USA og Kina.

Fredag sagde Ambu overraskende farvel til topchef Lars Marcher for at gøre plads til Juan-José Gonzales. Det har fået flere analysehuse til at ændre syn på aktien - blandt andet ABG Sundal Collier, der har ændret sin anbefaling til »hold« fra »køb«.

Mandag falder aktien 5,9 pct. til 131,80 kr., hvilket er det største fald i C25-indekset, der samlet falder 1,3 pct. til 1110,06.

»Direktørskiftet spøger stadig. Det har givet en del usikkerhed og ubesvarede spørgsmål, så det presser mandag aktien yderligere ned,« vurderer Danske Banks chefhandler, Mads Zink.

Kun én aktie - Genmab - er mandag i plus. Uden selskabsspecifikt nyt stiger aktien 0,1 pct. til 1090,50 kr. Mads Zink vurderer, at det er manglende afklaring om handelsforholdet mellem USA og Kina, som presser markedet som helhed.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, gjorde fredag alvor af sine trusler og forhøjede tolden yderligere på flere kinesiske varer. Over weekenden har han truet landet med en langt værre handelsaftale, hvis han genvælges som præsident i 2020.

»Der er ikke kommet nogen løsning på handelskrigen. Det er det altoverskyggende tema, og det er skyld i, at markedet sætter sig yderligere. Det er dét, alle fokuserer på lige nu,« vurderer chefhandleren.

NETCOMPANY-KØB OG SÆNKET ANBEFALING AF VESTAS

Det er mandag generelt et marked uden de store selskabsspecifikke nyheder.

Det schweiziske finanshus UBS har valgt at sænke anbefalingen af aktien i Vestas, så den nu lyder på »neutra«l, mens den før var »køb«. Nedjusteringen kommer efter en stærk periode for aktien, hvilket ifølge UBS efterlader et begrænset potentiale.

Aktien falder 3,5 pct. til 550,20 kr. Med mandagens fald indregnet er Vestas-aktien steget 11,8 pct. i 2019.

Netcompany har købt det hollandske selskab QDelft med 105 ansatte og en omsætning på 50 mio. kr. Prisen lyder på 5 mio. euro med det samme, mens der i fremtiden kan komme yderligere betaling afhængig af driftsindtjeningen i selskabet.

»Det er en noget mindre virksomhed end os selv, men den opererer på et helt nyt marked, og det er sådan set hovedårsagen til, at vi gør det her, fordi vi meget gerne vil ind på det hollandske marked,« siger Netcompany-topchef André Rogaczewski.

I løbet af mandagen kommer der flere regnskaber fra mindre selskaber. Blandt andet Parken, H+H International og Lån & Spar åbner bøgerne for årets første kvartal.

Parken-aktien stiger 0,5 pct. til 110,50 kr., H+H-aktien dykker 2,9 pct. til 105,80 kr., mens at Lån & Spar-aktien ikke er blevet handlet. Den seneste pris var 464 kr. per aktie.

/ritzau/FINANS