Visuel verdensmand forankret i den sjællandske muld

50 år tirsdag. Niels Ahlmann Olesen er fotojournalist på Berlingske. Stor visuel faglighed, ideer og ølbrygning er nogle af hans varemærker.

Berlingske-fotojournalist Niels Ahlmann Olesen er idérig og visuelt begavet. Privat er ølbrygning den store hobby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan sige, at Niels Ahlmann Olesen er sammensat af lige dele verdensmand, familiefar, »bonderøv« og ølbrygger. Men professionelt overskygges det hele af en enorm visuel faglighed, der dygtigt anvendes som fotojournalist på Berlingske.

Verdensmanden Niels kommer til udtryk i store armbevægelser, godt humør og et hav af (røver-)historier. Lidt ligesom den gode kaptajn Haddock, der altid har en god historie fra dengang, han lå underdrejet i Biscayen. Når Niels er i det humør, kan han skabe en fest ud af ingenting, og med markant stemmeføring og en varm latter udstråler han et enormt overskud til livet og andre mennesker.

Familiefaren Niels har for længst slået sig ned i Kirke Eskilstrup med hustruen Marie-Louise og de fire børn Esther, Ingrid, Bjørn og Svend. Her er natur og ro, og her roder »bonderøven« Niels gerne med at fælde et træ og hugge det op til brænde, mens hunden lunter omkring.

Og selvfølgelig holdes der høns, der ind imellem lægger så mange æg, at man kan opleve, at der pludselig står en tupperware med friske landæg på en kollegas skrivebord. At en høne til sidst må lade livet ved at få kappet hovedet på en huggeblok er for Niels en naturlig ting, som børnene også skal deltage i for at forstå livets sande sammenhæng.

Men professionelt er Niels Ahlmann Olesen fotojournalist ind til benet, og Berlingske har siden 2002 været udgangspunkt for arbejdslivet. Dedikeret leverer han fotojournalistik og video med indlevelse og nærvær, og talrige priser gennem årene har cementeret talentet, for også juryen i Årets Pressefoto falder for Niels’ motiver. Og så er Niels et meget vidende menneske, og hans store  idérigdom kommer både læsere og kolleger til gode.

På den runde fødselsdag 31. maj kan Niels med sindsro læne sig tilbage og nyde en af de velbryggede øl, han selv er mesteren bag. For den tidligere garage på bopælen er ombygget til hjemmebryggeri, og øl er en hobby, som Niels med glæde deler resultaterne af. Overtegnede kan kvittere for, at Niels Ahlmann Olesen også her besidder et solidt talent.