Vi har lært den dødbringende virus at kende: »Der er folk, der ville være døde i marts, som vi redder i dag«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Forskere over hele verden arbejder på at udvikle en coronavaccine. Nu har Rusland meldt ud, at de har en klar. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, og velkommen til denne onsdags nyhedsoverblik, hvor vi selvfølgelig ikke kommer uden om de nye coronarestriktioner, som blev meldt ud på pressemødet tirsdag. Fra i morgen vil der nemlig være krav om at bære mundbind på restauranter, barer og cafeer, som alle skal lukke kl. 22 i københavnsområdet.

Vi skal også forbi debatten om sexisme på arbejdspladser, FE-sagen og en kinesisk database, der indeholder oplysninger om 700 danskere.

Men først skal vi til dagens coronatal, som fortsætter med at gå den forkerte vej, især i hovedstadskommunerne. De danske tal, som forhåbentligt vil falde, når de nye coronarestriktioner træder i kraft, er for fjerde dag i træk på over 300 nye smittede.

Her er dagens tal:

Bekræftede smittede i Danmark: 20.571 (+334)
Antal bekræftet døde i Danmark: 633 (+0)
Antal bekræftet overstået smitte: 16.557 (+120)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 29.479.686
Antal døde på verdensplan: 933.542

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder.

Marie fik et dickpic med teksten »Hvor interesseret er du i jobbet?« – og hun er langtfra den eneste

Fokusset på krænkende adfærd i mediebranchen – og nu også på Christiansborg – har udløst en større debat om sexisme på arbejdspladser. For det er ikke kun i mediebranchen, at kvinder oplever krænkende adfærd. Hele 38 procent af de adspurgte kvinder svarer i en ny Gallup undersøgelse, at de har oplevet »hændelser af seksuel karakter« på arbejdspladsen.

Berlingske har talt med Marie, som fortæller, at hun har oplevet sexisme på arbejdspladser så mange gange, at hun er blevet immun over for det. Marie kontaktede sin a-kasse efter en oplevelse med krænkende adfærd. Men svaret var ikke, hvad hun havde håbet på:

»Jeg fik efterfølgende et opkald fra kvinden i a-kassen. Hun sagde, at hvis jeg anmeldte ham, så fik jeg karantæne fra a-kassen. For det fremmede ikke min jobsituation, hvis jeg blev kendt for at være sådan en, der gik og anmeldte folk for sexchikane,« siger Marie.

Flere eksperter udtaler til Berlingske, at de ikke er forbløffede over den høje andel af kvinder, som oplever krænkende adfærd på arbejdspladsen.

Læs hele Berlingske historie her.

På få måneder er der sket behandlingsmæssige gennembrud

Vi er begyndt at lære coronavirussen at kende, og det betyder også, at vi er blevet bedre til at behandle, når folk er smittet. Professor Søren Riis Paludan ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet fremhæver over for TV 2 nogle af de gennembrud, sundhedsvæsenet har haft under coronakrisen.

Her nævner han Remdesivir og dexamethason, der, ifølge professoren, er »behandlingsmæssige gennembrud« i forhold til covid-19.

»Der er folk, der ville være døde i marts, som vi redder i dag.«

De to lægemidler er dog ingen mirakelkur, og en stor del af årsagen til, at færre i dag dør med covid-19, er formentlig befolkningens ændrede adfærdsmønstre.

Hele historien kan læses her.

Nye restriktioner modtages med frustration og vantro af flere restauranter i hovedstaden

Nye coronarestriktioner, som forbyder restauranter, barer og cafeer at holde åbent efter klokken 22.00 i hovedstadsområdet bliver ikke ligefrem modtaget med kyshånd fra restaurationsbranchen.

Restauratører og brancheorganisationen Horesta sætter spørgsmålstegn ved, hvorvidt tiltagene for restaurationsbranchen vil dæmpe smitten.

