Politikere kræver mere politi på Christiania

Politiet skal styrkes for at bekæmpe den åbenlyse hash-handel på Christiania. Det kræver flere politikere fra Københavns Borgerrepræsentation, der vil have justitsministeren til at se på sagen.

Politikere på Københavns Rådhus vil have flere betjente på Fristaden for at dæmme op for den åbenlyse hashhandel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
I dag er det præcist seks år siden, at politiet stormede ind på Christiania for at lukke Pusher Street. I en stor politiaktion, der involverede flere hundrede betjente, blev hash-boderne revet ned, og det sidste tydelige bevis på den åbenlyse hash-handel blev fjernet.

Men, som MetroXpress i dag skriver, så kan man stadig uden problemer købe hash på Christiania. Boderne er blevet erstattet af klapborde, og hashen ligger stadigvæk fremme til åben skue for alle Christianias besøgende.

Både Venstre og Socialdemokratiet på Københavns Rådhus er ærgerlige over hash-handlen på Christiania. Venstre er parat til at øge politiets indsats, så salget helt kan stoppes.

- Jeg er irriteret over, at man ikke får fulgt op på rydningen af Pusher Street. Det kan jo ikke være overraskende, at når politiet går hjem om aftenen, så fortsætter hash-salget igen om natten. Hvis man virkelig vil noget med indsatsen, så kræver det en konstant tilstedeværelse fra politiet i en meget lang periode, siger Venstres gruppeformand i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Dueholm.

Din mening: Hvordan skal hashhandlen håndteres?

En fredelig løsning er svaret



Socialdemokraterne i Borgerrepræsentationen er mere diplomatiske, og ønsker en bedre dialog mellem Christiania og staten, der kan dæmme op for hash-salget.

- Vi er ikke tilfredse med udviklingen på Christiania. Vi har en interesse for, at den åbenlyse hash-handel forsvinder.Men det er en sag mellem staten og Christiania, så i stedet for at bekæmpe hinanden, er man nødt til at finde en fredelig løsning. Jeg synes både Christiania og staten har en interesse i, at der bliver fundet en fredelig løsning på hash-problemet – og det har vi jo også som by. Det er staten, der er ejer og administrerer området, og det er samtidig staten, der sidder på politimyndigheden, siger Jesper Christensen, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i København.

Politiet skal have flere ressourcer



Både Venstre og Socialdemokratiet opfordrer nu til, at justitsminister Lars Barfoed og politikerne på Christiansborg finder de nødvendige ressourcer til politiet, så de fremover kan løse den store opgave, der er på Christiania.

- Der skal simpelthen være de nødvendige ressourcer til, at der sidder politifolk derude døgnet rundt. Når vi nu ved, at der foregår forbrydelser på Christiania, så er det politiets opgave at forhindre det. Men der er givetvis ikke ressourcer til det lige nu, men det må man så prøve at få. Det er staten og Justitsministeriets ansvar at gøre forholdene bedre for Københavns Politi, og politikerne på Rådhuset må bare melde hus forbi, siger Lars Dueholm.

Billedserie: Hashhandlen i Pusher Street

Socialdemokratiet kaster også bolden videre til Christiansborg.

- Det er staten som myndighed, der må tage drøftelsen med politiet, om hvordan tilstedeværelsen styrkes. Alle trækker i politiet, og jeg kan godt forstå, at de føler det som en umulig opgave. Vi har et glimrende samarbejde med politiet i København, men deres prioriteringer og ressourcer i forhold til Christiania er en opgave for Christiansborg, siger Jesper Christensen.

Dermed lader det til, at politikerne i København må se afventende til, mens politikerne på Christiansborg igen evaluerer på hash-situationen på Christiania. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed.