Verdens ældste boyband trækker op

175 år i morgen. Tivoli-Garden har 175 år på bagen og tildeles på fødselsdagen Jacob Gades Legat.

Tivoli-Garden byder i morgen lørdag på jubilæumskoncert i Tivolis Koncertsal. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto: Tivoli

Egentlig er det forkert at kalde Tivoli-Garden for et boyband. For siden 2015 har garden også optaget piger, og i dag udgør de 25 piger over en fjerdedel af gardens 94 unge.

Men indtil da blev der kun optaget drenge, så vi tillader os i dagens anledning at kalde garden for verdens ældste boyband.

Tivoli-Garden så dagens lys i 1844, et år efter Tivolis grundlæggelse, hvor en flok drenge blev hyret af Tivolis stifter, Georg Carstensen, til at fungere som æresvagt på særlige festdage. Siden blev garden udvidet med musikere, som i dag tæller 52 i Musikkorpset og 20 i Tambourkorpset.

Tivoli-Gardens parader består desuden af Fanevagten på 22 personer, i alt 94 børn og unge, piger og drenge, fra 8-16 år.

Ved Tivolis 100 års jubilæum i 1943 var der 180 drenge i garden, og til 150 års jubilæet i 1993 kom Guldkareten til. Her kører en prins og prinsesse til Tivoli Søen for at gå om bord på en chalup og derpå slutte sig til gardens parade gennem haven.

Musikken spiller hovedrollen i Tivoli-Garden, men for et par år siden kom Tivoli-Gardens Gallashow til. Her optræder garden i et timelangt show, der er baseret på en bærende fortælling. og som samtidig giver gardisterne lejlighed til at optræde med kendte og nye numre.

Ud over traditionelle musikalske arrangementer er der desuden tattoo, stomp og endda et element af skuespil til at udfordre de unge optrædende.

Jævnligt trækker garden op til tattoo, senest det 50. Internationale Tattooshow i Iserlohn, Tyskland, i juli i år.

­Stort program på jubilæumsdagen

Kasernen – altså øvelokalerne – har længe været for lille, men om få år bliver Tivoli Huset i Tietgensgade det nye domicil.

Tivoli-Garden har i jubilæumsåret åbnet en helt ny musikskole, som er åben for alle børn, hvor Tivoli-Garden har optagelsesprøver.

»Vi har i de seneste år udvidet vores mange aktiviteter uden for murene, og vi optræder i mange forskellige sammenhænge lige fra tattoo, gallashows samt ved private og officielle repræsentative begivenheder. Vi står på skuldrene af vores egen historie og har i høj grad blikket på, hvordan Tivoli-Garden i fremtiden skal indgå i nye sammenhænge,« siger Tivoli-Gardens leder, Lars Søgaard.

Som også glæder sig over, at garden på jubilæumsdagen bliver tildelt Jacob Gades Legat som et anerkendende skulderklap til Tivoli-Gardens pædagogiske arbejde og talentudvikling af unge blæsere og slagtøjsspillere. Legatet er på 100.000 kroner.

På dagen spiller Tivoli-Garden 175-års jubilæumskoncert i Tivolis Koncertsal. Repertoiret spænder fra renæssancen til i dag, fra Lumbye til Earth Wind and Fire. Der bliver parader, eksercits, geværsving- og trommeshow og gæsteoptræden fra Pantomimeteatret.