Ukraines præsident bad om en dansk by i Ukraine: »Det er en fremragende idé af ham«

Selvom opfordringen var uden detaljer eller omfang, er den landet lunt i den danske byggeribranche. En dansk genopbygning af den krigshærgede by Mykolajiv kan sagtens blive en realitet, lyder reaktionen.

Mykolajiv i det sydøstlige Ukraine nær Odessa er byen, som Zelenskyj opfordrer til, at Danmark tager ansvaret for i forhold til genopbygning. Byen har været ramt af angreb, der har kostet liv og efterladt ruiner. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, tirsdag talte til det danske folketing, efterlod hans ord stearinlys i vindueskarmene og civile ukrainere i tankerne hos danskere over hele landet.

Men en meget konkret bøn fik også plads i talen til Danmark. En opfordring til at tage praktisk ansvar for et helt bestemt område af Ukraine, hvor russiske angreb de seneste uger har hærget byen. Så sent som tirsdag ramte et raketangreb, hvor dødstallet indtil videre lyder på 28.

»Jeg opfordrer Danmark til at overtage ansvaret for genopbygningen af Mykolajiv,« lød det fra præsidenten.

Mange i Mykolajiv er flygtet – og at vende resultatet af angrebene fra murbrokker til trygt hjemsted for en halv million ukrainere er en stor opgave.

Hvad, der er blevet ødelagt den sidste måned, vil tage mange år at bygge op igen, lyder det fra chef for Dansk Infrastruktur og underdirektør i Dansk Industri, Torben Liborius.

»Det er jo et monsterstort projekt. Genopbygningen af en by gælder både private og offentlige bygninger, infrastruktur, kloaker, telefoner. Præsidenten siger, at de får brug for meget hjælp. Og jeg tror bestemt, at Danmark og branchen vil gå positivt ind i det. Men vi kan ikke sige hvordan endnu.«

For om Zelenskyj forventer en rådgivende, opførende eller økonomisk funktion, blev nemlig ikke uddybet i videotalen.

»Vi forstår ganske udmærket ønsket om at få assistance til at genopbygge landet. Man skal måske lave et genopbygningsministerium, for der bliver brug for et bredt spektrum af kompetencer og skal træffes mange svære prioriteringsbeslutninger. Organisering og finansiering skal på plads. Derfor ser jeg lige nu mere Zelenskyjs budskab som: Ukraine får brug for meget hjælp, og det præsenterer han på en meget forståelig måde med en konkret ødelagt by,« forklarer Torben Liborius.

De snart 40 dages krig viser sig i Mykolajiv – her en bygning ramt af raketangreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: NACHO DOCE.

En venskabsby med stærke bånd

I ingeniørvirksomheden Rambøll er man i tvivl om, hvor meget tanke der egentlig ligger bag opfordringen. Præsidenten har de seneste uger leveret ønsker i 17 forskellige taler til parlamenter – men er Mykolajiv-ideen gennemtænkt, er det rigtig godt tænkt, siger global direktør Søren Brøndum.

»Det er en fremragende idé af ham. Der er alle mulige praktiske problemer, hvem skal for eksempel finansiere det, men jeg kan sagtens se danske politikere eller fonde blive fanget af det. Det ville være en fantastisk showcase for Danmark. Ligesom at mange danskere giver penge til et konkret barn i et uland. Det er synligt, og noget man kan være stolt af.«

Det vil koste milliarder af kroner, siger han. Og tage måske ti-15 år, før byen står helt igen – afhængig af skaderne, og hvor desperat man er for at få folk tilbage. Men alligevel kan direktøren »ikke se noget til hinder for, at det skulle ske.«

Én ting, mener han, vil være det vigtigste at huske i genopbyningsprocessen – uanset hvem, der skal facilitere den.

»De har en masse historiske pladser med monumenter, de har følelser for. Den følelsesmæssige del er mega vigtig, man skal ikke bare jævne det gamle med jorden. Det er en unik mulighed i historien, hvor man kan spørge: hvad vil man med den her by? Om en by man allerede har prøvet at bo i. Det er, på en tragisk baggrund, helt utroligt unikt.«

Men skal ønsket om dansk ansvar for en ukrainsk by føre til skabelsen af en lille lomme af vindmøller, wienerbrød og nyhavnsfacader? Det skal man ikke forestille sig, lyder det fra begge direktører.

»Nej. det er ukrainere, der skal bo der. Det skal være en by for dem, som afspejler dem. Jeg tror, man skal tolke hans besked mere som ønske om hjælp eller et samarbejde,« siger Torben Liborius.

»Man skal ikke se en dansk by. Men der kan sagtens være elementer af, hvad vi synes er en god by. Det kan blive en venskabsby for Danmark, hvor man kan skabe stærke bånd. Man kan jo gå i gang med planlægningen i morgen, hvis de stopper krigen,« lyder det fra Søren Brøndum.