Torben Olsen, der står bag 11 spisesteder i hovedstaden, heriblandt Café Victor, Fiat, Bistro Boheme, Geist og Ravage, er en af de mange restaurantejere, der udtrykker kritikken:

»Vi har kæmpe respekt for den her epidemi, men det her er helt forkerte tiltag. Der er ikke bevist nogen smitte på nogen restauranter overhovedet, og samtidig ser vi partybusser, der kører fyldte rundt, og lange køer foran kiosker, der sælger spiritus om natten,« siger han.

Men ifølge eksperter handler det om at mindske kontaktflader. Og det er ifølge professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet Allan Randrup vigtigere, at vi kan passe vores arbejde og uddannelse, end at vi kan gå ud og feste med fremmede om aftenen.

Allan Randrup erkender, at man ikke »med videnskabelig sikkerhed ved«, at det vil virke at sætte ind i forhold til nattelivet, men at »al empiri og observation« både herhjemmefra og i udlandet peger i den retning.

Læs hele historien her.

Din sociale omgangskreds skal mindskes til fem til ti personer i efteråret

Og så til en anden coronanyhed.

Udover krav om mundbind og lukningstider på restauranter indeholder sundhedsmyndighedernes nye tiltag adskillige opfordringer og anbefalinger. En af opfordringerne handler om, hvor stor din omgangskreds må være i løbet af efteråret:

»Man skal finde måske fem eller ti personer at være sammen med. Det er så dem, man kan være sammen med i efteråret. Børn bør vælge legekammerater fra deres egen klasse, men ikke fra parallelklassen,« sagde Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, på pressemødet tirsdag.

Myndighedernes andre anbefalinger går på, at private fester som bryllupper og konfirmationer slutter klokken 22.00. Private fester er dog ikke en del af restriktionerne, men blot en anbefaling fra myndighederne.

»Men derfor er det ikke nogen god idé at holde privat abefest for 150 mennesker,« pointerede Rigspolitichef Thorkild Fogde på pressemødet.

Læs hele Jyllands-Postens historie her.

Regeringen har kendt til FE-sagen i mere end et halvt år

Siden årsskiftet har Statsministeriet kendt til FE-sagen. Det erfarer Politiken fra anonyme kilder. Sagen i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) nåede offentlighedens kendskab i sidste måned. Her rettede Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) en alvorlig kritik af FE. Kritikken har ført til, at fem medarbejdere fra FE er blevet sendt hjem – blandt andre FE-chefen, Lars Findsen, og den tidligere chef Thomas Ahrenkiel, der var på vej til at blive Danmarks ambassadør i Berlin.

Politiken har spurgt både Forsvarsministeriet og Statsministeriet om, hvornår de fik kendskab til sagen. Det har ingen af de to ministerier ønsket at svare på. Politiken erfarer dog, at både Statsministeriet og Forsvarsministeriet siden slutningen af 2019 ikke blot kendte til, at der var en FE-undersøgelse, men også var orienteret om karakteren af indholdet.

Læs hele Politikens historie her.

Kinesisk database indeholder oplysninger om mindst 700 danskere

TV-kendissen Amalie Szigethy, justitsminister Nick Hækkerup (S) og debattøren Ralf Pittelkow er blandt mindst 700 danskere, hvis oplysninger er havnet i en kinesisk database, som Berlingske har fået adgang til. Ud for personerne på den lange liste kan man blandt andet finde portrætbilleder, oplysninger om, hvem der er »politisk sårbare«, og i nogle tilfælde tidligere domme.

Den kinesiske overvågningsbase blev lækket af en whistleblower til den amerikanske forsker Christopher Balding. En mindre del af databasens indhold er blevet genskabt af et australsk IT-firma og delt med medier verden over. Der kan altså potentielt være mange flere danske navne i databasen, end dem vi nu har kendskab til.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

  • Klimaprotester vil blokere trafikken i hovedstaden.
  • Statsminister Mette Frederiksen (S) er vært ved et møde for Grønt Erhvervsforum.
  • Parlamentet i Tokyo ventes at stemme om en ny premierminister for Japan. Shinzo Abe, den hidtidige premierminister, går af på grund af sygdom.
  • Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, besøger Cypern for at drøfte spændingerne med Tyrkiet.
  • Musikfestivalen Reeperbahn Festival begynder i Hamborg.